Share
24 Oct 2016 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Greva lui Tăriceanu (AMOS News) 
"„Ba pe-a mamei dumneavoastră” - cam așa s-ar putea traduce  replica președintelui Iohannis față de insolenta cerere a lui Tăriceanu de a face public conținutul discuțiilor purtate la Cotroceni cu procurorul general și cu șefa DNA, calificate de Asociația Magistraților drept imixtiuni în actul de justiție. Adică, vezi Doamne, tu te-ai găsit să vorbești despre cele sfinte? Tu, un acuzat penal de minciună? Autor de bilețele roz? Iohannis ar mai fi putut adăuga și alte motive pentru care considera ca șeful Senatului nu merită un răspuns: Tu, care te-ai însurat de cinci ori? Care ai avut accident de motocicletă? Care ai fost tovarăș cu Băsescu? Și așa mai departe... Deci, una cere Tăriceanu și alta ne povestește Iohannis, căruia nici prin cap nu-i trece să dezvăluie conținutul discuțiilor sale cu cei doi corifei ai statului de drepți. Printre altele, dă însă de înțeles  că unicul său demers s-ar fi  referit la celeritate. Știți ce e aia:de pildă, procesul domniei sale de incompatibilitate care a fost împins de madam Livia Stanciu până după algerile din 2014, ca să meargă candidatul Iohannis liniștit la urne și să nu-i treaca prin cap vreunui judecător tembel să interpreteze legea într-un mod răuvoitor (termenul final fiind programat după alegeri, când Iohannis avea deja imunitate și nu mai ptea fi tras la răspundere).S-ar putea ca celeritatea cu pricina să se fi referit și la propriul său proces, cel cu casa obținută prin fals, ale cărui termene și strămutări constituie deja recorduri. E drept, nu de celeritate... ."

Octavian Ştireanu: Platforma 100/2.0 (Azi)
"Am fost tentat să scriu oarece comentarii la platforma anunţată de dl. Cioloş, dar ar fi ocupat prea mult spaţiu faţă de atenţia pe care o merită textul respectiv. Totuşi, îmi exprim indirect opinia, scriind dintr-un condei ce m-aş fi aşteptat eu să citesc din partea unui premier în funcţie, care se pretinde tehnocrat, european, independent etc şi care mai are şi ambiţia evidentă de a rămâne în funcţie după alegeri. Am păstrat ordinea şi denumirea principiilor sale, dar le-am conferit un alt conţinut, în aproximativ acelaşi număr de cuvinte. Cine mă votează? #1 Susţin o Românie fără corupţie. Da, România nu mai poate defila sub marca de „ţară coruptă“. Nu putem obţine respect spunând într-una câtă corupţie avem în ţară şi cum luptăm noi împotriva ei. În discursul public, vom vorbi mai întâi despre cultură, despre demnitate şi suveranitate, despre dispariţia urii şi recăpătarea încrederii între oameni. Corupţia poate fi prevenită cu înţelepciune şi pedepsită în linişte."

Traian Ungureanu: Comedy Central Penal (Adevărul) 
"După bob legat la ochi şi frisbee cu nicovala, nu există sport mai periculos decît căutarea dreptăţii. Cărarea celor ce aleargă după justiţie pură e îngustă şi trece departe de mînăstiri. Rătăcirea e uşoară, ba chiar sortită. De o parte a drumului, se cască ridicolul, de cealată, abuzul. Între timp, întrebările pe care întîrziem vinovat să le punem se distrează - la propriu - pe cinste. Mai întîi: de unde excepţionalismul justiţiar românesc, furios şi abundent, ca nicăieri altundeva? Şi: de unde inepuizabilul geniu penal al unei ţări care nu poate ţine curat un spital dar crede că poate face lună societatea?"

Ion Cristoiu: În 2007 Codruța Kovesi era sluga lui Traian Băsescu. Azi a cui e?! (Evenimentul Zilei)
"Mai nou lovit de limbariţă ca de o pîntecăraie a vorbelor, joi, 13 octombrie 2016, Klaus Iohannis s-a dat peste cap să răspundă unei întrebări puse de presă: „Reporter: Iar al doilea om în stat a făcut apel la dumneavoastră de a face publice acele stenograme, stenogramele discuţiilor cu procurorul general şi cu şefa DNA. Klaus Iohannis: Da, este foarte interesant. Vorbim de domnul Tăriceanu, cel care a fost urmărit penal pentru minciună, parcă este chiar dat în judecată pentru minciună penală. Cred că e aceeaşi persoană care acum cîţiva ani scria bileţele «Dragă Traian», ca să intervină pentru un prieten al domniei sale. Eu nu cred că omul este chiar preocupat de independenţa justiţiei, eu cred că se preface şi cred că urmăreşte, de fapt, să scape de justiţie.” Dacă acest text ar fi parte dintr-o teză de doctorat (neplagiată!!!), la subsolul paginii sau la finele lucrării s-ar trece cîteva note lămuritoare: „Klaus Iohannis” – fost primar de Sibiu, fost candidat la funcţia de premier din partea USL, fost prim-vicepreşedinte al PNL, actualmente preşedinte al României (din decembrie 2014)."   

Ionuț Bălan: Nobel a luat premiul Bob Dylan (Jurnalul Naţional)
"Intelectualii rasați întreabă ironic dacă Nobelul pentru Literatură luat de Bob Dylan nu era un Grammy și dacă la anul nu-i va veni rândul lui Tudor Chirilă. Problema lor este însă că ei iau Nobelul prea în serios. Eu îl consider pe Dylan mai important, fiindcă, dacă ne uităm, trupele de succes sunt tot acelea în care cântă rockeri pensionari. Unii chiar mai și mor în preajma scenei, precum Kilmister de la Motörhead, sau sunt pe cale să-și piardă auzul, ca Johnson de la AC/DC. Dar important e că muzica rock a anilor 60-70 era mai vie, mai autentică, mai liberă și mai inovativă decât cea actuală. Atunci a apărut “Subterranean Homesick Blues” a lui Dylan, care diferă de muzica de astăzi, ce are un gust artificial, inautentic, prea căutat, prea “industrial” și aseptic."

Eduard Ivaşcu: Tehnocrații, ultima modă politică (Puterea)
"Se pare că am ieșit din epoca premierului de partid și am intrat în cea a premierului care se lasă curtat de partide. După câteva săptămâni de gândire, urmare probabil și îndemnului pe care i l-a adresat Iohannis, Dacian Cioloș s-a hotărât. Nu va candida în alegeri și nici nu și-a exprimat clar preferința pentru un partid, în ciuda sfatului prezidențial, însă este interesat să continue din funcția de premier ceea ce a început. Cioloș promite să vină cu ''o platformă de lucru pentru perioada următoare'', ceva nemaiauzit pe la noi și probabil că nici în altă parte, dar care, din explicațiile lui, pare să fie un fel “îndrumar” pentru partidele interesate să îl susțină. Eventual, dacă în urma discuțiilor se cade la învoială, repectivele partide ar putea broda pe marginea “platformei” Cioloș un program de guvernare care, probabil,  nu va fi nici de drepta și nici de stânga - noțiuni care în lumea de astăzi oricum nu mai înseamnă mare lucru – ci va urma linia aseptică a reformelor necesare. Poate că nici nu este rău ca, după zeci de ani de proastă guvernare, să avem un pic de rigoare tehnocrată." 

Mihai Duță: Nu mai plimbați ursul! (România Liberă)
"Un pui de urs a fost împușcat în Sibiu. Atât poate statul român. Imaginea cu ursulețul mort în ghiveciul cu flori e poza de buletin a autorităților române. Nu, nu este vorba despre animale, e vorba doar despre oameni. Ce-i poți spune unui copil care vede întâmplător acea fotografie? Poți doar să-l minți că-i o poveste inventată de niște oameni care nu sunt întregi la minte. Ar fi prea crud să-i spui adevărul. Dar acesta este, de fapt, modul în care funcționează autoritățile din România. Nefiind capabile să rezolve aproape nicio problemă, mai degrabă te ucid decât să te facă bine. Discutăm de câteva zile că, în loc să tranchilizeze puiul de urs, au fost chemați vânătorii să-l împuște. Aflăm acum că nu există o procedură pentru situația în care un animal ajunge în mijlocul unui oraș. Bine că există proceduri pentru oameni. Tragedia e că, nici prin spitalele țării, bolnavii aflați în stagii terminale nu au mereu morfina care să le aline ultimele zile pe acest pământ. Dacă au rude care să le facă rost, e în regulă; dacă nu, asta e, mor în chinuri. Cum să existe tranchilizante pentru urși, când nici pentru oameni nu sunt?"

Sorin Pâslaru: Dovada că România poate deveni o putere europeană în agrobusiness (Ziarul Financiar)
"Agricultura românească a reuşit să îşi majoreze de cinci ori exporturile în anii care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, de la 1,1 mld. euro în 2007 la peste 5 mld. euro în 2016, cu toate că producţia de cereale şi efectivul de animale sunt aproximativ egale cu cele din urmă cu zece ani. Aceasta înseamnă că valoarea adăugată în ramura industriei agroalimentare şi a producţiei de cereale sau de animale vii a reuşit să crească în ultimul deceniu, astfel încât, cu aceeaşi cantitate de mărfuri, dar cu o valoare mai mare, România poate obţine mai multă valoare pe tona de marfă exportată."

Format: 

Topic: