Share
21 Ian 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (14 - 20 ianuarie)
"DNA lucrează și în absența celebrei sale șefe: l-a trimis în judecată pe Sorin Dimitriu, șeful Camerei de Comerț a municipiului, fost ministru în timpul Convenției Democratice @ S-a făcut anunțul vizitei Papei Francisc în România. Va sosi în mai și va sta trei zile, vizitând patru orașe @ Scandal la CEO. Premierul a ordonat o anchetă „la sânge” @ Neanunțata vizită-fulger a premierului în Israel ar fi avut ca subiect doar perfectarea unei viitoare ședințe comune a celor două Guverne. Netanyahu a insistat să primească un răspuns privitor la mutarea ambasadei la Ierusalim, dar Dăncilă n-a zis nici da nici nu @ Refuzată de PSD în urma  repetatelor critici la adresa ineficienței absorbției de fonduri europene, Corina Crețu a găsit înțelegere la micuțul dar zglobiul partid Pro România al lui Ponta, care i-a promis un loc pe lista sa europarlamentară. Evident, al doilea, primul fiind rezervat Dacianei @ Abia ce s-a anunțat public, că partidul lui Cioloș - PLUS - are probleme. Marius Oprea a dezvăluit că a fost înregistrat de un fost securist. Și ce dacă? - ar fi zis candidatul la președinție @ Amiralul Cico Dumitrescu le-a tras clapa procurorilor militari care l-au acuzat de „crime împotriva umanității” în dosarul Revoluției, murind chiar de ziua sa, când împlinea 85 de ani @ Mai discret ca oricând, Ion Țiriac a organizat noua ediție a celebrei sale vânători de la Balc pentru nu mai puțin celebrii săi amici din businessul mondial. De teama pestei porcine a renunțat și la hăitașii locali, aducând alții din județe fără pestă."

Iulian Chifu: Aberaţiile din spatele fricii de presupusa internaţională naţionalistă Italia-Polonia-Ungaria (Adevărul)
"Viktor Orban şi Matteo Salvini, doi dintre cei trei stâlpi ai presupusei internaţionale naţionaliste Italia-Polonia-Ungaria Faptul că viitorul Parlament European va avea două grupuri ne-clasice, unul eurosceptic şi altul anti-european de-a dreptul, pare să devină un loc comun. Azi avem circa 30-33-35% dintre votanţii europeni adepţi ai partidelor naţionaliste, populiste, islamofobe, eurofobe, antisemite deseori, cu toate nuanţele posibile. Iar în materie de anti-imigraţie, sondajele sunt atât de complexe încât marchează, în anumite cazuri, chiar majorităţi ale cetăţenilor europeni care refuză să accepte migranţi de orice fel. Salvini-Kaczinski şi ignorarea temei cooperării de către polonezi De aici până la accepta valul de lamentări care a început după întâlnirea de la Varşovia Salvini-Kaczinski este, însă, cale lungă. Nici titluri alarmiste care anunţă că se destramă Europa nu mi se par la locul lor, pentru cineva care ştie minimal şi percepe nuanţele orientărilor acestor partide. Şi priveşte chiar atent istoria şi contextele. Pentru că nici întâlnirea în cauză, nici susţinerea marcată de Viktor Orban, nici anunţul privind alte ţinte ale lui Salvini pe politici anti-imigraţie nu justifică o asemenea temere. Ca să nu mai vorbim despre precedentele din Parlamentul European. Da, proiectul european a suferit momentul de cotitură la respingerea de către două state fondatoare ale UE – Olanda şi Franţa – a Tratatului Constituţional. De atunci însă, cursul de tumult şi turbulenţele repetate ce au împins către frământările europene şi au divizat cetăţenii europeni s-au atenuat şi schimbat în natură."

Sabina Iosub: O gafă în plus (Jurnalul Naţional)
"Când vine vorba de Dacian Cioloş, am o singură nedumerire: cam câte gafe mai trebuie să facă, iar susţinătorii lui – îndrăgostiţi mai degrabă de un portret-robot politic edulcorat şi desenat din ură faţă de alţi oameni politici – să priceapă că fostul premier nu e deloc altfel, ba din contră, e fix la fel ca grosul oamenilor politici. Trecutul său are destule pete, activitatea în serviciul public românesc ori european, suficiente controverse, nu ca să creadă altceva, ci măcar să înceapă admiratorii necondiţionaţi să gândească. Nici nu mai contează că istoria politică a ultimilor ani e plină de exemple de oameni-politici-ideali deveniţi crunte dezamăgiri. Nu cred că i-aţi uitat pe Nicuşor Dan ori Monica Macovei, ca să apelez doar la memoria politică recentă. Ultima gafă, cea în care am aflat că suntem toţi, de-a valma, urmaşii securiştilor şi turnătorilor comunismului, era, într-o ţară cu reflexe morale şi politice normale, punctul final al carierei publice."

Marius Ghilezan: Marius Oprea detonează cuplul Secu-Julien (Romania Libera)
"Modul în care s-au năpustit, precum hienele, deontologii statului de drepţi şi corifeii noii orânduiri cu trese asupra lui Marius Oprea arată că dezvăluirea sa, potrivit căreia în spatele partidului lui Dacian Cioloş ar sta fostul maior de Securitate Alexandru Iordache, de la Cercetări Penale, i-a lovit direct în inimă pe oficialii Partidului PLUS, care nu întâmplător are cuvântul „Unitate“ în titulatură. Aveau ceva de ascuns, iar gunoiul ridicat i-a asfixiat. Există cel puţin trei motive pentru visceralitatea discursurilor. Să le luăm pe rând. Încolonaţi, rânduri-rânduri, au apărut toţi sconcşii adormiţi ai băsismului. În loc să justifice sau să explice legăturile lui Cioloş cu Securitatea, s-au năpustit să-l pună pe istoric la podea. Pentru ştiinţa unora, nu există ex-istoric, cum n-a existat niciodată ex-rege. Se pare că factorul de depresie e mult mai influent decât factorul de protecţie. Vocalii revoluţiei ideologiei cu trese s-au manifestat visceral, precum fetele de pe centura politicii. Aruncând cu zoaie în ventilator, s-au mânjit de nu-i mai spală niciun cetepism sau Moise-gură-n eter. Băieţii din arondismentele Parisului şi din districtele Washingtonului, legaţi ombilical de Mama Securitate, au simţit nevoia de a se manifesta gregar în sprijinul a ceea ce laboratoarele au ticluit Partidul nou, al celor fără de prihană. Nu trebuie blamaţi tinerii din generaţia zombi că sunt duşi cu pluta revoluţio­nară pe mările tulburi ale neomarxismului. Corneliu Coposu avea dreptate că nu trebuie judecate victimele propagandei, ci trebuie căutate interesele celor care mânuiesc temele ideologizante."

Rene Schob: Codul fiscal s-a modificat la finalul săptămânii trecute. Care sunt noutăţile (Ziarul Financiar)
"A devenit oficial de joi, 17 ianuarie 2019. S-a publicat Legea 30/2019, care aprobă cu modificări O.U.G. 25/2018, adică introduce prevederi noi în Codul fiscal. Iată cele mai importante noutăţi fiscale pe care legea le aduce investitorilor, unele dintre ele cerute şi aşteptate cu nerăbdare de către mediul de afaceri. În primul rând, din 2019 limitarea deductibilităţii dobânzilor la calculul profitului impozabil devine semnificativ mai puţin restrictivă. Firmele vor putea deduce costurile cu finanţarea în limita unui milion de euro plus 30% din EBIDTA, pe când în 2018 limitele au fost 200.000 de euro şi 10% din EBIDTA. Mai mult, avem prevederi noi privind dreptul de reportare a costurilor excedentare ale îndatorării în cazul firmelor care se reorganizează prin fuziune sau divizare, prevederi în absenţa cărora acest drept s-ar fi pierdut, dezavantajând întreaga procedură."

Format: 

Topic: