Share
25 Feb 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame Amos NEWS (18 - 24 februarie)
"La reuniunea primarilor de comune Dăncilă a oferit un subiect de aur televiziunilor cârcotașe: PNDL a scos țara din noroaie! Au curs întru-un șuvoi neîntrerupt imagini din satele românești în care țăranii înotau prin noroaie până la genunchi @ Dragnea a dorit să fie audiat în dosarul „Bombonica” conform procedurilor ignorate de Cristina Tarcea, adepta continuității completelor de „4 plus 1” @ Daniel Barbu a demisionat de la Autoritatea Electorală Permanentă ca să nu devină incompatibil, având în vedere că Tăriceanu intenționează să îl pună pe lista de europarlamentari ALDE, după Norica Nicolai și Renate Weber @ În locul lui, PSD a avansat propunerea lui Mircea Drăghici, cel picat la examenul prezidențial pentru Ministerul Transporturilor @ JTI Romania a fost distinsă pentru a patra oară la rând cu titlul de TOP EMPLOYER @ Anunțul retragerii candidaturii lui Drăghici de la Transporturi l-a deconcertat pe Iohannis, care se aștepta să fie el cel care anunță triumfător refuzul @ DNA a fost de acord cu cererea de rejudecare a fostului ministru Constantin Niță, una dintre victimele turnătorului de la UTI, Urdăreanu, care dădea bani pentru partide, după care îi denunța pe cei care îi luau @ Pastorul Chris Terhes din Statele Unite face o dezvăluire șocantă: Codruța Kovesi ar fi mințit când s-a înscris pentru examenul de europrocuror, afirmând că ar avea gradul necesar, ea nefiind însă calificată decât pentru Curtea de Apel. Ar fi comis în felul acesta un fals în acte @ Deltfel, debutul operațiunii sale pare să nu fie la nivelul trâmbițat de Macovei și Vasile Mureșan - zis Siegfried - pentru că la scrutinul ambasadorilor la UE s-a clasat pe locul doi-trei, pe primul ieșind candidatul francez @ Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, anunță cu mândrie patriotică că 2019 va fi anul investițiilor în ape și păduri. Numai să nu fie bani aruncați pe Apa Sâmbetei... ."

Oana Bogdan: Cetăţenii nimănui votează (Adevărul)
"Ne-au luat Statul. Ordonanţa de urgenţă 7/2019 a capturat justiţia. În România, justiţia nu mai poate fi independentă. Într-un stat care nu este al nostru, un stat capturat, într-o ţară în care justiţia nu mai este independentă, suntem cetăţenii nimănui. Zilele trecute m-au marcat cuvintele lui Ergean, cetăţean român care trăieşte în Italia, ţara cu cel mai mare număr de imigranţi români, aproape toţi provenind din imigraţie recentă: „În ţară nu e bine, e spălare de creiere. Iar aici, în străinătate, suntem distruşi psihic. Suntem cetăţenii nimănui“.   Avem cea mai mare diaspora din Europa, dar pe care nu o tutelează nimeni. Statul român nu are statistici - nu ştie cu claritate cine sunt aceşti oameni, de unde pleacă, de ce pleacă, ce lasă în urmă, ce legături au cu ţara, ce nevoi au, ce speră. Nu are studii proprii relevante, analize de impact, analize sociale, strategie pentru controlarea fenomenului, strategie demografică etc. Or, fără aceste date, statul român nu ştie cum să acţioneze în favoarea diasporei în raport cu statele în care se stabilesc românii. Prin urmare, nu poate acţiona strategic."

Sabina Iosub: Trei luni de foc și atenție (Jurnalul Naţional)
"Peste trei luni, cam pe la ora asta, nu mai vorbim vorbe și închipuiri, ci o să avem sub ochi cifre și scoruri electorale, voturi depuse în urne și procente de prezență. Pe scurt, dimineața zilei de 27 mai e momentul adevărului pentru toți agitații actori de pe piața politică. Atunci vom avea habar dacă nebunia din ultimii doi ani, autentică sau prefabricată, a fost suficientă să scoată lumea din casă în duminica votului, atunci ne vom da seama cine a avut cele mai eficiente mesaje începând din 2016. Mai important de atât, alegerile europarlamentare deschid balul sau coșmarul unui an și jumătate plin de chemări disperate la vot: alegerile prezidențiale, apoi locale și, ultimele pe listă, dacă au loc la termen, alegerile parlamentare. Nu cred că vreodată alegerile europene au avut vreo importanță mai mare. Până acum au fost considerate cel mult un barometru, un fel de sondaj-mamut pe bani publici, și mai puțin un scrutin adevărat, că doar, nu-i așa, “nu știe românul cum e cu Europa!”. Între timp, românul a aflat cum e cu Europa, s-a prins că Bruxelles-ul nu-i dă doar bani și reguli, da-l poate chiar ajuta, dar și încurca, a auzit de Brexit și știe măcar un amic sau pe amicul unui amic îngrijorat de viitorul lui în Albion, s-a enervat măcar o dată că la trecerea în sau din Ungaria e obligat să stea la coadă, a comparat de câteva ori detergentul luat la supermarketul din colț cu cel cumpărat când era în concediu în Spania. Și a mai înțeles ceva: banii Europei chiar fac autostrăzi, linii noi de metrou, drumuri, locuri de muncă."

Marius Ghilezan: PSD poate da socialiştilor europeni lovitura de graţie. De ce nu o face? (Romania Libera)
"Partidul Social Democrat îl sprijină pe Frans Timmermans pentru candidatura la preşedinţia Parlamentului European, în timp ce actualul vicepreşedinte îi apostrofează pe socialiştii români.  „Dacă vreţi să faceţi parte din această familie trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în zilele şi săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, este o linie roșie pentru Europa“, a declarat Frans Timmermans. Nu zău? Tensiunea poate creşte sau se poate diminua între PSD şi PES. În funcţie de cât de polarizate vor fi viitoarele discuţii dintre cei care văd statul de drept funcţionând prin ghidajul serviciilor secrete şi cei care vor eliberarea statului din captivitatea protocoalelor. Un singur lucru e clar. Trebuie definiţi termenii discuţiilor. E de notorietate dosarul penal deschis de Justiţia din Luxemburg împotriva lui Jean-Claude Juncker pentru folosirea ilegală a serviciilor secrete din mica ţară, pe vremea când era prim-ministru, şi pentru modul în care organiza „statul de drept“ la voia stăpânirii, urmărind telefoanele liderilor din opoziţie. Frans Timmermans e mâna sa dreaptă. Chestia cu anticorupţia ca instrument de control politic e veche de vreo treizeci de ani. Şi la „Mani Pulite“ s-a sifonat legătura dintre CIA şi procurorul de anchetă Antonio di Pietro, care a pus sub acuzare jumătate din clasa politică italiană în anii ’90."

Cristian Hostiuc: Nu e mai bine pentru cei care raportează pierderi? În România nu are sens să faci şi să raportezi profit, pentru că peste noapte orice guvern poate veni să-ţi naţionalizeze câştigurile, pe motive de lăcomie (Ziarul Financiar)
"OUG 114, o ordonanţă de urgenţă prin care guvernul PSD/ALDE a introdus peste noapte măsuri fiscal-bugetare, nu trebuie uitată aşa de uşor, chiar dacă va suferi acum sau mai încolo modificări, prorogări, amânări sau chiar eliminarea unor prevederi. Guvernul Dăncilă are nevoie de bani pentru a plăti majorările salariale şi de pensii promise electoral, iar PSD, partidul de guvernământ, a avut nevoie să dea bancherilor o lecţie pentru criticile constante aduse programului de guvernare de-a lungul ultimilor ani. Din acest motiv, justificarea oferită publicului şi electoratului de către Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, a fost că se instituie o taxă pe lăcomia băncilor, respectiv pe marja foarte mare pe care o practică bancherii între dobânzile la depozite şi cele la credite."

Format: 

Topic: