Publicat: 24 Septembrie, 2013 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Catedrala şi/sau Plaza (AMOS News)
"Soarta unui imobil ultramodern de zeci de milioane de euro atârnă de un fir subţire. Un birou de executor judecătoresc a transmis, zilele trecute, primarului general al Capitalei, o somaţie prin care îi punea în vedere ca în termen de 10 zile să emită decizia de demolare a turnului Catedral Plaza. Executarea silită a fost încuviinţată de Judecătoria Sectorului 2, fără cale de atac. Istoria acestei clădiri e lungă şi complicată. Şapte ani a durat "lupta" Arhiepiscopiei romano-catolice pentru demolarea unui imobil ai cărui proprietari au fost acuzaţi ca l-au construit prea aproape de Catedrala Sf. Iosif pe care, chipurile, ar pune-o în pericol. Turnul ar fi fost construit fără o autorizaţie valabilă (eliberată de fostul primar Traian Băsescu), aspect despre care Arhiepiscopia şi-a dat seama abia după ce edificiul a fost înălţat şi finalizat."

DAN MARINESCU: Despre oameni şi câini. Când isteria nu salvează România (Adevărul)
"Este problema câinilor maidanezi o problemă serioasă în România? Conform unui sondaj INSCOP, 84 la sută dintre români cred că da. Iar un procent şi mai mare, 91,5 la sută, vor soluţii imediate pentru ca să nu mai fie maidanezi pe străzi. Cum ajungem să nu mai fie câini fără stăpân pe străzi ? Aici părerile sunt împărţite. Unii îi vor în adăposturi, alţii îi vor adoptaţi, iar restul îi vor eutanasiaţi. Însă nici unul dintre aceste grupuri nu este dominant. De aici şi războiul care ne macină de trei săptămâni încoace: cei care susţin eutanasierea contra celor care nu o susţin. Ţinând-o tot aşa, ca gaia maţul, n-o să ajungem decât să ne urâm din ce în ce mai tare între noi, oamenii. Iar câinii tot în stradă vor fi."

DAN ANDRONIC: Angela Merkel, Preşedintele României? Nein! (Evenimentul Zilei)
"Alegerile din Germania stau sub semnul unei foarte probabile reconfirmări în funcţia de cancelar a Angelei Merkel. Vorbim de o femeie politician care câştigă, pentru a treia oară consecutiv, principala funcţie politică din cel mai important stat al Europei. O performanţă pe care doar Margaret Thatcher a mai reuşit-o în lunga sa carieră politică. Şi mai spectaculos este faptul că Angela Merkel reuşeşte această performanţă într-un moment de profundă criză economică, într-un moment în care luminiţa de la capătul tunelului nu se întrezăreşte. Mai mult, acest succes vine chiar în condiţiile în care proiectul său economic pentru întreaga Europă nu dă semne de revenire: e adevărat că trimestrul al doilea din 2013 aduce prima creştere economică la nivelul UE după şase trimestre consecutive de scădere, dar aceasta este încă la limită şi nu există semne că ar fi sustenabilă pe termen lung."

RODICA CIOBANU: Ministrul culturii Gold Corporation(Gândul)
"S-a smuls din pacea cabinetului său, unde ascultă Handel, şi s-a dus să ronţăie un biscuit la Parlament. Acolo, coborând 1900 de ani în puţul istoriei, le-a explicat senatorilor şi deputaţilor profani, din comisia specială de ce aprobă exploatarea industrială a aurului la Roşia Montană. „Ministerul şi-a formulat poziţia răspunzând unei sarcini de Guvern, aceea de a asigura într-un fel ca acordul cu RMGC sa fie modernizat, sa fie adus la standardul secolului 21. Tot ce însemnă patrimoniu naţional să nu se afle sub niciun fel de pericol”, a spus el, după care a enumerat angajamentele negociate cu compania minieră Gold Corporation – conservarea a 7 km de galerii romane, un parc arheologic şi un altul tehnologic şi restaurarea a 41 de clădiri istorice - şi a încheiat apoteotic: „Eu am încredere că dacă litera acestuia acord este respectată în 10-12 ani vom putea băga Roşia Montană pe lista patrimoniului UNESCO”."

LUCIAN AVRAMESCU: România, cu capitala la Kabul (Jurnalul Naţional)
"Luptăm cu terorismul. Acasă și în deplasare. În Afganistan au mai murit doi soldați români. Tineri și încrezători. Nu erau în tanc sau avion. Mergeau pe jos și i-au sfârtecat niște colți pitiți dibaci în țărână. În Kabulul de la București, copilul Ionuț, care n-a avut timp să se facă soldat, a murit și el sfârtecat de niște schije. Numai că schijele care i-au sfârtecat trupul și descojit capul erau vii. Schije vii, ca niște colți de pradă. În Afganistanul numit România, terorismul a luat forme de masă. Cei care plâng moartea copilului Ionuț sunt, cu toții, mai ales dacă cer eutanasierea câinilor sălbatici, niște teroriști pentru iubitorii de animale. Iubitorii de animale, chiar dacă mulți dintre ei iubesc și copiii, sunt invariabil teroriști pentru cei care cer moartea câinilor de maidan. Și unii și ceilalți se simt îndreptățiți să-i califice drept teroriști pe ceilalți. Și unii și alții s-au radicalizat. Toți sunt talibani. Războiul se poartă deocamdată electronic. Incidente anemice de păruire. Curând vom afla, așa cum am aflat despre moartea celor doi soldați din Afganistanul de la distanță, despre primii morți în Afganistanul de acasă."

EDUARD IVAŞCU: “Mutti” Merkel, mama şi tatăl Europei (Puterea)
"Angela Merkel merge mai departe şi va fi cancelar al Germaniei pentru încă patru ani. Aceasta este singura certitudine, deocamdată, după alegerile care au avut loc duminică, sub ochii unei Europe epuizate de criză, şi care, în lipsa unei alternative, s-a obişnuit să aştepte “lumina” de la Berlin. Detaliile privind noul Guvern german sunt încă în ceaţă. Coaliţia conservatoare CDU-CSU a obţinut în jur de 42% din voturi, dar liberalii (FDP), cel de-al treilea membru al coaliţiei care a guvernat în ultimii patru ani, nu au reuşit să treacă pragul de 5%. Aşa se face că “Mutti” (Mămica) - porecla de campanie a Angelei Merkel – va trebui să întindă o mână duşmanilor din SPD, social-democraţii, care au obţinut 26% din voturi. Scopul ar fi o mare coaliţie, o struţocămilă ideologică de tipul experimentului dâmboviţean PDL-PSD, eşuat lamentabil sub bagheta lui Emil Boc. Dar Merkel nu este Boc, iar Germania are o vastă experienţă în ale coabitării, de toate felurile."

DAN CRISTIAN TURTURICA: Strategia disperării: Antonescu, candidatul antisistem (România Liberă)
"Tot ce se întâmplă în prezent în politica românească are legătură cu un singur lucru: cine va fi următorul preşedinte. Dacă mai exista vreo incertitudine că lupta de anul viitor pentru Cotroceni se află la rădăcina tuturor conflictelor politice la care asistăm de o vreme încoace, începând cu spargerea PDL şi terminând cu ruperea USL, dar şi a anumitor componente manipulatoare ale protestelor de stradă, începând cu Oltchim şi continuând cu Roşia Montană, ea a fost spulberată vineri. Preşedintele a sesizat Curtea Constituţională privind modificările aduse legii referendumului, prin care pragul de prezenţă necesar validării a fost coborât la 30%. Ceea ce înseamnă, după cum a recunoscut-o chiar Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, că proiectul de modificare a Constituţiei moşit de Crin Antonescu nu mai are nici o şansă de a deveni realitate înainte de alegerile prezidenţiale."

DRAGOŞ DRAGOTEANU: De ce nu (mai) vin investitorii în România? (Ziarul Financiar)
"Cum ar putea fi convinsi strainii sa investeasca din nou in Romania? De ce alte tari reusesc sa atraga fonduri de investitii si Romania nu este (inca) atractiva? Migratia banilor este precum cea a oamenilor sau a animalelor. Facand o analogie simpla intre migratia oamenilor (animalelor) si miscarile transfrontaliere ale banilor se poate observa cu usurinta acelasi fenomen. Fie ca vorbim de fiinte vii, fie de alte forme materiale, se cauta cel mai bun mediu de evolutie. Exista insa doua elemente care le diferentiaza. Primul este legat de gradul de adaptabilitate. Al doilea sta in timpul de reactie. Orice strain care a facut afaceri in tara noastra a trebuit sa se adapteze "traditiilor" romanesti: coruptie, birocratie excesiva, concurenta neloiala, legi confuze etc. Intr-un timp mai mic sau mai mare, investitorii straini au reusit sa se adapteze sau au plecat. Altii au refuzat sa vina inca, considerand nepotrivit mediul de afaceri romanesc."