Share
24 Oct 2014 - 09:44

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Tranşarea succesiunii (AMOS News) 
"Realitatea pare să fie alta: mergând la sigur în ce priveşte rezultatul la prezidenţiale, Ponta a reglat problema direct cu Dragnea. Fără foruri de conducere, fără negocieri. Şova nu a dovedit decât că este complet rupt de realitate încercând să-şi aranjeze candidatura şi rezultatul prin marele combinator Hrebenciuc. Acesta este ieşit din jocul la vârf, încă din 2009, când a ratat alegerea lui Geoană, iar de când este Ponta preşedinte nu prea s-a mai bucurat de încrederea „cupolei” care i-a redus atribuţiile la mişcările din parlament. E drept, i-a rămas influenţa din judeţul natal, dar asta nu era suficientă pentru manevrele capitale. Avertismentul lui Dragnea că nu va lăsa partidul la mâna „combinatorilor” merge direct spre Şova şi spre cei care vor fi avut naivitatea să creadă că are vreo şansă."
 
PETRE BARBU: Poşta lui Ponta (Adevărul) 
"Luni dimineaţa, la ora 8.11, stăteam la coadă la un ghişeu al unui oficiu poştal din sectorul 3, pe undeva pe lângă Ozana. În faţa mea erau 10 persoane, în spate, vreo 15. Stăteam bine, pentru că prinsesem coada înainte să deschidă oficiul, la opt fără un sfert. Ca să-ţi ridici un aviz la Poştă, trebuie să-ţi iei o zi liberă de la serviciu. Era o singură funcţionară la ghişeu, care nu-şi mai vedea capul de treburi: elibera avize, număra banii, achita alocaţiile, şomajul, pensiile întârziate, împărţea cardurile de sănătate, răspundea unor colege care o întrebau de nu ştiu ce avize, suna pe mobil un coleg ca să-l întrebe dacă-şi mai aminteşte de o hârtie, răspundea cât se poate de calmă celor care se băgau în faţă ca să întrebe dacă „a venit handicapu’“ ori dacă „avizele din 6 octombrie mai sunt valabile“... ."
 
ION CRISTOIU: Se lucrează din greu pentru ca Victor Ponta să ajungă președinte! (Evenimentul Zilei)
"Complexul comercial Focşani. Ori de cîte ori ajung pe aici, e imposibil să nu am un talk-show despre politică. Nemuritorul Caragiale, cum şi-ar spune autoironic însuşi scriitorul, nota undeva  că principala ocupaţiune a românului e politica. Politica înţeleasă nu ca o lume care trebuie supravegheată de cetăţeni prin intermediul presei şi decisă prin vot liber şi independent, ci politica văzută ca un campionat de fotbal urmărit de chibiți gata să dea în clocot."  

ALEX LIVADARU: Domnule viitor preşedinte, nu vreau să-mi daţi un job, nici bani, nici casă de la stat. Vă cer un singur lucru şi aveţi votul meu (Gândul)
"Mi-aţi luat libertatea de mişcare. Ca să îmi văd părinţii care stau în nordul ţarii, merg cu trenul 7-8 ore. Îmbătrânesc săracii. Şi mi-aţi luat dreptul de a-i vedea măcar la câteva săptămâni. Nu vreau să-mi daţi loc de muncă. Şi nici casă „de la stat". Şi nici ajutoare sociale.  De la dumneavoastră îmi doresc să îmi garantaţi LIBERTATEA, BUNĂSTAREA, FERICIREA. Domnilor candidaţi, nu ştiu cui voi da votul meu. Ştiu doar că am să merg la urne şi în turul 1 şi în turul 2. Mai aveţi două săptămâni să îmi câştigaţi încrederea. "Dar când ţi-a luat cineva libertatea dupa 1989?" - mă veţi întreba dumneavoastră, politicienii. "În fiecare zi din ultimii 25 de ani", am să vă răspund eu."

IONUŢ BĂLAN: Bani la sentiment (Jurnalul Naţional)
"BNR a publicat recent raportul anual privind investiţiile străine directe (ISD), din care reiese că acestea au crescut cu aproape o zecime în 2013, până la 2,7 miliarde de euro. În acelaşi interval de timp însă românii care lucrează în străinătate au trimis acasă - bunicilor care stau cu copiii - 3,2 miliarde. Ce concluzie se poate trage? Că deşi suntem percepuţi ca o democraţie şi ca un stat capitalist, economiei i se poate pune eticheta “de subzistenţă” din moment ce remiterile depăşesc ISD. Asta înseamnă că cei mai mulţi bani care intră în România au legătură cu factori emoţionali, nu cu atractivitatea mediului de afaceri. Resurse ce merg apoi spre consum, adică nu se subtituie investiţiilor decât în măsura în care finanţează deficitul contului curent al balanţei de plăţi externe."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Şi hrebenciucii se reţin, nu-i aşa? (Puterea)
"Noua eminenţă cenuşie a PSD, Sebastian Ghiţă, este la baza Nopţii Cuţitelor Lungi din PSD, prin propunerea suspendării din partid a lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Dan Şova. Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de DNA, iar tatăl său acuză că este victima unui complot politic. De data asta, numele lui Traian Băsescu nu mai este invocat. Viorel ştie că i se trage direct de la tizul din fruntea guvernului şi de la gaşca din jurul acestuia. Doar corpul de control al premierului a sesizat DNA că ceva e în neregulă cu retrocedarea zecilor de mii de hectare de pădure, afacere în care este implicat, aşa de sanchi, şi tata-socru, Ilie Sârbu."

LAURENŢIU MIHU: De ce se scufundă Patriarhul odată cu Ponta (România Liberă)
"Bani, bani, bani, bani, bani și iarăși bani! Biserica Ortodoxă Română încasează în acest moment sume neverosimil de mari de la un Guvern care se prăbușește văzând cu ochii. Capii Bisericii nu văd în asta o problemă, nici măcar una morală, deși fiecare argint pe care pune mâna în toiul campaniei electorale este echivalentul unei pălmi istorice date obrazului deja brăzdat al contribuabililor români. Peste 80% dintre ei se declară tocmai creștin-ortodocși."

ADRIAN LUCA: Pe cine ne bazăm ca să ajungem la crestere de 5%? Astăzi, doar una din 10 companii poate să reziste la o asemenea turaţie! (Ziarul Financiar)
"O veste bună. Creşterea de 5% pe an care să ne ajute să reducem decalajele de dezvoltare faţă de economiile dezvoltate - provocarea lansată de Ziarul Financiar - s-a dovedit că este posibilă, chiar şi pe vreme de criză. Vestea proastă - în acest moment doar 10% din motorul economiei poate să “ducă“ la o asemenea turaţie. Pe ce mă bazez când spun asta? Chiar pe statistici! Pornim de la primele 10.000 de companii din economie, în ordinea cifrei de afaceri din 2013, până la minimum 2 milioane de euro. În acest fel, o creştere de 5% chiar reprezintă un indicator real de dezvoltare a afacerii! Mai ales dacă e de la an la an! Interogarea bazei de date a fost simplă - mai întâi am reţinut companiile care şi-au crescut vânzările cu minimum 5% an de an începând cu 2008 până in 2013. La final, au rămas...1.080 de companii."

Format: 

Topic: