22 Mai 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS NEWS
"Ciorovăiala geopolitică dintre președinte și Guvern în cepe să capete accente grotești. Convocat la Cotroceni ca să dea socoteală pentru participarea noastră la deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, Meleșcanu zice mai întâi că va merge, iar apoi că nu-i dă voie Dăncilă! @ Primii noștri oameni în stat fac pe pro-europenii (Iohannis) sau pe pro-americanii (Dragnea) fără ca atitudinile lor formale să aibe vreo rațiune practică, pentru că nici președintele nu aduce vreun beneficiu țării de pe urma atașamentului față de decizii aberante de-ale Comisiei, și nici Guvernul nu câștigă recunoștința Departamentului de Stat @ Este vorba, pur și simplu, despre o aberantă luptă pentru putere  între centri de putere ineficienți care fac din România o țară neguvernabilă și nemediabilă @ Când Iohannis reproșează Guvernului că nu este consultat în legătură cu astfel de decizii, ignoră faptul că la rândul său a luat decizii despre care guvernul a aflat doar când a fost nevoit să le valideze @ Jocul ăsta de copii proști va continua mult și bine pe socoteala noastră atâta timp cât nu intervine rațiunea  de a pune la punct lucrurile din perspectivă constituțională @ Continuă avalanșa achitărilor din dosarele confecționate de DNA: a venit rândul lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al transporturilor. Dinspre DNA - nici cea mai mică urmă de dorință de a da vreo explicație @ Dacă cererea de revocare a Codruței mai are de așteptat hotărârea Curții Constituționale, Horodniceanu îi face deja loc lui Felix Bănilă la DIICOT @ Vorba multă, inflație mare: s-a înregistrat recordul ultimilor cinci ani - 5,2%. Este, cică, efectul prețului... cireșelor, dar spre toamnă se va mai calma, pe la 3,6% (crede BNR) @ După achitare, Ponta a făcut un calcul al costurilor anchetei din dosarul Turceni-Rovinari: un milion de euro ar fi cheltuit degeaba procurorul Jan Uncheșelu din banii statului!"

Iulian Chifu: Şi dacă Donald Trump are dreptate? Când norocul surâde jocului la risc maxim şi efectele secundare ale ucenicului vrăjitor (Adevărul)
"Una dintre ştiinţele cele mai prizate astăzi în Occident este aceea a planificării strategice, mai exact a studiilor prospective. E vorba despre posibilitatea de a elabora scenariile de viitor şi evoluţia unui proces, a unei situaţii, în perspectivă, în plus de estimare a probabilităţii ca un scenariu sau altul să aibă loc. Că e vorba despre scenarii în trend, în continuitate, că e vorba despre salturi şi schimbări bruşte de direcţie de evoluţie fie că vorbim despre scenarii tip lebădă neagră, cu probabilitate redusă şi impact mare, aceste metode permit o estimare cu grad controlabil al erorii a perspectivelor unui fenomen. E modul în care m-am uitat la ultimele acţiuni ale lui Donald Trump. Nu înseamnă că ele sunt mai puţin şocante, impredictibile şi cu risc mare. Nu înseamnă că nu generează efecte secundare a căror magnitudine tulbură profund sistemul de relaţii interneţionale, riscând să-l arunce fie în haos, fie în război, la fiecare pas. Ci e vorba despre o formulă prin care stagnarea, încremenirea în proiect, blocajul total al unor încercări de continuitate şi negocieri pe zeci de ani  sunt rupte brusc şi se propune peste noapte o reaşezare care poate să ducă la o relansare a problemei, cu revenirea temei la blocaj, căderea în conflict sau posibilitatea unei soluţii avantajoase pentru cel care determină turbulenţa în sistem."

Cornel Nistorescu: Conferință de presă și mîrîială (Cotidianul)
"Va trece multă vreme pînă cînd dialogul dintre politician și jurnalist se va înoarce la canoanele clasice. O conferință de presă din Romania seamănă cu o înfruntare. Ai sentimentul că în cîteva minute un irakian dă cu pantoful spre președinte (după cum i s-a întîmplat lui George W. Bush) sau intervievatul o jignește pe jurnalistă cu o invitație pe masă (cum a făcut Traian Băsescu) sau cine știe ce. Oricum, conferința de presă a lui Liviu Dragnea a arătat ca o încăierare. Iritarea lui, destul de vizibilă și de deranjantă, venea din încercarea nereușită de a limita discuția la ce voia el să spună. Aproape imposibil. În primul rînd că jurnaliștii aveau mult mai multe date decît accepta el să recunoască. Încercările și tatonările PSD-ului în diverse combinații tip Darius Vâlcov au ajuns și la urechea ziariștilor. Iar aceștia au depășit cu mult condiția de ziariști cuminți. Sunt și cetățeni, și procurori, și investigatori și moraliști, după cum le vine și după cum le permit împrejurările."

Sabina Iosub: Cearta noastră, interesul altora (Jurnalul Naţional)
"Până la un punct e amuzantă bătălia românească pe mutarea ambasadei României din Israel! Nu vă șocaţi! Nimic din tensiunea israeliano-palestiniană nu e amuzant, mă refer strict la bătălia inter-români. De ce spun asta? Pentru simplul fapt că, într-un stat care se mândrea cu diplomaţii lui, mă aşteptam la mai multă reţinere la cearta în public. Să nu vă închipuiţi că dincolo de uşile masive, în cabinetele unde se iau decizii, discuţiile sunt line, purtate pe un ton aşezat, la o cafea. Nu, dimpotrivă! Când sunt mari decizii de luat, discuţiile sunt tensionate, din idei ies scântei, oamenii îşi storc creierii după argumente şi uneori înjurături. Fiecare susţine decizia în care crede şi arareori, în acelaşi cabinet, găseşti două persoane care să aibă într-o problemă spinoasă aceeaşi părere. Şi aici vine partea amuzantă, cât o fi ea de amuzantă…! Ca spion în România, uneori nu trebuie să cauţi ca disperatul “surse”. E de ajuns să ai abonament la cablu şi un fotoliu bun pentru că cearta durează mult! Discuţiile în public între marii oficiali români pe această temă au fost mină de aur pentru orice parte interesată de echilibrul puterii din România, despre cercurile de influenţă şi lobby, despre felul în care se iau deciziile la vârf. Date pentru care, de regulă, culegătorii de informaţii muncesc din greu!” 

Petre Mihai Bacanu: Povestea „Kilometrul CENTENAR“ (Romania Libera)
"În ediția nr. 8131 de joi, 17 mai 2018 a “RL” am publicat textul “Acțiu­nea AutoANGAJARE: kilometrul CENTENAR“. Propuneam construcția unui kilometru de autostradă de către ­societatea civilă, până la 1 ­Decembrie, argumentând și importanța lucrărilor de infra­structură. Stimați cititori,credem că povestea acestui text, care a fost scris la începutul anului, este la fel de interesantă ca și acțiunea însăși. Evident, mi-am dat seama că un asemenea pro­iect nu poate demara fără o înțelegere cu Guvernul sau măcar cu societatea care administrează drumurile. L-am sunat pe premierul Mihai Tudose, care s-a arătat interesat de idee, urmând să stabilim detaliile. La scurt timp premierul a fost schimbat. N-am ezitat s-o sun și pe doamna Vio­rica Dăncilă, după ce am considerat că a trecut suficient timp pentru instalare. Secretara primului ministru n-a prea înțeles ce-i cu ­ AutoANGAJAREA și după mai multe amânări mi-a sugerat să-l contactez pe dl consilier Darius Vâlcov. Am reușit să discutăm, urmând să-i trimit textul. Am așteptat un răspuns, iar după un timp rezonabil am sunat din nou. De fiecare dată secretara mă întreba CINE sunt, de UNDE sunt, cum se numește textul transmis. La ultima convorbire i-am spus secretarei să-i comunice domnului Vâlcov că după atâta timp aștept de la dânsul doar două cuvinte: „NU“ sau „DA“, pentru că ne prinde 1 Decembrie fără ­„Kilometrul centenar“. ­ Nimic, niciun răspuns."

Cristian Hostiuc: Petrecerea lui Dragnea “pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată: Economia se pregăteşte de o aterizare bruscă şi dură şi pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naţionalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă (Ziarul Financiar)
"Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor. Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018. Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice. Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei la 4%. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%. Ce se va întâmpla cu veniturile dacă PIB-ul creşte sub aşteptări? Problema nu este această scădere a creşterii economice (analiştii spun că potenţialul economiei româneşti, fără să producă mari dezechilibre, este de 3,5%-4%), ci faptul că economia decelerează, iar guvernarea PSD nu prea mai are kerosen pentru a ţine avionul în aer şi a efectua o aterizare lină. Gândiţi-vă că în 2009, primul an din criză, economia României a aterizat de la +8% în 2008 la -7% în 2009."

Format: 

Topic: