21 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS News
"Ciorovăiala geopolitică dintre președinte și Guvern în cepe să capete accente grotești. Convocat la Cotroceni ca să dea socoteală pentru participarea noastră la deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, Meleșcanu zice mai întâi că va merge, iar apoi că nu-i dă voie Dăncilă! @ Primii noștri oameni în stat fac pe pro-europenii (Iohannis) sau pe pro-americanii (Dragnea) fără ca atitudinile lor formale să aibe vreo rațiune practică, pentru că nici președintele nu aduce vreun beneficiu țării de pe urma atașamentului față de decizii aberante de-ale Comisiei, și nici Guvernul nu câștigă recunoștința Departamentului de Stat @ Este vorba, pur și simplu, despre o aberantă luptă pentru putere  între centri de putere ineficienți care fac din România o țară neguvernabilă și nemediabilă @ Când Iohannis reproșează Guvernului că nu este consultat în legătură cu astfel de decizii, ignoră faptul că la rândul său a luat decizii despre care guvernul a aflat doar când a fost nevoit să le valideze @ Jocul ăsta de copii proști va continua mult și bine pe socoteala noastră atâta timp cât nu intervine rațiunea  de a pune la punct lucrurile din perspectivă constituțională @ Continuă avalanșa achitărilor din dosarele confecționate de DNA: a venit rândul lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al transporturilor. Dinspre DNA - nici cea mai mică urmă de dorință de a da vreo explicație @ Dacă cererea de revocare a Codruței mai are de așteptat hotărârea Curții Constituționale, Horodniceanu îi face deja loc lui Felix Bănilă la DIICOT @ Vorba multă, inflație mare: s-a înregistrat recordul ultimilor cinci ani - 5,2%. Este, cică, efectul prețului... cireșelor, dar spre toamnă se va mai calma, pe la 3,6% (crede BNR) @ După achitare, Ponta a făcut un calcul al costurilor anchetei din dosarul Turceni-Rovinari: un milion de euro ar fi cheltuit degeaba procurorul Jan Uncheșelu din banii statului!"

Dan Ionescu: Băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada! (Adevărul)
"Băi, nesimţiţilor, care nu aţi fost măcar o zi în viaţa voastră moldoveni, puneti mâna şi faceţi autostrada aia odată! Băi, nu uitaţi că habar nu avea România ce e aia diaspora când noi umblam cu bocceaua în spinare prin toată ţara. Asta, deşi ne-aţi gâtuit cu podul de la Mărăcineni. O sa vă stea în gât podul ăla, la toţi. Băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada până la Iaşi! V-am scos cărbunele din Valea Jiului, v-am făcut tractoare la Braşov, v-am făcut vapoare la Constanţa, v-am crescut porci la Timişoara si nu ştiu ce naiba am făcut pe la Cluj, dar e cert că am ajuns şi acolo. Şi asta, fără ca Stefan cel Mare să ştie ce e aia flotă, tractor sau cărbune. Aşa ca puneti mâna şi faceţi autostrada aia odată! Şi v-am dat şi multe altele. Dacă nu erau Creangă şi Eminescu, habar nu aveaţi să râdeţi şi să plângeţi în acelaşi timp. Voi ce ne-aţi dat? Sifilis lui Eminescu şi pe Caragiale, care nu a găsit ceva mai bun decât să o seducă de câteva ori pe Veronica Micle. Dacă nici astea nu-s motive să te apuci de băutură, eu nu ştiu ce altceva ar mai fi. Poate de plăcere. Aşa că puneţi mâna şi faceţi autostrada aia!"

Cornel Nistorescu: Pro SRI și contra PSD (Cotidianul)
"Taberele politice din România au cîteva trăsături absolut neobișnuite. Tineretul, care în toată lumea pledează pentru libertăți, în țara noastră este un susținător al SRI, un pledant pentru arestări și un susținător al unor politici dezvoltate și cu o serioasă contribuție a serviciilor secrete. În ciuda abuzurilor comise de SRI și DNA (dovedite dincolo de orice îndoială), tinerii rămîn de partea serviciilor secrete și a DNA-ului, sperînd că susținerea acestora ar putea contribui la curățirea mediului corupt din politică și economie. În același timp, nefireasca alăturare de un tandem instituțional cu înclinații totalitare reduce mult din impactul revendicărilor lor. Oricît de mult ar fi amestecate SRI-ul și DNA-ul în războiul politic, nu putem nega faptul că revendicările celor tineri au partea lor de adevăr (încă o dată afirm, nu sunt pentru sloganul cretin „DNA/Să vină să vă ia“). Asta mărește și mai mult confuzia de termeni, de mijloace, de delimitare a taberelor și încărcarea negativă a atmosferei din societate. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat duminică, la Gala premiilor TLDE, că este dezamăgit pentru că sunt tineri care merg la manifestări publice și militează pentru slava instituțiilor represive ale statului și care și-au ales modele cum ar fi Kovesi sau Coldea."

Sabina Iosub: Cearta noastră, interesul altora (Jurnalul Naţional)
"Până la un punct e amuzantă bătălia românească pe mutarea ambasadei României din Israel! Nu vă șocaţi! Nimic din tensiunea israeliano-palestiniană nu e amuzant, mă refer strict la bătălia inter-români. De ce spun asta? Pentru simplul fapt că, într-un stat care se mândrea cu diplomaţii lui, mă aşteptam la mai multă reţinere la cearta în public. Să nu vă închipuiţi că dincolo de uşile masive, în cabinetele unde se iau decizii, discuţiile sunt line, purtate pe un ton aşezat, la o cafea. Nu, dimpotrivă! Când sunt mari decizii de luat, discuţiile sunt tensionate, din idei ies scântei, oamenii îşi storc creierii după argumente şi uneori înjurături. Fiecare susţine decizia în care crede şi arareori, în acelaşi cabinet, găseşti două persoane care să aibă într-o problemă spinoasă aceeaşi părere. Şi aici vine partea amuzantă, cât o fi ea de amuzantă…! Ca spion în România, uneori nu trebuie să cauţi ca disperatul “surse”. E de ajuns să ai abonament la cablu şi un fotoliu bun pentru că cearta durează mult! Discuţiile în public între marii oficiali români pe această temă au fost mină de aur pentru orice parte interesată de echilibrul puterii din România, despre cercurile de influenţă şi lobby, despre felul în care se iau deciziile la vârf. Date pentru care, de regulă, culegătorii de informaţii muncesc din greu!” 

Iulian Capsali: Trump taie coada pisicii (Romania Libera)
"Mutarea Ambasadei SUA în Ierusalim de către Trump a surprins pe toată lumea, deși fusese promisă de trei președinți americani înaintea sa, dar care au preferat un statu-quo ce avea darul de a nemulțumi pe toată lumea. Puțină lume știe însă că Rusia, printr-o oficialitate a Ministerului de Externe, a făcut o declarație care promitea o schimbare anul trecut: „Ne reafirmăm angajamentul nostru față de principiile aprobate de ONU pentru o soluționare a conflictului palestiniano-israelian, printre care se numără statutul Ierusalimului de Est drept capitală a viitorului stat palestinian. În același timp, trebuie să precizăm că, în acest context, am vedea Ierusalimul de Vest capitală a Israelului”. Deci, conform unui document „scăpat” în presa israeliană, mai precis în cotidianul „Jerusalem Post”, și publicat în 6 aprilie 2017, Rusia propusese ca Ierusalimul de Vest să fie capitala Statului Israel, ceea ce era deja un pas. „Aceasta este o schimbare bruscă a politicii ruse, care până acum susținea oficial că Ierusalimul ar trebui să fie parte în cadrul unui protectorat internațional permanent”, nota ziarul israelian."

Cristian Hostiuc: Petrecerea lui Dragnea “pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată: Economia se pregăteşte de o aterizare bruscă şi dură şi pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naţionalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă (Ziarul Financiar)
"Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor. Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018. Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice. Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei la 4%. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%. Ce se va întâmpla cu veniturile dacă PIB-ul creşte sub aşteptări? Problema nu este această scădere a creşterii economice (analiştii spun că potenţialul economiei româneşti, fără să producă mari dezechilibre, este de 3,5%-4%), ci faptul că economia decelerează, iar guvernarea PSD nu prea mai are kerosen pentru a ţine avionul în aer şi a efectua o aterizare lină. Gândiţi-vă că în 2009, primul an din criză, economia României a aterizat de la +8% în 2008 la -7% în 2009."

Format: 

Topic: