Publicat: 24 Octombrie, 2012 - 11:10
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Arma letală a lui DD: DJ Vulpescu! (Amos NEWS)
"O eventuală arestare a sa n-ar face decât să-i ofere garanţia necesară. Ce spectacol mai total decât acela al unor alte cătuşe, înălţate spre a fi văzute de popor şi a înţelege că “ciocoii” îl pedepsise pentru îndrăzneala de a fi dorit să salveze oamenii numai de la OLTCHIM? Ce sărbătoare mediatică mai totală pentru televiziunile care mizează totul pe scandalul necesar audienţei! Condiţia de “deţinut politic” este arma capitală pe care o aruncă în luptă acest maestru al populismului ieftin, dar eficient. Intrat într-un con de umbră prin apariţia intempestivă a “cazului Sima”, Diaconescu este exemplar servit acum de colaboratorul său D. J. Vulpescu care-şi face datoria până la capăt."

CONSTANTIN IFTIME: În sfârşit, Fanny, în şcoala românească (Adevărul)
"Din faţă, fiecare centimetru de frumuseţe amestecat cu inteligenţă i se valorifica brusc sub cozorocul unei şepci. Niciodată n-am să pot preciza materialul din care a fost făcută haina. Sau croiala modernă sau decadentă, şmecheră. Ochii ei rotunzi, foarte rotunzi, foarte puternici, îmi spintecau dorinţa netedă, voinţa crâncenă. Aveam impresia că îmi va frânge gâtul, răsucindu-l dintr-o dată, ca într-o priză precisă de luptător iscusit, dacă nu-mi astâmpăr gândurile. Ştia că o recunosc. Eram un părinte ca oricare altul al celor două sute de copii, care se răspândeau înaintea ei. Mi-o închipuiam astfel cu cei o mie de copii ai şcolii, care fug mâncând pământul de frica ei."

SORIN IONIŢĂ: Sentimentul de haită la candidatul român (Evenimentul Zilei)
"Or, deocamată, nu au nici un motiv să nu-l lase: pe actuala dinamică electorală el şi-a atins indicatorii de succes pentru partid (deşi mai puţin pe ai săi personali): cu 18-19% din voturi PNL are şansa să ocupe cam 25% din locurile în Parlament, graţie contractului încheiat anul trecut cu PSL şi denumit USL. Care ar fi fraierul de liberal care să răstoarne înainte de 9 decembrie o bărcuţă care îi duce pe toţi, cu căţel şi purcel, către o victorie în alegeri peste aşteptările şi resursele reale ale partidului? Chiar dizidenţii de carton de la sectorul 1 au mârâit dar au încheiat prin a spune că vor lupta pentru cauză până la victoria finală – un fel de, adio, Crin, dar rămânem cu tine, că e mai mişto."

RODICA CIOBANU: Candidaturile marţienilor (Gândul)
"Domnul Crin Antonescu, de exemplu, nu cred că a mai mirosit poporul altundeva, decât la mitingurile electorale, dintre care cel desfăşurat pe Arena Naţională, a fost, de bună seamă, cel mai grandios. Nu mi-l amintesc bătând uliţele ţării în campanie electorală, petrecându-şi week-end-ul în audienţe la cabinetul parlamentar din colegiu (de altfel, la datele sale de contact de la Senat şi de la partid nu figurează vreo adresă sau telefon de la biroul parlamentar de circumscripţie), repezindu-se să dea o mână de ajutor ori să spună o vorbă de încurajare oamenilor loviţi de calamităţi sau împărţind cadouri de Crăciun, copiilor abandonaţi şi bătrânilor singuri. Nu face nici măcar băi de mulţime – spre deosebire de Ion Iliescu şi Traian Băsescu, care s-au scăldat mereu, cu voluptate -, de parcă natura sa sensibilă n-ar suporta atingerile atâtor persoane străine. Mi-l amintesc pe domnul Crin Antonescu ca pe un popstar al politicii: întotdeauna, pe o scenă, menţinând un contact strict vizual cu fanii."

DAN CONSTANTIN: Lupta băsiştilor cu stenogramele (Jurnalul Naţional)
"Starea naţiunii, după sute de ani, nu s-a schimbat, de vreme ce Blejnar este un intim al preşedintelui Băsescu (bine, Sorine!) şi este cultivat de judecători de la Înalta Curte, de miniştri, parlamentari, mahări de partid. Traficul de influenţă generalizat, şantajul economic asupra investitorilor străini, pedepsirea fiscală a adversarilor lui Băsescu, plasarea politrucilor în instituţiile statului, conexiunea cu serviciile secrete, chiar şi dirijarea produselor confiscate de fisc sunt apanajul zapciului şef aflat într-o relaţie privilegiată cu Băsescu Traian. Stenogramele sunt demolatoare pentru băsism – arată cea mai exactă fotografie a regimului care a cotropit propria ţară şi a produs oroare, scârbă, furie în masă. Propagandiştii regimului îşi dau seama de lovitura mortală pe care o primesc. Un fel de "orizonturi roşii" scrise nu de un spion şef transfug, ci produse de convorbirile dintre piese importante ale regimului Băsescu şi interceptate cu aviz de la acelaşi regim."

MIHAI PÂLŞU: Praful de pe tobă pentru alegători (Puterea)
"Indiferent de postul tv de ştiri urmărit regulat sau de ziarele răsfoite la cafea, nu veţi găsi soluţii oferite de viitorii parlamentari ca răspuns la doleanţele celor care urmează să-i voteze. Pe aleşi nu-i interesează deloc aşteptările alegătorilor din circumscripţii, ci relaţia dintre ei şi... primari! Nu veţi putea citi poveşti interesante despre întâlnirile actualilor parlamentari şi cetăţenii care i-au votat în 2008. Iar aceasta, pentru că astfel de întâmplări politice nu sunt pe gustul celor neperformanţi în colegiul din care provin. Nu veţi descoperi nici un sondaj comandat de partide care să explice necesităţile curente ale românilor „abonaţi” la vot. Veţi obţine doar răspunsuri la întrebări de genul „cum veţi vota?” sau „cu cine veţi vota?”."

GABRIEL BEJAN: Cine este în spatele BLATULUI dintre USL şi ARD (România Liberă)
"O dată la patru ani, cei mai importanţi politicieni români îşi arată cu adevărat caracterul. Este momentul în care fiecare partid îşi desemnează candidaţii pe care îi va lansa în lupta pentru câştigarea cât mai multor mandate de senator sau deputat. De regulă, cu câteva luni înainte, liderii partidelor aruncă în ochii electoratului vorbe frumoase, discursuri înălţătoare despre competiţiile corecte în urma cărora vor fi desemnaţi doar candidaţii merituoşi. În timp ce promisiunile curg către alegători, în culise se duce adevărata luptă pentru întocmirea listelor de viitori senatori şi deputaţi."

CLAUDIU DOLTU: De ce este absolută nevoie de o nouă generaţie de reforme (Ziarul Financiar)
"Politica fiscală a fost şi ea captivă într-un cerc vicios. Pentru a controla deficitul, guvernele au crescut veniturile şi au redus, în mod neaşteptat şi discretionar, cheltuielile în timpul exerciţiului bugetar. Profiturile companiilor au fost astfel afectate. Volumul impozitelor colectate s-a diminuat şi, pentru a evita o "explozie" a deficitului, cheltuielile au fost semnificativ diminuate în comparaţie cu nivelurile iniţial prevăzute la momentul aprobării bugetului în Parlament. Calitatea cheltuielilor publice a fost abandonată în favoarea evitării creşterii deficitului. Baza de impozitare s-a redus, iar guvernele au reacţionat prin noi creşteri de impozite şi reduceri de cheltuieli."