Share
24 Oct 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (marți, 23 octombrie). Iohannis joacă în „Scaunele”... goale (AMOS News)
"După repetiția făcută la Adunarea Generală ONU, Iohannis s-a descurcat excelent în fața scaunelor goale din aula Parlamentului European de la Bruxelles. A vorbit cu aplomb despre viziunea românească asupra Uniunii, primind meritate aplauze din partea lui Junker, care nu s-a simțit deloc stingher, fiind și el obișnuit cu lipsa de spectatori, mai ales acum la final de mandat STOP  Președintele român a dezvăluit o viziune despre care nimeni nu avea habar, pentru că proiecția sa fost ținută la secret, nediscutată cu nimeni, nici Guvern, nici Parlament nici partid - nici măcar popor-cobai - despre cum vede el viitorul țării în Uniune. Acum, că am aflat și noi, poate vom începe să mai dezbatem câte ceva din ceea ce nu a fost bătut în cuie politice STOP Tăriceanu se leapădă de Tudorel! A declarat că nu mai are nimic împotrivă ca acesta să fie remaniat. Nici măcar nu e dispus să aștepte până când îl va revoca pe Lazăr. Poate că sa făcut un târg, ceva... STOP  Legea Offshore a primit avizul Comisiei (40 la 14), nu înainte ca aliații să se mai certe puțin pe tema neinformării reciproce. Va merge la plen, spre groaza celor care și-au asumat niște angajamente față de americani STOP Șoc și groază printre suporterii libertăților sexuale. Proiectul parteneriatului civil a fost respins în Comisia juridică. Partenerii ar putea să rămână fără protecția  legii, la cheremul iubitorilor familiei tradiționale STOP Iordache a dezvăluit motivele pentru care Comisia de la Veneția a fost atât de înverșunată împotriva modificărilor din legile Justiției, încât nu a ezitat să se antepronunțe. A fost indusă în eroare de informațiile false și tendențioase furnizate de „aripa” Macovei și trâmbițate de „aripa” Iohannis-Kovesi-Lazăr STOP  Ministerul Muncii anunță că se va introduce salariul minim diferențiat pe bază de studii și vechime. Un cercetător nu va mai putea fi plătit ca un măturător. Va primi câțiva lei în plus STOP  Pe fază, ca deobicei, liberalii propun o moțiune anti-Toader, exact când acesta este oricum pe fărașul remanierii. S-ar putea să le iasă, măcar de data asta... "

Ion M. Ionita: Mesajele lui Iohannis la Parlamentul European. Trebuia să fie preşedintele mai dur cu PSD şi cu Guvernul Dăncilă? (Adevărul)
"Cei mai fervenţi susţinători ai preşedintelui Iohannis îi reproşează că nu a fost mai radical în discursul său privind viitorul Uniunii Europene faţă de derapajele Guvernului Dăncilă şi ale majorităţii parlamentare la adresa luptei anticorupţie şi a statului de drept. A greşit preşedintele? A doua zi după referendum. Ce se va schimba Discursul de marţi 23 octombrie ţinut de Klaus Iohannis în faţa Parlamentului de la Strasbourg vine într-un context complicat pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Partidele europene se pregătesc pentru marea bătălie electorală din primăvara anului viitor, în timpul preşedinţiei României. Pentru prima dată, alegerile europene vor avea o miză crucială pentru viitorul a jumătate de miliard de cetăţeni, atât cât numără populaţia Uniunii Europene. Până acum, miza acestui scrutin, a fost conducerea politică a Uniunii care se decidea între partidele tradiţionale, Popularii Europeni şi Socialiştii Europeni. În practică, cele două forţe au colaborat şi au realizat, de fapt, o conducere consensuală după alegeri, realizând un echilibru al puterii, o majoritate dreapta-stânga în Parlamentul European şi o împărţire a funcţiilor cheie din structurile europene."

Florin Condurateanu: Au bătut clopotele bisericilor, românii au scandat “Te vom iubi mereu”, l-au însoţit ostaşii cu arma la piept (Jurnalul Naţional)
"În drumul spre ţintirim, ca să fie dăruit pământului românesc, Ilie Balaci a primit un teribil decont pentru genialitatea sa pe teren, pentru ataşamentul lui pentru neamul românesc. Maşina cu sicriul lui Ilie a străbătut  domol bulevardele Craiovei, flancată de ostaşii români cu arma la piept, băteau clopotele bisericilor, preoţii cântau “Doamne, miluieşte”, mulţimile ridicau ovaţii “Te vom iubi mereu”, studenţii şi profesorii ieşiţi pe treptele Universităţii scandau “Ilie Balaci, Ilie Balaci”. Sicriul a fost adus spre seară la stadion, şi-au luat rămas bun de la Ilie mii de oameni, era prevăzut ca în miez de noapte sicriul să fie găzduit câteva ore într-o sală de sub tribună, n-a fost posibil, şirurile de oameni au sosit toată noaptea, atingeau cu fruntea sicriul, depuneau o floare, vărsau o lacrimă, aşa că sicriul n-a mai fost mutat înăuntru, a rămas în iarba oltenească, adusă pe vârf de glorie de “Campioana unei mari iubiri”, condusă de Minunea Blondă. Balaci, prin scăpărările geniale ale fotbalului său, a adus măreţie Craiovei, României, poporul i-a reîntors la despărţire această măreţie."

Marius Ghilezan: De ce Comisia de la Veneţia nu e Dumnezeu (Romania Libera)
"Comisia de la Veneţia este – aşa cum îi şi prevede misiunea – un organism consultativ menit să dea sfaturi statelor care solicită punctul său de vedere. Formată din peste o sută de experţi proveniţi din toate statele UE, magistraţi, profesori universitari sau membri ai Parlamentelor naţionale, oferă avize amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituţional comparat şi internaţional, la cererea Curţilor Constituţionale, de obicei, din cele 60 de state membre. Nefiind înzestrată cu autoritate para-statală, punctele sale de vedere nu sunt obligatorii. Instituţia funcţio­nează ca un sfetnic, dar nu ia decizii în locul solicitanţilor. Prima consultare a Comisiei de la Veneţia de către autorităţile statului român, spun datele istoriei recente, s-a efectuat la cererea Guvernului Victor Ciorbea, în 1997, cu privire la legea de restructurare a ministerelor din România. Un alt punct de vedere a fost formulat de către experţii săi în anul 2000, cu privire la legea de finanțare a partidelor, iar în 2001 şi-a exprimat o părere cu referire la propunerea de revizuire a Constituției. În 2006 şi-a dat acordul pentru una dintre cele două propuneri de modificare a Legii Curții Constituționale."

Cristian Hostiuc: Pe fruntea ta ce scrie, leul românesc sau leul ING?" Acum 10 ani avea loc cea mai tensionată săptămână de pe piaţa valutară. Isărescu acuza un atac asupra leului: trei bănci au încercat să inducă o criză de lichiditate pentru a creşte dobânzile. Dan Pascariu, Unicredit, replica: Îl rog pe domnul guvernator ca BNR să nu împuşte băncile pe la spate din greşeală (Ziarul Financiar)
"Exact acum 10 ani avea loc cea mai tensionată săptămână din istoria pieţei valutare din România, care a lăsat multe cicatrici şi resentimente care nu s-au închis şi nici nu s-au atenuat până astăzi şi de care toată lumea bancară îşi aduce aminte. Trei bănci, cu trei dealeri au intrat în vizorul BNR ca fiind cele care accentuau tensiunile de pe piaţa valutară şi monetară. Cursul leu-euro era atacat, iar dobânzile la lei de pe piaţa interbancară au ajuns chiar şi la 300%, atunci când trebuiau închise poziţiile. BNR a luat decizii extreme, unele văzute şi făcute publice, altele doar povestite. Ca să ţină cursul, BNR a apelat la măsuri neortodoxe, administrative şi chiar la ameninţări publice. „Este o iluzie că scapi de sub supravegherea BNR. Avem toate datele şi vedem toate intrările şi ieşirile. Este de datoria noastră să scoatem România din aceste crize”, a spus Isărescu în după-amiaza zilei de 22 octombrie, într-o conferinţă convocată pe loc şi unde iniţial guvernatorul nu trebuia să participe, ci doar Nicolae Cinteză, şeful supravegherii."

Format: 

Topic: