20 Mai 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (13 - 19 mai)
"Tribunalul București a pronunțat sentința în dosarul doctorului Oprescu, pentru luare de mită (în afacerea cimitirelor), fostul primar fiind condamnat la patru ani închisoare cu executare. Pardon, la 5, pentru că judecătorul a greșit socoteala inițială @ Comisia Europeană, unde acum se face ordine și oficialii și strâng lucrurile personale de prin birourile pe care le vor părăsi într-o lună, a transmis României un anunț oficial privind posibilitatea declanșării mecanismului împotriva sa în cazul nemodificării modificărilor la Codul Penal - cele care nu convin opoziției române de la Bruxelles @ ANCOM-ul lui  Grindeanu (ce bine a căzut băiatul din fotoliul de premier!) anunță că România dispune de 5 milioane linii de internet, dintre care două milioane prin fibră optică - mai mult decât în țări dezvoltate @ Pentagonul ne-a trimis 12 avioane F-16 la Câmpia Turzii. Din același model cu cel căzut deunăzi peste un hangar din LA @ Viață grea de interimar pentru Ana Birchall, la Justiție. A trebuit să bage viteză în funcționarii ministerului care au avut de tradus în două zile un dosar de 500 de pagini pentru a fi trimis în Madagascar, ca să îl putem repatria pe Mazăre @ Ambasadorul Palestinei a făcut un anunț surprinzător: a salutat decizia Guvernului României de a nu muta Ambasada la Ierusalim, după cum tocmai discutase cu Liviu Dragnea."

Vlad Epurescu: Cum l-a ajutat Liviu Dragnea pe Viktor Orban, blocând gazele din Marea Neagră, să şubrezească relaţia României cu SUA din Parteneriatul Strategic (Adevărul)
"Vizita premierului maghiar la Washington a fost prilejul pentru ca Budapesta să-i dea încă o palmă României, o ţară aflată într-o degringoladă instituţională fără precedent. Viktor Orban a atacat la Casa Albă poziţia noastră de pilon al flancului Estic şi, profitând de declaraţiile anti-occidentale vituperate în campanie de Liviu Dragnea, Orban a pus sub semnul întrebării şi seriozitatea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Beneficiind de o susţinere populară consistentă, Viktor Orban a adaptat Ungaria să convieţuiască laolaltă cu interesele ruseşti din Uniunea Europeană. Inabilitatea blocului european de a face faţă crizelor interne i-a permis lui Viktor Orban să folosească din plin fondurile UE pentru a dezvolta economia ţării, în ciuda unui discurs anti-Bruxelles pigmentat, deseori, inclusiv cu atacuri la persoană. Totodată, în ultimii ani, fără să-şi schimbe reacţiile iliberale, Viktor Orban a căutat să construiască o punte de legătură cu vârful administraţiei de la Casa Albă. Iar discursul anti-imigranţi a fost biletul de trecere pentru o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump."

Sabina Iosub: Europa? O plictiseală! (Jurnalul National)
"Ați ajuns cu lectura la mine? V-a furat titlul? Asta am vrut! Mergeți însă mai departe. Urmează un text plictisitor despre marile teme și dileme europene cu o săptămână înaintea alegerilor. “Boring”, cum ar spune orice hipster, nu? La ce să ne batem mințile cu marile teme europene când noi avem marile nimicnicii românești cu care să ne rupem capetele?! Aaa, le și uităm peste o săptămână, când ne fură mințile alte scandaluri loco? Aaa, peste doi-trei ani, o să ne trezim că nu ne convin noile reglementări continentale pe care acum, când sunt în dezbatere, nici nu le băgăm în seamă? Eh, “csf-ncsf” - vorba oricărui corporatist care se respectă -, o să plângem din nou că Europa decide peste capul nostru, deși Europa ne tot cheamă să vorbim. Nu vă agitați, nici partidele nu au fost mai încântate de dezbaterile europene. Mai de voie, mai de nevoie, au mai zis câte ceva, da’ când au ajuns la subiectele interne de împărțit pumni, palme și înjurături politice, au uitat de ele. Pe ici, pe colo, câte un candidat - și le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să vină la Be Eu Facebook Live, unde, după ce că au acceptat provocarea de a spune ce cred despre Europa, nevoile și viitorul ei, au demonstrat că soarta continentului nu e nici plictisitoare și nici străină României - a mai deschis subiectul, însă publicul a vrut altceva. A vrut teme care nici măcar nu au treabă cu continentul, a vrut teme pentru care o să mergem la vot abia la anul, a vrut teme pentru care nici măcar nu se votează, simple de clarificat doar prin respectarea Constituției."

Florin Budescu: Start-up Nation sau cum e când nu vrei şi devii mic afacerist (Romania Libera)
"Anume, nouă din zece antreprenori care au primit finanţare prin programul Start-Up Nation 2017 spun că nu şi-ar fi deschis o firmă dacă nu ar fi beneficiat de aceşti bani, arată un sondaj făcut de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul BCR, citat de Agerpres. Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie 2018 - februarie 2019 şi conţine răspunsurile a 380 de antreprenori beneficiari ai programului Start-Up Nation 2017. Aici încep însă discuţiile pe semantică. Citirea seacă a acestei ştiri de presă duce la o concluzie simplă, alertă şi pozitivă: ce bine că Guvernul a pus la punct acest program şi astfel s-au născut peste noapte 10.000 de noi antreprenori care niciodată nu ar fi putut să se lanseze în afaceri! Da, dar mai există şi o altă posibilă citire a acestei ştiri, într-o cheie mai puţin nerealist-festivistă şi mai legată de realitatea mediului de business: oameni care nu au avut habar până în 2017 despre noţiunea de business acum prăpădesc banii contribuabililor, daţi lor de stat ca să facă nişte afaceri despre care nici nu ştim exact dacă şi cât de rentabile sunt, dincolo de un plan de afaceri frumos aşternut pe o foaie de hârtie (în fine, pe calculator, într-un Excel). În sprijinul acestei teze (care ar putea fi considerată de unii cârcotaşă) vine declaraţia lui Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. El a apreciat că rezultatul sondajului este negativ."

Cristian Hostiuc: Să meargă muzica: Atâta timp cât economia, salariile şi consumul cresc, iar Isărescu promite să controleze cursul şi dobânzile, pe nimeni nu interesează creşterea inflaţiei (Ziarul Financiar)
"Vineri, Mugur Iusărescu, guvernatorul BNR, a anunţat că noua prognoză de inflaţie pe 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%, adică un plus de 40% (enorm!). BNR ţine tot mai greu inflaţia în frâu: Noua ţintă de prognoză pentru 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%. Care sunt motivele din spatele creşterii preţurilor şi care sunt graficele cu probleme. Nimeni nu a tresărit, iar pieţele financiare nici nu s-au clintit. Toată lumea raportează că economia României a crescut cu 5% în T1 2019, iar marii retaileri, majoritatea multinaţionale, apasă şi mai mult pedala pe acceleraţie, punând la bătaie încă 300 de milioane de euro, dacă nu chiar mai mult, pe noi deschideri de magazine pentru a captura cât mai mult din creşterea consumului, venită din continuarea majorărilor salariale. În martie, salariul mediu a trecut de 3.000 de lei, ajungând la 3.070 de lei, plus 14% faţă  de 2018. Salariul mediu a depăşit pragul de 3.000 de lei net în luna martie, în premieră. „Piaţa muncii se transformă: salariile cresc, şomajul e mic, iar industriile care făceau angajări masive recrutează mai puţin“."

Format: 

Topic: