25 Mai 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Tatiana Marin: Telegrame AMOS NEWS
"Donald Trump a anunțat că summit-ul cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un nu va mai avea loc. Acesta fusese plănuit pentru data de 12 iunie, dar președintele american consideră că momentul este nepotrivit acum. Dar, într-o adresă oficială a Casei Albe, Trump a declarat că speră să-l întâlnească într-o zi pe Kim Jong-Un @ Din toamnă, elevii claselor I-IV ar putea avea un singur model de manual. Un lucru asteptat de foarte mulți parinți și boicotat de alții. În acest fel, se vrea eliminarea manualelor alternative, publicate de editurile private. Adică le și "scapă" de un câștig în plus @ Nu neapărat cu același pulover devenit celebru, Petre Roman este pus sub acuzare în Dosarul Revoluției. Bineînțeles că acuzatul respinge ideea "la fel cum am făcut și până acum. Oricine poate evalua, adică, în seara lui 21 spre 22 sunt la baricadă, se trage asupra noastră, cei 81, sunt masacrați 39. Eu scap cu viață și după 24 de ore, aș face parte dintr-un grup, care complotează, se formează cu scopul de a fi uciși sute de români pentru a prelua puterea. E absurd, e grotesc(...)”,  a declarat Petre Roman, la ieșire de la Parchet @ La capitolul parcări nu ne mai putem văita. Însă, atunci când este vorba de... biciclete. Statistica spune că până în 10% dintre clădirile de birouri din București au parcare de biciclete. Așa, proprietarii clădirilor noi de birouri din București se aliniază trendului internațional @ "Îmi doresc să văd oameni mai responsabili în funcţiile executiv" este declarația preşedintelui Klaus Iohannis aflat în vizită la uzina Automobile Dacia de la Piteşti @ Procurorul şef la D.N.A Laura Codruţa Kovesi a rostit un discurs la O.N.U. (Organizaţia Naţiunilor Unite), în cadrul dezbaterii la nivel înalt ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida. Aceasta, onorată de această ocazie, a vorbit despre rolul instituției pe care o reprezintă. Încă. "O structură de parchet care are competenţă exclusivă de investigare a cazurilor de corupţie la nivel înalt" - spune domnia sa. Și laudă legislaţia anticorupţie din România care "s-a modernizat în sensul reglementărilor convenţiei"

Vlad Epurescu: Drumul neasfaltat al României de la Videle la zona euro. Cum ne-am deconectat, într-un an, de la nucleul Uniunii Europene (Adevărul)
"Pentru guvernanţii români este mai comod să băltească în cartierul rău-famat al Uniunii Europene format din statele anti-europene decât să îşi dorească să ne mute în clubul select al zonei euro. La cum se mişcă lucrurile în România, moneda unică începe să devină un vis interzis. De ce este o veste proastă pentru noi acest lucru? A tinde spre nucleul Uniunii Europene însemnă să ne aliniem la nişte criterii care ne-ar spori nivelul de trai. Îndeplinirea condiţiilor de a fi primiţi în zona euro ar fi adus ţara noastră în postura de a se compara, pe bune, cu economiile puternice ale Uniunii. Degeaba s-au bătut cu pumnii în piept ultimele guverne cu creşterea economică. Ea nu s-a văzut nici în buzunarele noastre, nici în calitatea serviciilor publice şi nici în infrastructura de transport. A fost o garanţie folosită strict în scop electoral. Au trecut 11 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană iar adoptarea monedei euro ar fi trebuit să fi fost un pas logic pe care ţara noastră era obligată măcar să încerce să-l facă. Integrarea cu pieţele financiare dezvoltate, creşterea prezenţei în schimburile economice globale, accesul la alte resurse de finanţare, creşterea investiţiilor străine şi accesul la tot felul de instrumente puse la punct de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană după criza din perioada 2010 – 2012 sunt doar câteva dintre avantajele de a fi în zona euro. Abandonarea acestui obiectiv înseamnă, de fapt, deconectarea de la ceea ce înseamnă, practic, nucleul UE."

Sorin Avram: Până când dezmăţul ăsta? (Cotidianul)
"Preşedintele României, Klaus Iohannis, întreabă: „Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”. Viorica Dăncilă, purtătoarea de cuvânt a premierului PSD, Liviu Dragnea, răspunde: „În mod sigur există bani pentru pensii şi salarii şi aş vrea să nu creăm îngrijorări. Sunt bani de salarii şi pensii”. Hai să nu creăm îngrijorări, dar să creăm o paralelă. Pe timpul Guvernului PDL, Ministerul Sănătăţii, de pildă, avea un ministru, doi secretari de stat, un secretar general, un adjunct şi un subsecretar de stat, funcţie care era deţinută de Raed Arafat. Între timp, domnul Arafat a plecat cu tot cu funcţie la Ministerul de Interne, acolo unde este şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Fiecare dintre cei aflaţi la vârful Ministerului Sănătăţii avea câte un consilier. În prezent, la instituţia condusă de Sorina Pintea sunt cinci secretari de stat, un secretar general, doi adjuncţi şi doi subsecretari de stat! Fiecare dintre cei pe care partidul i-a pus în funcţii are mai mulţi consilieri, unii dintre ei chiar câte cinci! În celalte ministere situaţia este asemănătoare. Totodată, instituţiile aflate în subordinea ministerelor şi care sunt împrăştiate în toată ţara, dar şi primăriile şi consiliile judeţene au angajat oameni de partid, rude şi alte pile, oferindu-le salarii generoase. De la guvernarea PDL şi pînă în ziua de astăzi, România nu s-a transformat în grânarul Europei, Silicon Valley nu s-a mutat pe Valea Oltului, tractoare nu exportăm pentru că nu mai producem, avioane nu fabricăm, numărul pensionarilor este în creştere şi pentru că poliţiştii se pot pensiona şi la 45 de ani, românii plecaţi la muncă în străinătate nu mai trimit atât de mulţi bani în ţară fiindcă nu prea mai au de unde, gradul de absorbţie al fondurilor europene este scăzut, iar marile investiţii în infrastructură lipsesc."

Serban Cionoff: Laura Kovesi a sfidat, ieri, lecția lui Titulescu (Jurnalul Naţional)
"Ieri, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt organizată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la împlinirea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, multilateral-medaliata șefă a DNA, Laura Kovesi, a susținut un discurs. Până la ora când scriu aceste rânduri, nu ne-au parvenit mai multe informații despre impresia puternică, de neuitat, pe care a lăsat-o elevatului auditoriu această magistrală expunere, în schimb, de aici, de acasă, avem deja un mesaj categoric din partea ministrului de Justiției, Tudorel Toader. Mesaj care, în datele sale esențiale, a fost exprimat în acest fel: „Să vedem dacă într-un stat de drept principiul, exigența, binele public care rezultă dintr-un stat de drept permit ca pentru X cazuri bine rezolvate să se tolereze numeroase achitări, abuzuri și toate celelalte. Părerea mea este că nu”.” 

Petre Mihai Bacanu: Povestea „Kilometrul CENTENAR“ (Romania Libera)
"În ediția nr. 8131 de joi, 17 mai 2018 a “RL” am publicat textul “Acțiu­nea AutoANGAJARE: kilometrul CENTENAR“. Propuneam construcția unui kilometru de autostradă de către ­societatea civilă, până la 1 ­Decembrie, argumentând și importanța lucrărilor de infra­structură. Stimați cititori,credem că povestea acestui text, care a fost scris la începutul anului, este la fel de interesantă ca și acțiunea însăși. Evident, mi-am dat seama că un asemenea pro­iect nu poate demara fără o înțelegere cu Guvernul sau măcar cu societatea care administrează drumurile. L-am sunat pe premierul Mihai Tudose, care s-a arătat interesat de idee, urmând să stabilim detaliile. La scurt timp premierul a fost schimbat. N-am ezitat s-o sun și pe doamna Vio­rica Dăncilă, după ce am considerat că a trecut suficient timp pentru instalare. Secretara primului ministru n-a prea înțeles ce-i cu ­ AutoANGAJAREA și după mai multe amânări mi-a sugerat să-l contactez pe dl consilier Darius Vâlcov. Am reușit să discutăm, urmând să-i trimit textul. Am așteptat un răspuns, iar după un timp rezonabil am sunat din nou. De fiecare dată secretara mă întreba CINE sunt, de UNDE sunt, cum se numește textul transmis. La ultima convorbire i-am spus secretarei să-i comunice domnului Vâlcov că după atâta timp aștept de la dânsul doar două cuvinte: „NU“ sau „DA“, pentru că ne prinde 1 Decembrie fără ­„Kilometrul centenar“. ­ Nimic, niciun răspuns."

Cristian Hostiuc: Petrecerea lui Dragnea “pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată: Economia se pregăteşte de o aterizare bruscă şi dură şi pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naţionalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă (Ziarul Financiar)
"Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor. Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018. Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice. Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei la 4%. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%. Ce se va întâmpla cu veniturile dacă PIB-ul creşte sub aşteptări? Problema nu este această scădere a creşterii economice (analiştii spun că potenţialul economiei româneşti, fără să producă mari dezechilibre, este de 3,5%-4%), ci faptul că economia decelerează, iar guvernarea PSD nu prea mai are kerosen pentru a ţine avionul în aer şi a efectua o aterizare lină. Gândiţi-vă că în 2009, primul an din criză, economia României a aterizat de la +8% în 2008 la -7% în 2009."

Format: 

Topic: