23 Feb 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Submarinul galben (Amos News)
"Desigur, nu e simplu să formezi o astfel de echipă și cel mai bine o știe  tocmai cel care a acuzat „principiul tribal” - Băsescu, care în 2004  a adus în primul guvern al Alianței DA cel mai complet eșalon de neaveniți, recrutați de prin Primăria Capitalei și puși să gestioneze domenii despre care nu aveau habar (gen domnișoara Părvulescu, care ar fi trebuit să se ocupe de Fondurile Europene, despre care nu știa nici cu ce se mănâncă, sau decrepitul șef de garaj repartizat la Transporturi, unde a suspendat contractul cu Bechtel). Dar, după experimentul primelor două formule, este probabil mai important cum comunică factorul politic  cu cel de execuție, recte relația Dragnea - Dăncilă, mecanism care a dus la eșecul precedentelor. Sunt puține motive care să dea de înțeles că doamna Dăncilă va avea aroganța lui Grindeanu și Tudose, care au crezut că se află acolo datorită propriilor lor calități și nu a unor decizii profund aleatorii. Lansarea la apă a „submarinului galben” al noului guvern, căruia cu atîta generozitate președintele i-a acordat încrederea sa, poate, trebuie să inducă speranța că, într-adevăr, țopăiala s-a încheiat și nava va pluti în apele mai calme  ale unui traseu coerent, menit să compenseze și să remedieze erorile în lanț de până acum. (Punctul pe Y)"

Cristian Unteanu: Ce Europă ne dorim? La Bruxelles, preşedintele Iohannis prezintă poziţia României (Adevărul)
"Astăzi, la Bruxelles, se desfăşoară lucrările unui summit care marchează debutul unui foarte complicat proces de reflecţie asupra modului în care, prin adoptarea unei noi filozofii de constituire a bugetului UE, se vor decide, pe fond, noile linii de forţă ale proiectului european. Cum putem face cât mai mult rău României Iar schimbările care se anunţă sunt importante şi cu impact deosebit de amplu asupra dezvoltării economice şi sociale din statele membre, fiind previzibile modificări de substanţă nu numai la nivelul alocărilor din bugetul comun pentru noile domenii considerate a fi de interes strategic prioritar, ci şi al posibilelor condiţionări severe în alocarea de fonduri europene prin intermediul politicii de coeziune şi cu schimbări în echilibrele financiare din cadrul Politicii Agricole Comune."

Ion Spanu: Portocală se plînge că e „paradit” de ziarişti? Kovesi se „spovedeşte” în biserică? (Cotidianul)
"Aceste două ştiri au fost difuzate aproape simultan şi m-au făcut să mă gîndesc la cît de ciudată este firea umană. Şi nu numai firea umană, căci aceste două episoade îmi amintesc de o strofă din copilărie: „Căţeluş cu părul creţ / Fură raţa din coteţ / El se jură că nu fură / Dar l-am prins cu raţa-n gură”! Exact aşa fac şi aceste două personaje: credincioasa Zeiţă a dreptăţii şi Portocală, cel care „paradea cetăţenii”. Aceste rînduri sînt scrise cu cîteva ore înainte de anunţul ministrului Justiţiei, deci nu au absolut nici o legătură cu decizia acestuia şi nici cu ce ceea ce vom vedea cu toţii, adică rezultatul negocierilor dintre Iohannis, Dragnea, Toader pe marginea situaţiei de la DNA. Sînt doar un comentariu faţă de ştirile şocante transmise de cîteva televiziuni. Am aflat mai întîi că Laura Codruţa Kovesi are un preot duhovnic, că se spovedeşte deseori şi că ţine toate posturile religioase. La prima vedere, cineva ar putea, deci, s-o considere un bun credincios, cu condiţia să ignore fariseismul acestui personaj."

Florin Condurateanu: Ţambalul şi vioara n-au uitat cântecul (Jurnalul Naţional)
"Scena în timpul spectacolelor este o înlănţuire de capcane, se pot petrece necazuri din care e musai ca actorii să iasă cu replieri inspirate, ca oamenii din sală să nu simtă impasul. Uneori, peste creierul actorului se aşterne o pată albă şi memoria face fiţe, în plin spectacol protagonistul uită rolul. Cum iese din momentul stingheritor? Alteori, colegul uită textul şi ceilalţi actori trebuie să salveze ei prăpastia în curgerea piesei. Rar s-a întâmplat ca un accident de memorie să nu poată fi reparat şi să se tragă cortina. Iată câteva momente remarcabile, în care inspiraţia actorilor a scos la mal momentul “de înec”, de textul fugit din creier şi gura rămasă în secetă de replică. Marele actor Ştefan Mihăilescu Brăila era un vulcan pe scenă, el cu figura lui de funcţionar umil, “în momentul când bătea de început gongul, devenea un leu, ne remorca pe toţi”, se confesa un alt mare actor şi profesor de teatru, Florin Zamfirescu. Într-o seară nefericită, tam-nesam, Mihăilescu Brăila a uitat o bucată din text, a lungit pauzele între rostiri, dar nu şi-a amintit replicile." 

Mihai Diac: Lideri UE analizează situația financiară a Uniunii după Brexit. Se pregătește un summit în România (Romania Libera)
"O altă temă care se discută, vineri, la Bruxelles este modalitatea de desemnare a succesorului lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene - un subiect controversat, relatează AFP şi dpa citate de Agerpres. Summitul informal european, găzduit vineri de Bruxelles, va reprezenta începutul unei lungi dezbateri. Liderii Celor 27 vor trebui nu doar să analizeze cum va fi acoperită o diferenţă estimată la 14 miliarde de euro pentru perioada imediată post-Brexit, dar şi să cadă de acord asupra priorităţilor bugetare după 2020 în contextul în care migraţia, terorismul şi protecţia frontierelor reprezintă noi provocări majore pentru UE. Pentru bugetul post-2020 (actualul cadru financiar multianual se întinde pe şapte ani, între 2014 şi 2020), ideea Comisiei Europene este de a decide priorităţile, după care bugetul comunitar ar urma să fie ajustat în consecinţă. După cum a avertizat Bruxelles-ul, UE va trebui să aleagă între mai multe opţiuni. Cea mai mare parte a bugetului comunitar, aproximativ 70%, este pentru moment consacrată pilonilor tradiţionali ai Uniunii. politica de coeziune - care vizează recuperarea întârzierilor de dezvoltare din regiunile mai sărace faţă de cele mai bogate - şi politica agricolă comună (PAC)."

Roxana Petrescu: Mariana Gheorghe îşi termină mandatul la Petrom cu un profit net în creştere cu 140%: "Prioritatea rămâne maximizarea pe zona de producţie". OMV Petrom, profit net de aproape 2,5 miliarde de lei, la venituri de 19,4 miliarde de lei în 2017 (Ziarul Financiar)
"OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat anul trecut cu un profit net, la nivel consolidat, de aproape 2,5 miliarde de lei, cu 140% mai mare faţă de rezultatul din 2016 când compania a încheiat anul cu circa 1 miliard de lei. Afacerile OMV Petrom au înregistrat şi ele o evoluţie bună, marcând o creştere de 17% până la 19,4 miliarde de lei. Acestea sunt ultimele rezultate anuale pe care compania le va înregistra în mandatul Marianei Gheorghe, managerul care s-a aflat la cârma Petrom din iunie, 2016. Până în mai anul acesta, frâiele Petom ar urma să fie preluate de Christina Verchere, un fost manager din BP. Aducerea unui străin la cârma Petrom este o premieră în istoria companiei. "Pentru 2018 ne-am planificat un nivel al investiţiilor de 3,7 miliarde de lei, în principal pentru intensificarea activităţii de foraj din perimetrul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi şi pentru proiectul poli-combustibili", a precizat Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom."

Format: 

Topic: