Publicat: 20 Ianuarie, 2014 - 09:36
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Onoarea nereperată a Justiţiei (AMOS News)
"Care demnitate şi care prestigiu? Dacă doamna Livia Stanciu vede instituţia pe care o păstoreşte ca pe o Albă ca Zăpadă, e treaba dumisale. Realitatea de fiecare zi arată însă că Justiţia este atacată zilnic, din interior, de către proprii săi reprezentanţi. Prin sentinţe bulversante, care se contrazic total între instanţe, prin ignorarea de probe care ar periclita decizii teleghidate (sper că nimeni nu-şi închipuie că sună Băsescu la telefon şi solicită anumite pedepse pentru „prietenii” săi), dar, mai ales prin corupţie. Lista judecătorilor – de la toate treptele de juridiscţie – prinşi cu mita-n sac este lungă şi i se adaugă mereu nume noi. Noroc că facultăţile de profil produc pe bandă rulantă, pentru că am ajunge să nu mai aibă cine să prelucreze marfa oferită de procurori. Hoţul neprins e negustor cinstit, spune un proverb şi sunt convins că dacă ministerul ar avea un compartiment de specialitate competent care să ia la mână o serie întreagă de decizii controversate – în special în domeniul retrocedărilor şi al unor acuzaţii de corupţie – judecătorii rămaşi în libertate şi activitate ar avea considerabil mai mult de lucru decât au în prezent."

LIVIU IOLU: România regăsită pe străzile Londrei (Adevărul)
"Vasile Belea, maramureşeanul care s-a pierdut în metroul din Londra şi a fost găsit după trei zile de căutări. Fabuloasa poveste a dispariţiei, căutării şi regăsirii lui Vasile Belea, bătrânul maramureşean pierdut pe străzile Londrei, arată cum un eveniment minor ajunge să emoţioneze şi să unească două popoare aflate până atunci într-un „război“ al declaraţiilor. Faţa românilor din Marea Britanie are de acum înainte un chip rural, inocent, o dârzenie în ochi, o cuşmă de oaie pe cap şi un instinct sănătos de supravieţuire în orice condiţii. Maramureşeanul de 63 de ani a fost separat de fiul său în metroul londonez la închiderea uşilor. Cu 20 de lire în buzunar, cu un telefon fără semnal şi lipsit de cunoştinţe minimale de limbă engleză, Vasile Belea a supravieţuit trei zile prin Londra căutându-şi familia. Nu e o poveste de supravieţuire din junglă, de pe Discovery Channel, e o poveste urbană care atinge emoţiile tuturor celor care se pun în locul personajelor implicate. Toţi cei care au un bunic sau o persoană dragă de care se îngrijesc au empatizat cu mica drama a românilor şi au urmărit cu sufletul la gură deznodământul, ca într-un film artistic."

DAN ANDRONIC: Ce înseamnă să fii băsist (Evenimentul Zilei)
"O întrebare a cărei actualitate o percepem acut în aceste zile. Mai ales noi, cei din "Banda celor 7", aşa cum a definit un acolit al lui Dan Voiculescu o mână de ziarişti care se încăpăţânează să scrie altfel decât în spiritul message-box-ului pesedist, distribuit cu generozitate de la Palatul Victoria. Am văzut cum o parte din cei înfieraţi cu mânie proletară s-au declarat dezgustaţi şi surprinşi de lipsa de reacţie a ONG-urilor, a oamenilor pe care-i credeau apropiaţi în acţiune şi gândire. De altfel, cu excepţia lui Vladimir Tismăneanu, nici unul din cei care odinioară scriau în paginile "Evenimentului Zilei" nu a reacţionat. Într-un fel, îi înţeleg. Campania de terorizare a celor ce gândesc altfel decât o cer interesele familiei Voiculescu are efect. Mai curând îi face să fie fericiţi faptul că numele lor nu se regăseşte pe lista neagră a trustului Intact, decât sentimentul că au spus lucrurile aşa cum le gândesc. Decât să fie împroşcaţi cu zoaie seară de seară, preferă sterilitatea unei camere de studiu cu televizorul stins."

CRISTIAN Tudor POPESCU: Ilie, Simona e deşteaptă! (Gândul)
"Nu pot să nu-l anunţ pe Ilie Năstase că Simona face ce-a vrut el: câştigă meci după meci într-un turneu de Grand Slam. Azi-noapte, Halep a spulberat-o cu 6-0 în setul decisiv pe fosta nr 1 mondial, acum 8 mondial Jelena Jankovic, intrând în sferturile Australian Open. Pe lângă loviturile „împuşcate” pe care i le ştie deja o lume întreagă, Simona a arătat o formidabilă luciditate tactică. Fără un antrenor, a fost propriul ei sfătuitor! Experimentata Jankovic a încercat mai întâi să provoace greşeala Simonei cu mingi liftate, care să sară înalt pentru cei doar 1,68 m ai constănţencei noastre. Simona a priceput la timp şi a avansat în teren, lovind mingea devreme şi riscând lovitura decisivă ori e câte ori a avut ocazia. Aşa a câştigat primul set cu 6-4, după ce Jankovic avusese 4-3. În setul 2, sârboaica a urlat la echipa ei tehnică (din care face parte românul Andrei Mlendea, fost în echipa Simonei) şi a schimbat macazul. N-a mai aşteptat greşeala, a lăsat lifturile şi a plesnit mingea tare şi agresiv la fiecare schimb, presând-o pe Simona. Aici, Simona Mangusta a luat o decizie excepţională: în loc să încerce să se apere, aruncând cât mai multe mingi înapoi ca să-i taie seria câştigătoare Jelenei, a răspuns la fel, menţinându-şi un ritm agresiv, de contre, deşi, aşa cum declara după meci, a resimţit o slăbiciune fizică."

ADRIAN VASILESCU: Când analiştii greşesc (Jurnalul Naţional)
"După ce, la 8 ianuarie, BNR a coborât dobânda-cheie şi a redus rezervele minime obligatorii, cursul de schimb a manifestat o uşoară nervozitate. Mai mulţi analişti s-au repezit să acuze reducerea rezervelor minime obligatorii, care ar fi împins leul pe panta deprecierii. Greşit. Căci decizia BNR o fi fost luată pe 8 ianuarie, dar ea va fi aplicată efectiv începând abia din 24 ianuarie. Un efect direct al acestei decizii pe piaţa valutară era deci imposibil. Nici de reducerea dobânzii-cheie nu are sens să fie legată nervozitatea cursului. Mai cu seamă că şocul din piaţa valutară a fost de mică intensitate, iar durata lui a fost scurtă. După câteva zile, piaţa valutară a revenit la mişcările ei obişnuite. E drept, teoria spune că atunci când banca centrală reduce dobânda, moneda se depreciază. Practica însă ne-a obişnuit, de multă vreme, ca leul să n-o mai ia la vale ori de câte ori scad dobânzile. Notez că începând din 2009, în condiţiile crizei, trenul dobânzii-cheie a intrat pe o linie descendentă. Politica BNR a fost, de regulă, bine primită. Banca Naţională a redus periodic dobânda de politică monetară, până la 3,75 la sută în prezent, pentru a determina băncile comerciale să-şi asume un rol activ şi să arunce către economia reală priviri ceva mai blânde, oferindu-le companiilor credite mai ieftine. Şi cum două curbe merg mereu împreună şi sunt continuu comparate – curba dobânzilor şi curba inflaţiei –, atât timp cât inflaţia a urcat, au crescut şi dobânzile."

LAURENTIU MIHU: Ce poate face America dacă nu apare cetăţeanul-jucător (România Liberă)
"Într-o ţară în care o parte consistentă a spectrului politic, unele ONG-uri şi mass-media de partid au acuzat non-stop existenţa preşedintelui-jucător, considerat de respectivii blestem pe umerii poporului, puţini actori publici au fost, totuşi, în mod real îngrijoraţi de absenţa constantă din viaţa cetăţii a celui mai important dintre jucători – cetăţeanul. Ignorat de unii, descurajat de alţii şi niciodată consultat cu adevărat, cetăţeanul român a constituit în ultimii aproape 25 de ani cea mai mică grijă a traficanţilor de influenţă din politică, a magistraţilor şpăgari, a miliardarilor de carton, şi a jurnaliştilor care scriu la comandă, pe sume care-i transferă în ligi superioare. În marile jocuri, el nu a jucat aproape niciodată. Dar nici nu s-a băgat. Dacă a fost vreo clipă considerat valoros şi chiar vital, tocmai de către cei care altminteri fac totală abstracţie de el, ei bine, asta s-a datorat perechii de calităţi naturale pe care cetăţeanul român, ca orice alt cetăţean modern, le are: de alegător şi de contribuabil."

CRISTIAN HOSTIUC: Cea mai importantă ştire financiară a începutului de an / a deceniului. Deşi afectează în mod pozitiv două milioane de români şi familiile lor, ştirea nu a prins breaking news-ul (Ziarul Financiar)
"Cea mai importantă ştire a începutului de an, dacă nu chiar a ultimului deceniu, care priveşte cel puţin două milioane de români şi familiile lor, a tre­cut total neobservată: costul creditelor ipotecare în lei a scăzut până la acelaşi nivel cu al celor în euro. Această ştire nu a prins breaking news-ul, ocupat de ce mai face USL-ul, dacă mai rezistă sau nu, de starea lui Becali la închisoare, de Ceauşescu, de Băsescu, de Ponta sau de cutremure de tot felul. După mai bine de un deceniu în care creditul ipotecar în euro a fost mai rentabil decât cel în lei datorită dobânzilor mai scăzute, ceea ce a determinat o cerere şi o expunere a persoanelor fizice pe valută fără precedent, în ianuarie 2014 acest cost s-a egalizat. Ipotecarele în lei au ajuns la acelaşi preţ cu cele în euro. Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinţă folosit la împrumuturi) a scăzut la 2%. Dacă se adaugă marja băncii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezultă un cost al creditului ipotecar în lei de 5,7%. La varianta în euro, EURIBOR la trei luni plus o marjă de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezultă un cost de 5,9%."