21 Mar 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (11 - 17 martie)
"Săptămâna începe cu o manifestare de tip fanariot. Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene și un critic constant al României, pe care de curând a amenințat-o cu celebrul articol 7, a fost invitat și făcut Doctor Honoris Causa al SNSPA - un fel de „Ștefan Gheorghiu” democrat. Dăscălimea pupă mâna care ține bățul cu care ni se dă peste degete din motive de MCV @ Timmermans, care se vrea viitor președinte al Cmisiei, funcție pentru care nu prea are șanse, i-a presat pe europarlamentarii români să îl voteze, iar odată ajuns la București a luat-o la bețe pe Dăncilă pe motiv că n-a auzit să se fi întâmplat nimic cu legile Justiției după ultimul raport de țară. Așa cum s-a făcut că n-a auzit de protocoale și de abuzurile Codruței @ Cu tupeul devenit caracteristic, Iohannis aruncă vina întârzierii bugetului exclusiv pe cei de la guvernare. El nu a mâncat usturoi și a fost de bună... ."

Iulian Chifu: Siria lui Al Assad: 8 ani de război, 500.000 de morţi, jumătate de populaţie refugiată, o ţară distrusă (Adevărul)
"Siria este, şi va rămâne încă ceva vreme, imaginea războiului civil şi a încăpăţânării unui lider de a se crampona de putere. Nu că Bashar al Assad şi-ar mai aparţine, după 8 ani de conflict care se împlinesc în aceste zile. E constrâns mai întâi de controlul redus asupra Siriei, dar şi de interesele aliaţilor săi, Iranul şi Rusia, cu precădere, care-şi promovează propriile interese: ieşirea la Marea Mediterana şi baze militare în regiunea Orientului Mijlociu, respectiv coridorul de trecere ce leagă Iranul de Mediterana prin Irak-Siria-Liban, un coridor şiit menit să rupă continuumul sunnit Nord-Sud, Turcia-Iordania-Ţările Golfului. După 8 ani de război civil şi după resurgenţa jihadiştilor din Daesh, autointitulat Stat Islamic, bilanţul lui Al Assad este crunt: circa 500.000 de morţi, jumătate din populaţia ţării de 23 de milioane de locuitori refugiată - 5,6 milioane refugiaţi externi, 6 milioane IDPs, refugiaţi interni - după alte surse 13 mln de oameni obligaţi de război să-şi părăsească casele, în marea loc majoritate sunniţi, mutaţi forţat de dorinţa de a schimba raportul sectar şi de a reda o şansă unei majorităţi a preşedintelui allawit sau măcar a regimului său."

Dan Constantin: Import de „Veste galbene”, spre „Căștile galbene” (Jurnalul Naţional)
"Mișcarea #șieu, pregătită și prezentată pe larg cu mijloace care depășesc cu mult capacitatea unei inițiative personale, are un obiectiv simplu: să atace după un calendar fix guvernarea PSD-ALDE pe tema infrastructurii de transport. Faptul că se încearcă decontarea întregii probleme, nerezolvată de zeci de ani, pe umerii actualei majorități pune protestul „civic”, din start, în gama opoziției politice. Faptul că Iohannis a aderat #șiel la protest, legându-l de „bugetul rușinii naționale” pe care tocmai îl promulgase, întărește caracterul politic al „mișcării”. Dezvoltarea „Vestelor galbene”, care au pornit să vandalizeze Parisul cu „justificare” în taxele pe carburanți care sufocă bugetul transportatorilor și adâncesc sărăcia francezilor, poate deschide o paralelă cu motivația protestului inițiat de milionarul din Suceava. Fiecare vrea ceva de la Guvernul pe care îl contestă. Ambele mișcări acreditează ideea unui dezastru, a incapacității de a gestiona finanțele statului. Dar, surpriză, statistica arată că Franța are o creștere economică peste media Zonei Euro, iar România este în topul european."

Marius Ghilezan: Avocații lui Dragnea stârnesc panică în sistem (Romania Libera)
"Altfel spus, pe Liviu Dragnea l-au condamnat judecătorii (completul de trei) neconstituiți într-o diaporamă legală. E ca și cum piticii din jurul Albei-ca-Zăpada – personificarea justiției independente – ar fi contrafăcuți și vânătorul din poveste ar fi vânat, nu cel trimis să o execute pe frumoasa din povestea lui Grimm. Sigur că în dosarul secretarelor nu se urmăresc coafurile sau zâmbetele acestora, ci omul care se împotrivește sistemului și nu vrea să se predea, cum cuminte au făcut-o alții, acum capi de listă la diferite partide. Poate că nu se înțelege ce e aceea o instanță legal constituită? Legiuitorul, în marea sa grijă să nu scape de niciun corupt, a prevăzut în plină glorie a luptei anticorupție ca trimișii DNA să fie judecați de un anumit complet, specializat cu anticorupția. Magistrații aleși pe sprânceană erau instruiți să fie ageri și devreme în garnizoană la raport. „Șefu’, am mai lichidat un dușman al poporului de pe lista neagră“. Secvența nu e dintr-un film rusesc cu brigadieri în rol de magistrați. Ci e un concret al lumii în care justițiabilii nu aveau dreptul nici la apă. Pe vremea când telejustiția excita naturelul simțitor al unei părți din societate care se hrănea cu sânge de „penal“."

Cristian Hostiuc: În timp ce guvernul şi politicienii, care fac concurs de patriotism, nu mai ştiu cum să sprijine capitalul românesc (din vorbe), antreprenorii români nu ştiu cum să-şi vândă mai repede afacerile ca să scape de o povară. Dacă e tare, Dragnea să cumpere de la străini cea mai mare reţea de magazine din România - Profi, cu 1 mld. euro şi să le facă aprozare (Ziarul Financiar)
"Guvernul PSD/ALDE, liderii politici care conduc România, sprijină capitalul românesc cu toată puterea. Toţi politicienii, de la putere la opoziţie, susţin capitalul românesc. Nu există declaraţie politică pe teme economice în care să nu se invoce capitalul românesc, necesitatea sprijinirii lui în lupta cu multinaţionalele. Toate programele de guvernare sau electorale sunt pline de intenţii de sprijin a capitalului românesc. Practic, fiecare propoziţie este inundată de cuvinte frumoase, patriotice, naţionaliste. Avem o inflaţie de intenţii, de dorinţe. Dar, ca la autostrăzi, ca la spitale, ca la educaţie, acest sprijin este numai din vorbe. Vorbele nu costă nimic. La polul opus, în lumea reală, antreprenorii români care formează capitalul românesc, 47% din economie, 49% aparţinând multinaţionalelor şi 4% statului, nu ştiu cum să-şi vândă afacerile mai repede, nu ştiu cum să găsească mai repede cumpărători, nu ştiu cum să scape mai repede de companiile pe care le-au construit în ani şi decenii."

Format: 

Topic: