25 Iun 2019 - 10:19

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Spitzenkandidatul român (Punctul pe Y)
"Premierul Ddăncilă pare a fi găsit soluția pentru desemnarea candidatului PSD la președinție: un sondaj de opinie care să evidențieze șansele de reușită a celor care se înscriu în competiție pe bază de notorietate, competență și dedicație față de doctrină. Cam acestea ar putea fi criteriile, dacă nu vor apărea și altele. Un fel de spitzenkcandidatură românească, în care se afirmă lideri ai diferitelor grupări din interiorul partidului, unde dominante au fost în „epoca Dragnea” cele care vizau criteriul județean. Odată realizat un astfel de sondaj, mai marii partidului, care vor fi aleși în 29 iunie, vor putea să decidă: pe ăsta sau pe ăsta îl aruncă în luptă! Cine rămâne și  nu se pierde pe drum. În acest sondaj ar putea intra și câteva figuri de la aliatul ALDE, mult mai puține, desigur, decât înainte de europarlamentare. Foarte probabil una singură. Dar să încercăm să vedem cine vor fi cei care vor avea onoarea să fie apreciați de colegi (pentru că, desigur, sondajul se va face în rândul membrilor de partid. Deși mai normal ar fi să se facă pe un eșantion de populație, pentru că populația va vota, contribuția membrilor fiind evident mai puțin semnificativă). Să luăm mai întâi cadrele."

Iulian Chifu: Guvernare de coaliţie în mezalianţă şi lipsă de încredere. Bucuria victoriei sau controlul pagubelor? (Adevărul)
"Am vizitat Chişinăul pentru a vedea starea de spirit după marea victorie repurtată în revoluţia antioligarhică din Republica Moldova. Si mai ales gradul de conştientizare a ceea ce înseamnă guvernarea în mezalianţă cu socialiştii proruşi de către proeuropenii de la Chişinău. A se citi guvernarea prin împărţirea puterii cu Rusia lui Putin, când ai dat toată securitatea pe mâna socialiştilor pro-ruşi şi a preşedintelui acestora, Igor Dodon, probabil cel mai ostentativ personaj pro-rus din istoria Republicii Moldova – Klimenko, Edistvo lui Şornikov şi Solonari erau apărători ai minorităţii privilegiate ruse din perioada Imperiului Sovietic, în timp ce Vladimir Voronin a fost un naţionalist moldovean, nicidecum un apărător al intereselor Rusiei în Republicii Moldova, cum ne spune despre sine Igor Dodon, care anunţă şi participarea la „operaţiuni comune” cu serviciile ruse pentru a-l păcăli pe Oligarhul Vladimir Plahotniuc."

Ionuț Bălan: Se merge la sală pentru selfie-uri pe Facebook (Jurnalul National)
"Dictonul clasic spune Mens sana in corpore sano. Antichitatea privea educaţia fizică şi sportul ca pe un demers de formare a omului ca întreg - corp, intelect, suflet şi caracter. Se fortifica şi educa nu doar trupul, ci poate în primul rând coordonarea minte-corp. Mai mult decât orice, se educa voinţa, respectiv capacitatea minţii de a domina limitările inerente ale fizicului. Scopul final era crearea unui om echilibrat din toate punctele de vedere. Efectul estetic era, în fond, unul secundar. Aceste caracteristici s-au păstrat într-o oarecare măsură în sportul contemporan de performanţă, deşi au apărut limitări, exagerări şi pervertiri generate de hiperspecializare şi de tentaţia de a câştiga prin mijloace lipsite de onestitate, cum ar fi dopajul. Cu totul altceva se întâmplă cu ceea ce comuniştii numeau "sportul de mase" sau sportul amator, tocmai pentru a dilua ideea de competiţie, căci, nu-i aşa, toată lumea câştiga la Daciada. În era corporatistă, educaţia fizică decade uneori în exhibare a statutului social, fiind parte a ceea ce se numeşte "politica identităţii". Pe scurt, corpul trebuie format (am putea spune şi "formatat") pentru a fi exhibat social. Partea invizibilă, ce ţine de intelect, voinţă şi caracter, pare să fi dispărut."

Laurențiu Mușoiu: Răzvan Cuc, Uber alles! (Romania Libera)
"Ministrul Răzvan Cuc joacă, probabil, cea mai importantă carte din cele trei mandate ale sale de șef al Transporturilor, în încercarea de a-și salva funcția, scăpând de remanierea guvernamentală anunțată de premierul Viorica Dăncilă. Cuc trebuie să rezolve problema care l-a „condamnat“ la demitere pe predecesorul său la fruntea Ministerului Transporturilor, Lucian Șova, legalizarea sau trecerea în ilegalitate a serviciului de transport public Uber. Așa-recunoscuta „mafie a taximetriștilor“ l-a trimis „pe apă“ pe Șova, iar acum vrea să-l zboare pe Cuc. Până acum, actualul ministru al Transporturilor a reușit să evite soarta lui Lucian Șova, jucând la două capete, evitând să fie „executat“ de patronatele din taximetrie (cele mai influente și cele mai evazioniste, organizate în asociații, teoretic, profesioniste) mimând, alături de parlamentarii săi, o lege care să le lase impresia operatorilor de taximetre că Uber este scoasă în afara legii. Țeapă! Dar acum taximetriștii s-au înfuriat pe Cuc și nu vor să se ardă a doua oară. Cuc a devenit celebru după apariția ordonanței ce modifică Legea taximetriei, şoferii care utilizează aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever fiind opriți de poliție, amendați cu 5.000 de lei și alegându-se cu plăcuțele de înmatriculare confiscate. Ministrul Cuc a cuvântat: „Ce am reglementat noi până în prezent nu interzice Uber să funcționeze pe piață."

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Criza de medici de acum? Eu spun că va fi mai rău când 4 milioane de ”decreţei” vor deveni pacienţi (Ziarul Financiar)
"Prietenul lui Cristian Hostiuc (n.Red. opinia publicată pe 23.06.2019) realizeaza probabil din ce in ce mai mult ca operatorii privati isi fura singuri caciula preferand sa recruteze specialistii pregatiti in public, fara sa isi asume sa pregateasca medici specialisti (prin rezidentiat) in clinicile proprii - crescand astfel numarul si oferta de medici specialisti. Asa au facut cu lejeritate toate clinicile private –  au luat medici din sistemul public, gata pregatiti, cu tot cu pacienti, tintele fiind anumite specialitati, depletand de salariati sistemul public. Apoi, cresterile salariale din public din 2018 au dus la stoparea temporara a migratiei, pana ce privatii vor creste la randul lor salariile (de fapt culmea cresterilor salariale din sistemul sanitar este ca au plecat angajati din farma in sistemul sanitar, salariile au devenit comparabile dar avantajul este ca nu ai nici tinte, nici indicatori)."

Format: 

Topic: