23 Mai 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS NEWS
"Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o decizie prin care se stabileşte că următoarele alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 23-26 mai 2019. Şi, totuşi, în cazul în care acest lucru nu este posibil, Consiliul UE, după consultarea Parlamentului European, decide în mod unanim asupra unei alte perioade @ Călin Popescu Tăriceanu, achitat - anunţă magistraţii - in loc de trei ani de închisoare cu executare, cum ceruse DNA. Insa, decizia nu este definitivă putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare @ Laura Codruţa Kovesi a fost invitată să susţină un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt organizate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, ce va avea loc la New York cu ocazia aniversarii a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, cunoscută şi drept Convenţia de la Merida (care a fost semnată şi ratificată de România, alături de alte 182 de state) @ Noile modificări la Statutul judecătorilor şi procurorilor au fost aprobate. Cea mai importantă schimbare este definiţia erorii judiciare @ Pentru un miel, cinci păstrăvi și doi curcani, fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniţă a fost judecat si marti, achitat. În acelaşi dosar au fost judecaţi omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influență, şi Maricel Ilie, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor @ O echipă chirurgicală a Clinicii Zetta a realizat o intervenție de lifting corporal total unei paciente care a slăbit în jur de 40 de kilograme. Intervenția a durat în jur de 6 ore și a presupus efectuarea mai multor tipuri de proceduri: abdominoplastie, lifting de brațe, lifting de coapse și lifting de sâni cu implant mamar @ Ca si in ceilalti ani, Noaptea Muzeelor se bucură de succes având în vedere zecile de mii de vizitatori care participă. 50 de muzee și alte organizații culturale prietene ale Nopții Muzeelor din București și peste 90 de complexe muzeale din toată țara au oferit publicului vizitator o varietate amplă de evenimente concepute special pentru seara de 19 mai. (AMBIDEXTRU)"

Iulian Chifu: Surpriză şi singularitate sociologică la Chişinău: femeile şi victimizarea au adus candidatul proeuropean în turul doi (Adevărul)
"În turul doi, pentru Primăria Chişinău se vor lupta Ion Ceban şi Andrei Năstase Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice. Excepţionalismul a caracterizat întotdeauna Republica Moldova, de la un celebru sondaj făcut de Vasile Dâncu şi al său IRES, prima şi ultima încercare pe teren, care aducea o eroare de 19% pentru Partidul Comuniştilor între sondaj şi rezultate. Ei bine, turul I de duminică a produs rezultate la fel de spectaculoase şi erori majore faţă de toate sondajele, de aceeaşi magnitudine, de această dată schimbând şi ordinea competitorilor. Alegeri la Chişinău: geopolitica şi polarizarea UE versus Rusia şi lipsa de coeziune a dreptei Ieri a avut loc primul tur al alegerilor locale anticipate pentru Chişinău, oraşul Bălţi şi alte 5 localităţi din Republica Moldova. Rezultatele de la ora la care scriu editorialul marchează elemente importante şi lecţii învăţate pentru toţi competitorii. Reprezentantul PSRM, Ion Ceban se va înfrunta cu candidatul opoziţiei pro-europene din stradă, Andrei Năstase. Dar poate cel mai important este faptul că liniile bătăliei geopolitice Est-Vest se menţin chiar şi într-o înfruntare pentru doar un an la primăria Chişinăului. Postura de gospodar şi cea de independent nu au jucat un rol, mai ales când eşti la mijlocul înfruntării între pro-ruşi şi pro-europeni."

Cornel Nistorescu: Orban și-a pus o grenadă în buzunar (Cotidianul)
"Soldații folosesc expresia „ți-ai dat foc la valiză“. Adică ți-ai distrus ce ai mai de preț, pentru soldați geamantanul (valiza cu efecte) fiind unul dintre bunurile cele mai prețioase. Intelectualii folosesc pentru ce zice soldatul despre valiză un simplu „te-ai compromis“, strategii și analiștii zic „te-ai expus“, în vreme ce politicienii zic că n-au fost înțeleși. Cu plîngerea penală, Ludovic Orban a tras-o în bară. A dat cu putere într-o minge veche, super jucată, în care se afla și un pietroi. Și a tras atît de tare, că piciorul i-a sărit din nuca genunchiului. Setea de a lovi definitiv în politică este o deșertăciune. Nici un politician nu poate fi descalificat dintr-o singură mișcare. Mai ales în România. La noi, nimeni nu este îndeajuns de prost, de mediocru, și n-a făcut o gafă atît de mare, încît să fie terminat dintr-o singură lovitură. Ce-o fi crezut Ludovic Orban? Că o plîngere penală făcută pe placul celor care urmau să o preia (și ei destul de săraci la capitolul imaginație) o dărîmă pe Veronica Dăncilă și îl ridică pe dînsul în ochii publicului ostil PSD-ului? Ludovic Orban s-a dat de gol. N-are idei. Dar nici un fel de idee care să dea PNL-ului o coerență. Plîngerea lui penală este săracă intelectual, săracă juridic și chiar banală din punct de vedere stilistic. Ce ne arată? Un viceprimar șters, figurant, un ministru al Transporturilor incapabil de un raport, de un proiect sau de o construcție. Geaba se poziționează ca un dușman de moarte al PSD. Pe lîngă Ion Mitrea, Ludovic Orban n-a fost decît o umbră de ministru."

Sabina Iosub: Cearta noastră, interesul altora (Jurnalul Naţional)
"Până la un punct e amuzantă bătălia românească pe mutarea ambasadei României din Israel! Nu vă șocaţi! Nimic din tensiunea israeliano-palestiniană nu e amuzant, mă refer strict la bătălia inter-români. De ce spun asta? Pentru simplul fapt că, într-un stat care se mândrea cu diplomaţii lui, mă aşteptam la mai multă reţinere la cearta în public. Să nu vă închipuiţi că dincolo de uşile masive, în cabinetele unde se iau decizii, discuţiile sunt line, purtate pe un ton aşezat, la o cafea. Nu, dimpotrivă! Când sunt mari decizii de luat, discuţiile sunt tensionate, din idei ies scântei, oamenii îşi storc creierii după argumente şi uneori înjurături. Fiecare susţine decizia în care crede şi arareori, în acelaşi cabinet, găseşti două persoane care să aibă într-o problemă spinoasă aceeaşi părere. Şi aici vine partea amuzantă, cât o fi ea de amuzantă…! Ca spion în România, uneori nu trebuie să cauţi ca disperatul “surse”. E de ajuns să ai abonament la cablu şi un fotoliu bun pentru că cearta durează mult! Discuţiile în public între marii oficiali români pe această temă au fost mină de aur pentru orice parte interesată de echilibrul puterii din România, despre cercurile de influenţă şi lobby, despre felul în care se iau deciziile la vârf. Date pentru care, de regulă, culegătorii de informaţii muncesc din greu!” 

Petre Mihai Bacanu: Povestea „Kilometrul CENTENAR“ (Romania Libera)
"În ediția nr. 8131 de joi, 17 mai 2018 a “RL” am publicat textul “Acțiu­nea AutoANGAJARE: kilometrul CENTENAR“. Propuneam construcția unui kilometru de autostradă de către ­societatea civilă, până la 1 ­Decembrie, argumentând și importanța lucrărilor de infra­structură. Stimați cititori,credem că povestea acestui text, care a fost scris la începutul anului, este la fel de interesantă ca și acțiunea însăși. Evident, mi-am dat seama că un asemenea pro­iect nu poate demara fără o înțelegere cu Guvernul sau măcar cu societatea care administrează drumurile. L-am sunat pe premierul Mihai Tudose, care s-a arătat interesat de idee, urmând să stabilim detaliile. La scurt timp premierul a fost schimbat. N-am ezitat s-o sun și pe doamna Vio­rica Dăncilă, după ce am considerat că a trecut suficient timp pentru instalare. Secretara primului ministru n-a prea înțeles ce-i cu ­ AutoANGAJAREA și după mai multe amânări mi-a sugerat să-l contactez pe dl consilier Darius Vâlcov. Am reușit să discutăm, urmând să-i trimit textul. Am așteptat un răspuns, iar după un timp rezonabil am sunat din nou. De fiecare dată secretara mă întreba CINE sunt, de UNDE sunt, cum se numește textul transmis. La ultima convorbire i-am spus secretarei să-i comunice domnului Vâlcov că după atâta timp aștept de la dânsul doar două cuvinte: „NU“ sau „DA“, pentru că ne prinde 1 Decembrie fără ­„Kilometrul centenar“. ­ Nimic, niciun răspuns."

Cristian Hostiuc: Petrecerea lui Dragnea “pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată: Economia se pregăteşte de o aterizare bruscă şi dură şi pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naţionalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă (Ziarul Financiar)
"Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor. Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018. Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice. Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei la 4%. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%. Ce se va întâmpla cu veniturile dacă PIB-ul creşte sub aşteptări? Problema nu este această scădere a creşterii economice (analiştii spun că potenţialul economiei româneşti, fără să producă mari dezechilibre, este de 3,5%-4%), ci faptul că economia decelerează, iar guvernarea PSD nu prea mai are kerosen pentru a ţine avionul în aer şi a efectua o aterizare lină. Gândiţi-vă că în 2009, primul an din criză, economia României a aterizat de la +8% în 2008 la -7% în 2009."

Format: 

Topic: