23 Ian 2015 - 09:56

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Purificarea prin cătuşe (AMOS News) 
"Această masivă operaţiune de curăţenie este un lucru bun: prea s-au adunat multe iregularităţi de comportament personal şi instituţional, bazate pe un soi de impuritate nescrisă. Amintiţi-vă că, cu vreo zece ani în urmă, practic nu se putea imagina ca un ministru (nu mai vorbesc de premier), parlamentar sau judecător (exclus Curtea Constituţională) să fie adus la DNA în cătuşe şi cu alaiul de ziarişti după el. Acum, practic nu e zi care să nu înceapă cu agenda VIP a organismului anticorupţie. Pe undeva, Traian Băsescu are dreptate când spune că parchetele s-au eliberat de inhibiţiile tradiţionale, iar această afirmaţie va căpăta cu adevărat valoare când îl vom vedea pe fostul preşedinte însuşi călcând pragul instituţiei într-unul dintre cele şapte (deocamdată) dosare ale sale. Cine are o imagine mai pertinentă a modului profund imoral şi încorect în care s-au constituit actualele ierarhii de putere şi influenţă ştie, probabil, că va fi mult de lucru până când viaţa publică se apară ca aşezată pe fundamente sănătoase şi corecte."
 
PETRE BARBU: Concursul (Adevărul) 
"Puţine maşini trec sâmbăta dimineaţa. Se duc şi ăştia la concurs? Mă uit la ceas: fără douăzeci. Avem timp. Ce să-i mai spun? „Să fii atentă la enunţuri! Da? Citeşti de două-trei ori enunţul până înţelegi ce ţi se cere! Da? Dacă nu înţelegi, citeşti cuvânt cu cuvânt, până înţelegi! Ai grijă să pui diacriticile! Şi la ortograme să fii atentă! Da?“ Mă uit la ea, dar nu dă din cap aşa cum aş vrea eu să dea. Semaforul s-a făcut verde. Traversăm. Nu ne grăbim. Dacă ar lua peste 80 de puncte... Ar fi un rezultat bun pentru acest început de an. Asta contează, încrederea în sine!" 

MIRCEA MARIAN: Eșecul ministrului Ioan Rus (Evenimentul Zilei)
"Nu m-aș fi așteptat ca Ioan Rus, un politician care a știut când să plece din „grupul infracțional organizat” care a condus lovitura de stat din 2012, să eșueze atât de lamentabil la conducerea ministerului Transporturilor. Fiecare zi în care stă acolo degeaba și nu face decât să spună prostii din categoria „De la Aristotel încoace şi Platon, pe tehnic de la Newton şi Einstein, toată lumea a plagiat” îl îngroapă. Prezentarea distopiei numite „Prioritățile infrastructurii rutiere pentru perioada 2015-2016” a fost ridicolă. Se vehiculau proiecte de miliarde de euro, fără nici o acoperire financiară, iar în momentul în care ziariștii au ridicat această problemă, ministrul s-a enervat și a devenit agresiv."   

VICTOR ROTARIU: E drăguţ ce faceţi cu RCA-ul şi cu creditele în franci. Dar cu sistemul de pensii de stat aflat în faliment ce faceţi? (Gândul)
"După ce au început anul în forţă, nu în Parlament sau la Guvern, ci la TV, cu sfaturi privind “preţul corect” al unei asigurări de tip RCA, privind moralitatea şi transparenţa sistemului bancar şi valutar, politicienii aleşi de noi au o nouă oportunitate de imagine. O au de câţiva ani de fapt, dar e bine să le-o reamintim: salvarea sistemului de pensii de stat. Doar că va fi nevoie de muncă. Nu vor munci ASF, BNR, ARB şi ANPC pentru ei, nu va veni mediul privat cu soluţii salvatoare, ci vor trebui să vină ei cu soluţii clare, pe care să le implementeze tot ei. Iar rezultatele se vor vedea peste câteva zeci de ani, nu în câteva săptămâni sau luni. Deci nu vor munci pentru imagina personală şi pentru voturi, ci, efectiv, pentru binele alegătorilor. Pentru cei care muncesc acum aşteptând o pensie pe care statul nu îşi va permite să le-o plătească."

DAN DUMITRESCU: Stoc de infracțiuni și infractori încă nederanjat de DNA (Jurnalul Naţional)
"Furăciunea nu mai are reguli, nu mai are definiție, nu mai are ștaif și nu mai are nici făptași destoinici. Furăciunea a devenit un adevărat sport de masă în care tot mai mulți reciclați ai tranziției forțează performanța. Ciorditorii tradiționali nu mai au nicio șansă de afirmare în concurența cu profesioniștii calificați la locul de muncă. Și nu discutăm despre orice fel de loc de muncă.  Parlamentari, miniștri, procurori, judecători, milițieni și tot felul de  alți gradați ai societății forțează fără nicio jenă statutul de făptași ordinari. Iar și mai grav mi se pare faptul că oamenii ăștia se judecă între ei, puterea lor de influență fiind decisivă în luarea unor decizii. Fapt care face din gardul pușcăriilor o noțiune iluzorie. Nu mai poți fi sigur că această graniță simbolică a justiției lumești distinge corect între vinovați și nevinovați. Activitatea febrilă de la DNA și numele grele cu care procurorii acestei instituții s-au luat la trântă în ultima perioadă de timp par să întremeze oarecum încrederea actul de justiție."

RĂZVAN MATEO MATEESCU: Şi DNA greblă se făcu… (Puterea)
"Agitația din PSD nu se va termina decât printr-un congres. Acest lucru devine tot mai clar prin declarațiile care apar zilnic în ultimul timp și prin conturarea unor tabere din ce în ce mai vocale ale celor care sunt împotriva lui Victor Ponta și a lui Liviu Dragnea. Dar nici cei doi nu se știe dacă se mai iubesc prea tare. Cert este doar că au bătut palma pe ceva și au decis amânarea congresului și nu este deloc un semn bun. În timp ce mâna DNA greblă se făcu, PSD curge la vale aparent liniștit. Geoană anunță marea sa luptă pe care o va da în viitorul congres, când vor vrea Ponta și Dragnea să îl organizeze. Vine cu platformă, cu echipă, cu tot, să preia conducerea. Lui Vanghelie, însă, îi spune că dacă nu își bagă mințile în cap, nu va face parte din lovitura din palatul PSD. Dar Dragnea îi dă cu tifla lui Geoană și îi amintește că e exclus din partid, cu alte cuvinte, nu prea mai are ce căuta la masa șefilor social-democraților și poate să cânte în altă parte."

CRISTIAN CÂMPEANU: Torpilează Guvernul Ponta Curtea Constituțională? (România Liberă)
"Vulnerabilitatea lui Toni Greblă generată de asocierea acestuia cu persoane din lumea interlopă ar putea fi folosită pentru decredibilizarea și subminarea autorității Curții Constituționale de către instituțiile de siguranță națională. Acest lucru ar reprezenta o lovitură extrem de gravă dată statului de drept și separației puterilor în stat în România. Nici o lege privind siguranța națională nu poate justifica un asemenea atac și de aceea SRI și DNA trebuie să gestioneze cu foarte multă reținere această situație, mai ales că originile dosarului lui Greblă par să se afle în zona PSD."

CRISTI MOGA: Domnilor miniştri şi primari, decât să daţi cu noi proiecte de miliarde de euro în gard, mai bine puneţi mâna pe bidinea (Ziarul Financiar)
"În materie de infrastructură, România lasă adesea senzaţia că se scufundă. Podul peste Dunăre de la Giurgiu este dinamitat; Centura de sud a Capitalei este o ruşine; în dreptul clădirilor de zeci de milioane de euro construite în zona Pipera-Tunari nu există trotuare, iar în această perioadă mocirla sare uşor de gleznă; Sala Palatului sau Polivalenta arată mai rău decât au fost lăsate de Ceauşescu în urmă cu 25 de ani; când treci prin dreptul Politehnicii, mai bine bagi capul în pământ decât să te uiţi spre faţada căminului de la “Leu”, nedemnă nici măcar pentru un sediu de puşcărie; Gara de Nord din Bucureşti? În secolul XXI poate fi considerată o relicvă."

Format: 

Topic: