23 Ian 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. ANTIGRAȚIEREA (AMOS News) 
"Vâlva făcută în jurul intenției Guvernului de a da niște ordonanțe referitoare le modificări ale Codului Penal și la grațieri (ucise în fașă de desantul prezidențial la Victoria) precum și demonstrațiile de stradă din mai multe orașe cu conștiință civică împotriva acestor reglementări ne arată că , la ora actuală, avem o problemă mai importantă decât resursele bugetare, decît dezvăluirile lui Ghiță referitoare la binom și trinom și chiar decât lupta cu corupția: antigrațierea! Chiar înainte de a fi limpede ce și cum voia guvernul prin cei doi elefanți depistați de președinte în sala de ședințe a Executivului, erau deja pregătite demonstrațiile ce urmau să aibe loc, cu tot cu slogane și afișe, dar și cu un mecanism rapid de de mobilizare care a uimit-o până și pe experta în materie, doamna Mungiu Pippidi. Cum se explică acest interes subit față de o problemă care este, totuși, departe de a avea o influență notabilă asupra cursului existenței noastre, în măsura în care o fac multe alte lucruri nerezolvate?"

Octavian Ştireanu: Aiasta, majestate, "Nein"! (Azi)
"Partizanatul dlui Iohannis riscă să depăşească limita unei subiectivităţi de înţeles, pentru a atinge cotele unei antagonizări iresponsabile în interiorul societăţii româneşti. Înţelegem că şi-a făcut damblaua prin desantul impardonabil la şedinţa de Guvern, dar prin alura pe care încep s-o capete reacţiile magistraţilor, ca şi prin scandările trupelor de asalt din stradă, lucrurile riscă să degenereze spre o confruntare civilă. Probabil că Iohannis şi consilierii săi speră într-o editare a situaţiei post-Colectiv, când un premier slab şi laş a demisionat sub presiunea străzii. Suferinţa celor afectaţi de acea tragedie era de înţeles, dar Iohannis şi-a permis s-o folosească mârşav în scopuri politice. Acest fapt incalificabil va rămâne veşnic o pată pe conştiinţa acestui om, care va trebui să-i dea mai multe insomnii decât şmangleala caselor de prin Sibiu. „Corupţia ucide!“, a tunat atunci Iohannis sloganul ticluit probabil prin pădure la Băneasa. S-a dovedit că nicio corupţie n-a fost de vină în tragedia de la Colectiv. (Dar dacă o fi fost mâna lungă şi invizibilă, dar profesionistă, a vreunui serviciu secret, cum unii lideri turci spun că ar fi fost cazul într-o tragdie similară de la Istanbul? Nu că zic, da’ pui cazu’!)."

Liviu Avram: Zece întrebări pentru ministrul Justiţiei, Florin Iordache (Adevărul) 
"Am fost chemaţi de domnul preşedinte Iohannis. E unul nou, nu ca domnul Iliescu, dar tot la fel de puternic! În plină iarnă de Bucureşti, ne-a chemat vreo 30.000 la Universitate să batem pesedişti, antenişti şi retevişti. A trecut ceva timp de când nu ţi-am mai scris, ultima mineriadă este doar un licăr în stelele văzute de golanii anilor '90. Atunci petreceam alături de tine zile însorite, cu petunii şi pulan, spărgeam sedii de partid şi rupeam dinţi nevinovaţi! Alea erau vremurile! Şi astăzi revin asupra ta, iar degetele mele groase şi murdare îţi mângâie paginile ostenite de cărbune şi sânge. Of, ce bucurie să-ţi scriu din nou!   Am fost chemaţi de domnul preşedinte Iohannis. E unul nou, nu ca domnul Iliescu, dar tot la fel de puternic! În plină iarnă de Bucureşti, ne-a chemat vreo 30,000 la Universitate să batem pesedişti, antenişti şi retevişti. Dragul meu jurnal, crede-mă că eram îmbrăcat regulamentar de bătaie, dar mi s-au întărit sfârcurile de plăcere. Senzaţiile astea tari, româneşti, zgomotul acela de oase rupte pe spatele unor bieţi mizeri, să asaltăm presa televizată şi majoritatea parlamentară, doamne câtă mulţumire să spargi dinţii deontologilor tunşi scurt, regulamentar!"

Cornel Nistorescu: Iohannis schimbă rolul (Cotidianul)
"Preşedintele iese din banalitatea navetei la Sibiu şi urcă în ring. Este îngrozit de ipoteza că Liviu Dragnea scapă de condamnarea cu suspendare. Asta înseamnă că scapă şi de condamnarea cu executare care îl paşte din următorul dosar. Dacă îl scapă pe Dragnea pe portiţa amnistiei, scapă PSD-ul din clenci. Şi e pierdut. PSD-ul îl poate suspenda. Îi poate închide uşa la serviciile secrete. Cel puţin la SRI şi SPP. Apoi poate castra DNA. Asta îl îngrozeşte şi îl scoate din amorţeala sa de provincial captivat cît de bătălia politică şi nu ştiu cît de mersul acasă, la nevastă."

Paul Ghitiu: Trump a ajuns preşedinte pentru că i-aţi tratat pe oameni ca pe gunoaie (Evenimentul Zilei)
"Donald Trump s-a instalat la Casa Albă şi, că vor sau nu vor contestatarii săi, împreună cu Congresul republican va face o cu totul altă politică decât predecesorul său: iubitorul de islam, de lgbt-ism, de migraţionism, de globalism, de sărăcie (bună pentru că produce mase de votanţi dependenţi de ajutorul de la stat) Barack Hussein Obama. Să sperăm că o va face bine. Şi să aşteptăm a ne pronunţa asupra lui după rezultate. Iată că fără a avea această răbdare de bun simţ şi conform regulei democratice, în buna tradiţie a stângii, care nu recunoaşte regulile decât atunci când ele îi sunt favorabile, progresiştii naţionali şi internaţionali de toate nuanţele, culorile, orientările sexuale, anarhiile şi revoluţiile s-au unit într-un cor al jelaniei, urii şi furiei groteşti fără precedent. Cei care mint, înşeală, terorizează, jefuiesc, pervertesc, distrug, impun reguli dictatoriale, se joacă cu viaţa şi soarta popoarelor, încearcă să transforme omul într-un toxic robot cretin supus doar plăcerilor şi celor care prin intermediul acestora îl controlează, îl acuză de toate relele pământului pe Donald Trump."   

Sabina Iosub: O țară, oarecum, în regulă (Jurnalul Naţional)
"Plaiurile minunate de le admiri din goana mașinii sigur le găsești în vreun dosar cu deconturi ciudate la APIA, pădurile care te înfioară cu aerul lor, bucurii au adus vreunui austriac bogat și cohortelor lui de tăietori, terenul pe lângă care treci și visezi să ai cândva o grădină i-au adus munți de bani vreunui latifundiar care l-a cumpărat pe o țuică… E așa, o marmeladă cu de toate, în care legalul și ilegalul beau cot la cot, în care moralul și imoralul se iau în brațe, iar dreapta măsură și justiția cu bilețele “concubinează” în liniște morală și pace etică."

Gabriela Dinescu: Pârjolul (Puterea)
"Declaraţiile lui Cătălin Botezatu, erijat în apărător al actualului proprietar al Clubului Bamboo, nu au convins. Dimpotrivă, aş putea spune. Oameni de afaceri, funcţionari, angajaţi sau foşti angajaţi în sistemul public au comentat pe reţelele de socializare incendiul de sâmbătă dimineaţa din clubul de fiţe. Pârjolul care s-a produs pe malul Lacului Tei pare să fi produs mai puţine pagube faţă de datoriile pe care le avea clubul." 

Razvan Chiruta: Cât de aproape suntem să pierdem bătălia cu corupţia? (România Liberă)
"Un principiu halucinant enunţat în octombrie anul trecut de fostul europarlamentar Adrian Severin a devenit literă de lege tocmai la facultatea care pregăteşte următoarele generaţii de judecători, procurori şi avocaţi ai României. „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt“, declara politicianul, cu o lună înainte să fie condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. „Dacă o lege este încălcată de prea multe ori, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul“, susţinea cel care este, dincolo de activitatea politică, doctor în drept şi profesor de dreptul comerţului internaţional."
 
Cristian Hostiuc: Make in România first! Începe războiul dintre marile companii americane şi Donald Trump: optimizare umană şi fiscală în România sau joburi în America? General Motors deschide un centru de servicii cu 400 de angajaţi la Bucureşti (Ziarul Financiar)
"În discursul de inaugurare, considerat extrem de agresiv, Donald Trump, noul preşedinte al Americii, le-a promis americanilor că le va aduce înapoi joburile pierdute (duse de companiile americane în afara ţării), va opri căderea clasei de mijloc şi închiderile de fabrici (tot din cauza joburilor duse în afară) şi va face America mare din nou. A fost mai mult un discurs de inaugurare economic decât politic, iar primele decizii sunt legate de punerea în discuţie a unor tratate comerciale considerate de Trump proaste pentru America, ceea ce arată că noul preşedinte nu glumeşte. După deschiderea lumii – globalizarea începută în anii ’90 – America a pierdut milioane de locuri de muncă, s-a trezit cu mii de închideri de fabrici şi cu sărăcirea clasei de mijloc. La extreme, noile generaţii au găsit locuri de muncă fie la supermarketuri – cei mai mari angajatori din SUA -, fie pe Wall Street."

Format: 

Topic: