Share
25 Oct 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Terminatorul Toader: I'm back! (Amos NEWS)
"Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne ferește!) moartea, iar Toader era procurorul, rechizitoriul prezentat de acesta garanta execuția inculpatului - indiferent de forma ei - fără nicio șansă de recurs. Cele 20 de puncte (nu doar de vedere) din care ministrul l-a evaluat pe procurorul general au fost solide, impecabil argumentate și nu i-au lăsat nicio șansă impostorului care s-a autoerijat în „ministru” public. Pentru că asta a fost și este „arheologul” de la Sibiu ajuns în funcție cu dedicația clară de a suplini defecțiunea binomului clasic, după ieșirea din scenă a lui Coldea. Deși, teoretic, șef al Codruței, acesta s-a comportat ca un subordonat slugarnic care nu îndrăznea să iasă din cuvântul șefei pe care a și luat-o sub oblăduirea sa la revocare. Cu tenacitatea-i care devine proverbială, Toader a purces la desființarea „binomului secund” uzând de prerogativele sale reale și de lipsa de loialitate (față de Constituție) și de bun simț (juridic) a personajului a cărui soartă este pecetluită tocmai prin „rețeta Kovesi”. Bineînțeles că avizul procurorilor din CSM va fi negativ (ar însemna să se auto-acuze, altfel) iar decizia lui Iohannis singura posibilă (indiferent cât timp îi va lua să citească evaluarea), astfel încât Taica Lazăr poate fi considerat cu durata de folosință expirată. În lungul război de uzură dintre statul paralel și resturile statului, „lupta împotriva corupției” (scuza utilizată pentru abuzurile și ilegalitățile în lanț comise) este, cu siguranță, „slăbită”, spre neliniștea și „îngrijorarea” susținătorilor de la Bruxelles ai „independenței” Justiției."

Lavinia Bălulescu: Un furt oarecare: când toţi suntem martori şi nimeni n-a văzut nimic (Adevărul)
"Am văzut acum câţiva ani o femeie căreia i-a fost smuls un cercel din ureche. A rămas efectiv însângerată în tramvai, în timp ce hoţul a coborât în fugă şi dus a fost. Am auzit şi de telefoane furate din mână, în staţie, în timp ce tramvaiul stătea să plece, dar de un timp am avut impresia că incidentele astea sunt din ce în ce mai rare. M-am relaxat. De la o vreme, am uitat să mai privesc peste umăr, să stau mereu în gardă ca şi cum ceva rău ar sta să se întâmple, ca şi cum un pericol ar putea pândi din orice colţişor. Greşeală! (rostit pe o voce înaltă) Mi s-a confirmat zilele trecute că mă înşel, că garda nu trebuie lăsată jos, când, aflată în acelaşi tramvai 36 din frumosul Bucureşti, m-am aflat la doi metri de un caz de furt."

Dan Constantin: Demis sau demisionat, procuror general, în afara postului (Jurnalul Naţional)
"Cel care ocupă încă scaunul de procuror general este de mult timp în afara postului. Augustin Lazăr a venit în această poziție de înaltă demnitate publică printr-o manevră abjectă a Codruței Kovesi și a grupului infracțional al sufrageriștilor. Tiberiu Nițu a fost scos din funcție printr-o acuzație absurdă a DNA de obținere de foloase necuvenite pentru că o altă instituție a statului i-a asigurat un minim dispozitiv de protecție. Cum s-au derulat presiunile politice împotriva lui Nițu la începutul anului 2016, la puțină vreme după instalarea tehnocraților în Palatul Victoria? Cioloș o întreabă pe doamna Prună, ministrul Justiției, dacă e posibilă revocarea sau demiterea procurorului general. Apoi o invită la Cotroceni să-l informeze pe Iohannis despre discuția cu Tiberiu Nițu. În februarie, procurorul general își depune demisia. Pentru a-l scoate pe Nițu din post n-a mai fost nevoie de procedură, de evaluare, de aviz CSM, de lunile de gândire ale președintelui și nici de dezbateri în Curtea Constituțională."

Marius Ghilezan: De ce Comisia de la Veneţia nu e Dumnezeu (Romania Libera)
"Comisia de la Veneţia este – aşa cum îi şi prevede misiunea – un organism consultativ menit să dea sfaturi statelor care solicită punctul său de vedere. Formată din peste o sută de experţi proveniţi din toate statele UE, magistraţi, profesori universitari sau membri ai Parlamentelor naţionale, oferă avize amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituţional comparat şi internaţional, la cererea Curţilor Constituţionale, de obicei, din cele 60 de state membre. Nefiind înzestrată cu autoritate para-statală, punctele sale de vedere nu sunt obligatorii. Instituţia funcţio­nează ca un sfetnic, dar nu ia decizii în locul solicitanţilor. Prima consultare a Comisiei de la Veneţia de către autorităţile statului român, spun datele istoriei recente, s-a efectuat la cererea Guvernului Victor Ciorbea, în 1997, cu privire la legea de restructurare a ministerelor din România. Un alt punct de vedere a fost formulat de către experţii săi în anul 2000, cu privire la legea de finanțare a partidelor, iar în 2001 şi-a exprimat o părere cu referire la propunerea de revizuire a Constituției. În 2006 şi-a dat acordul pentru una dintre cele două propuneri de modificare a Legii Curții Constituționale."

Cristian Hostiuc: Pe fruntea ta ce scrie, leul românesc sau leul ING?" Acum 10 ani avea loc cea mai tensionată săptămână de pe piaţa valutară. Isărescu acuza un atac asupra leului: trei bănci au încercat să inducă o criză de lichiditate pentru a creşte dobânzile. Dan Pascariu, Unicredit, replica: Îl rog pe domnul guvernator ca BNR să nu împuşte băncile pe la spate din greşeală (Ziarul Financiar)
"Exact acum 10 ani avea loc cea mai tensionată săptămână din istoria pieţei valutare din România, care a lăsat multe cicatrici şi resentimente care nu s-au închis şi nici nu s-au atenuat până astăzi şi de care toată lumea bancară îşi aduce aminte. Trei bănci, cu trei dealeri au intrat în vizorul BNR ca fiind cele care accentuau tensiunile de pe piaţa valutară şi monetară. Cursul leu-euro era atacat, iar dobânzile la lei de pe piaţa interbancară au ajuns chiar şi la 300%, atunci când trebuiau închise poziţiile. BNR a luat decizii extreme, unele văzute şi făcute publice, altele doar povestite. Ca să ţină cursul, BNR a apelat la măsuri neortodoxe, administrative şi chiar la ameninţări publice. „Este o iluzie că scapi de sub supravegherea BNR. Avem toate datele şi vedem toate intrările şi ieşirile. Este de datoria noastră să scoatem România din aceste crize”, a spus Isărescu în după-amiaza zilei de 22 octombrie, într-o conferinţă convocată pe loc şi unde iniţial guvernatorul nu trebuia să participe, ci doar Nicolae Cinteză, şeful supravegherii."

Format: 

Topic: