21 Noi 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (marți, 20 noiembrie) De-a hoții și vardistul
"Ca într-un joc de copii tembeli care își dau cu „sâc” unii altora, punându-și piedici și dându-și brânciuri, dialogul dintre președinte și Guvern continuă cu o nouă contră. Din lista remanierii propusă de Alianța de la guvernare (în fapt de PSD, pentru că ALDE nu prea are ce să „rotească”) Iohannis selectează două nume pe care nu le validează. Pur și simplu pentru că nu vrea, fără alte explicații STOP Sunt Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, prima transferată de partid de la Muncă la Transporturi, iar al doilea recuperat din ex-Guvernul Tudose și ridicat la rangul de vicepremier STOP La festivitatea de la Cotroceni, la care Dragnea nu a fost invitat, noii membri ai echipei Dăncilă au depus jurământul, rămânând ca pentru cele două portofolii vacante Coaliția să vină cu alte propuneri. Care pot fi aceleași, dar încrucișate STOP Strategia prezidențială a fost să-i lase pe cei doi în aer, nerevocându-i pe titularii Stănescu și Șova STOP Cum încearcă să explice comentatorii gestul prezidențial? Acesta încearcă să blocheze funcționarea ministerelor cu cele mai mari bugete din care se înfruptă clientela de partid. Inclusiv cea către care Dragnea ar trebui să achite costurile înnăbușirii răzmeriței puciștilor STOP Procesul de la Sibiu al lui Lazăr, prin care acesta contesta măsura luată de Toader, a fost amânat. Agonie prelungită, pentru că este evident că nu are nicio șansă de a rămâne în funcți de care ține cu dinții STOP Tăriceanu a trimis partidului-mamă, ALDEeu, o scrisoare în care își exprimă frustrarea față de faptul că cei de acolo nu au catadicsit să discute cu el înainte de rezoluție și că au luat de bune toate balivernele înșirate de populari în MCV STOP Multhulitul Andrușcă părăsește Ministerul Economiei cu sentimentul datoriei împlinite. Tranzacția activelor Oltchim este aproape finalizată. Omul de la vulcanizare a reușit ce n-a izbutit pleiada de miniștri care l-a precedat STOP Marea perdantă a meciului cu dictatorul Dragnea, Gabriela Firea, își linge rănile, plănuind alte dezvăluiri despre monstrul pe lângă care s-a și de la care a binemeritat, până când a încercat să ia niște acțiuni pe cont propriu."

Alexandru Grumaz: Razboiul Rece sau „Pacea caldă“? (criza rachetelor cu rază intermediară de acţiune/telegrame ale serviciilor secrete sovietice) (Adevărul)
"În memoriile sale, Ronald Regan dezvăluie că se plângea lui Nancy, soţia sa, de faptul că a trimis mai multe scrisori liderilor sovietici pentru a se întâlni cu aceştia şi nu a reuşit: Cum am să mă întâlnesc cu un oficial de rang înalt al URSS dacă ei continuă să moară în mandatul meu? (Brejnev în 1982, Andropov în 1984, Cernenko în 1985). Intrăm într-o nouă ordine geoeconomică mondială, caracterizată printr-o rivalitate puternică între Statele Unite şi China şi prin folosirea clară a instrumentelor economice pentru atingerea obiectivelor strategice. În aceeastă ecuaţie dintre cei doi, SUA şi China, apare şi Rusia care este un factor multiplicator al instabilităţii. Situaţia globală actuală este una tensionată, iar viitorul este impredictibil. Punerea în discuţie a tratatului de interzicerea a rachetelor nucleare cu rază intermediară (INF),  tensiunile dintre liderii politici ai marilor puteri, tensiunile din estul Mediteranei, tensiunile din Siria şi tensiunile dintre comunitatea internaţională şi Arabia Saudită, diferenţele de obiective între SUA şi Coreea de Sud referitoare la relaţia cu Coreea de Nord fac ca această perioadă să fie similară cu cea din perioada care precedat Primul Război Mondial."

Dan Constantin: Băncile centrale, rețete pentru fiecare pacient (Jurnalul Naţional)
"Rolul băncilor centrale a fost mereu un punct de interes în dezbaterea publică, nu doar pentru a extrage considerații teoretice. Daniel Dăianu, autor al unei ample lucrări recente - ,,Băncile Centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?” (Editura Polirom, 2018) - este și un practician ajuns în zona deciziior pentru „vinovăția ” de a fi teoretician. Această simbioză pe care se construiește o carieră normală spre vârful ierarhiilor este acum tot mai rară, rezultatele neglijării celor două laturi, ajunse aproape antagonice, fiind măsuri voluntariste care perturbă echilibrul. Marele vârtej global de acum un deceniu a consacrat băncilor centrale o importanță pe care nu și-au dorit-o, de singur jucător pe strada bulversată de criză. Politica economică a devenit în mod covârșitor exprimată de ce fac ele, nevoia de a salva sistemele financiare a reflectat o dominantă fiscală asupra politicii monetare, arată autorul în prefață. Relația dintre băncile centrale și băncile comerciale a fost reluată în postcriză cu alte argumente, procuparea fiind nu doar din punct de vedere microprudențial, ci și pentru că practicile rele, abuzurile sistematice pot conduce la riscuri sistemice."

Marius Ghilezan: Intelectualitatea risipită (Romania Libera)
"Devenit analist al Realităţii, s-a însiropat cu zaţul propagandei. Era de nerecunoscut de unde atâtea convingeri. Un luptător cu argumente fine împotriva clasicizării literaturii române, un postmodern cu ştaif şi polemică demnă de postumani, s-a coborât în critica raţiunii politice, fără a se elibera de zgura ideologiei.  Îl vedea pe Dragnea vinovat până şi pentru pârlirea mistreţilor şi arderea lor pe rugul vânătoresc, de parcă vânătoarea a devenit o acţiune ilegală. Omul părea posedat de misiune. Din cafegiu critic, a devenit lustragiu al platourilor cu scobitori înţepătoare în gâtul Marelui vânător, cunoscut până mai ieri ca mare ştiucar. Pe vremea când păstorea cenaclul de luni, intelectualul avea rafinament. Critica lui era o înălţare. Erudiţia lui părea de neatins de particularii scrisului. Stilul îi conferea o aură, promitea să devină noul magistru al istoriei literare. A coborât din Pantheon direct în arena cu lei. Din intelectual critic, a devenit propagandist de serviciu. Mă tot miram de unde are atâtea certitudini că Dragnea e patronul Tel Drum. Întrebări succesive nu i-au putut scoate vreo probă. Nici că între urechile mistreţilor s-ar fi aflat acţiunile la purtător ale omului care sfidează printre mustăţi jurnaliştii noilor vremuri, în care întrebările sunt şoptite prin cască, nu liber alese, ca pe timpurile presei de altădată."

Florin Luca, economistul şef al CEC Bank: „Va curge sânge?” (Ziarul Financiar)
"Duminica, 11 noiembrie 2018, s-au comemorat la Paris 100 de ani de la sfarsitul celui mai sangeros conflict pe care l-a avut umanitatea: Primul Razboi Mondial. Acest razboi a adus cateva momente cruciale in Istoria Umanitatii: sfarsitul imperiilor europene, aparitia Uniunii Sovietice si intrarea Statelor Unite in liga Marilor Puteri Globale. Dincolo de declaratiile pacifiste si geografia scaunelor ocupate la acest eveniment, liderii lumii doresc sa formalizeze ceea ce stim de ceva vreme: o lupta pentru pentru suprematia mondiala este in curs,  NIMIC din ceea consideram a fi pilonii pacii Europei din ultimii 70 ani nu mai este garantat, pericolul izbuncnirii celui de-al Treilea Razboi Mondial este mai mare ca oricand. Aceasta idee are multe argumente, iar grila de decriptare a lor se sprijina pe lectiile istoriei, dedesubturile ciclurilor economice lungi si situatia actuala a Planetei. Istoria ne arata ca principala sursa a expansiunii economice hegemeonice sunt razboaiele. Intotdeauna, la scara istoriei, razboaiele au asigurat suprematia economica a unui stat sau a unei aliante si nu invers. Imperiul Roman, Sfantul Imperiu Roman de Neam German, Imperiul Britanic, Imperiul Francez, Rusia, China, Japonia, Statele Unite si-au asigurat mai intai hegemonia militara peste continente si dupa aceea au creat institutii si piete ce le-au permis sa-si asigure suprematia economica. In mod evident, la baza a existat intodeauna o masa critica de capital acumulat ce le-a permis finantarea si dezvoltarea unor armate performante. Pregatirile razboaielor si razboaiele in sine cresc foarte mult cererea de echipamente militare. Aceasta cerere stimuleaza productia, dar urgenta face ca guvernele sa fie putin atente cu echilibrul finantelor publice. Sfarsitul razboiului impune dupa aceea o reechilibrare macroeconomica si financiara generata de noul hegemon."

Format: 

Topic: