26 Feb 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame Amos NEWS (18 - 24 februarie)
"La reuniunea primarilor de comune Dăncilă a oferit un subiect de aur televiziunilor cârcotașe: PNDL a scos țara din noroaie! Au curs întru-un șuvoi neîntrerupt imagini din satele românești în care țăranii înotau prin noroaie până la genunchi @ Dragnea a dorit să fie audiat în dosarul „Bombonica” conform procedurilor ignorate de Cristina Tarcea, adepta continuității completelor de „4 plus 1” @ Daniel Barbu a demisionat de la Autoritatea Electorală Permanentă ca să nu devină incompatibil, având în vedere că Tăriceanu intenționează să îl pună pe lista de europarlamentari ALDE, după Norica Nicolai și Renate Weber @ În locul lui, PSD a avansat propunerea lui Mircea Drăghici, cel picat la examenul prezidențial pentru Ministerul Transporturilor @ JTI Romania a fost distinsă pentru a patra oară la rând cu titlul de TOP EMPLOYER @ Anunțul retragerii candidaturii lui Drăghici de la Transporturi l-a deconcertat pe Iohannis, care se aștepta să fie el cel care anunțătriumfător refuzul @ DNA a fost de acord cu cererea de rejudecare a fostului ministru Constantin Niță, una dintre victimele turnătorului de la UTI,  Urdăreanu, care dădea bani pentru partide, după care îi denunța pe cei care îi luau @ Pastorul Chris Terhes din Statele Unite face o dezvăluire șocantă: Codruța Kovesi ar fi mințit când s-a înscris pentru examenul de europrocuror, afirmând că ar avea gradul necesar, ea nefiind însă calificată decât pentru Curtea de Apel. Ar fi comis în felul acesta un fals în acte @ Deltfel, debutul operațiunii sale pare să nu fie la nivelul trâmbițat de Macovei și Vasile Mureșan - zis Siegfried - pentru că la scrutinul ambasadorilor la UE s-a clasat pe locul doi-trei, pe primul ieșind candidatul francez @ Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, anunță cu mândrie patriotică că 2019 va fi anul investițiilor în ape și păduri. Numai să nu fie bani aruncați pe Apa Sâmbetei... ."

Iulian Chifu: Rusia a pierdut la Chişinău, comuniştii nu intră în Parlament, dar şahul rezultatelor arată un „pat“ deplin (Adevărul)
"Alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe sistemul mixt – 51 parlamentari în circumscripţii şi 50 pe liste de partid, prin vot proporţional - au avut loc. Despre corectitudine, de la distanţă pare a fi vorba de un scrutin în general corect - cu obişnuitele recursuri la presiuni locale, utilizare de resurse administrative şi lovituri de imagine - însă raportul ODIHR-OSCE e cel care va fi definitoriu, ca şi cel al observatorilor UE. E de notat şi faptul că ACUM, alianţa formată din PAS-PPDA, partidele Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase, au acuzat fraude şi au cerut ca alegerile să nu fie recunoscute, dar acesta era un scenariu cunoscut de toţi încă dinaintea votului şi el vizează cu preponderenţă votul mixt, anularea alegerilor locale la Chişinău în mai şi blocajele petrecute chiar înainte de campanie, nu numai dezvoltările din timpul campaniei prezente şi din ziua de vot."

Florin Condurateanu: Salamul şi şcolăriţa tocilăreasă le-au schimbat carierele (Jurnalul Naţional)
"Sunt unii care şi-au fixat ideea de a îmbrăţişa o anume meserie şi nimic nu-i abate de la acest drum. De prichindei fac injecţii cu un ac de siguranţă păpuşilor, ca să se antreneze pentru profesia de medic, alte fetiţe visează să devină profesoare şi se joacă de-a şcoala cu puşti din vecini, chiar le dă la palmă cu rigla dacă,  pasămite, au răspuns greşit la lecţii. Însă, unora le iese brusc în faţă câte o întâmplare, chiar ridicolă, care le schimbă macazul vieţii şi ei ajung pe cărările altor profesii, la care nici nu se gândiseră. Moldovean get-beget, Cornel Palade, cu figura lui veşnic nelămurită, dar cu priviri de hazos, s-a angajat ca vânzător la bufetul din incinta judeţenei de partid. Un bufet de unde cumpărau activiştii şi unde se aducea marfa prin spate, departe de privirile românilor de toate zilele, fiindcă veneau şunculiţă şi salam de vară de producţie specială, se „băga” brânză de burduf şi smântână s-o tai cu cuţitul. Tinerelul Palade n-a prea înţeles cum e cu funcţiile scrise pe legitimaţia de partid şi a făcut-o de oaie. Nu brânză de oaie, ci gestul lui a fost de sinucigaş. Într-una din zile, când se aduseseră bunătăţi din acestea şi se formase coadă de politruci la bufetul „judeţenei”, se postează fix în fruntea şirului un bărbat încruntat, cu cămaşă scrobită, înţepenită ca betonul, şi cere ce e mai bun din galantar."

Marius Ghilezan: Bilanț DNA: 1 din 3 „penali“, dovedit nevinovat de către instanțe (Romania Libera)
"A trecut neobservat bilanțul procurorului-șef al DNA, Călin Nistor, despre activitatea instituției și moștenirea Kövesi lăsată urmașilor săi. Lumea a fost mai mult preocupată de OUG 7/2019 pe tema concursurilor magistraților pentru intrarea în Institutul Național al Magistraturii. Dacă întrebi vreun  #rezist ce nu-i bine în noua ordonanță, nu știe sau îți trimite, în cel mai bun caz, un apel lansat de vreun forum al magistraților cu acoperire 4G. Nimeni nu va cita comunicatul Asociației Procurorilor din România, condusă de procurorul Elena Iordache, care aprecia ieri că modificările aduse de OUG 7 răspund solicitărilor magistraților. Cu aceeași ocazie, APR – nealiniată sistemului – îndeamnă la calm și la echilibru. Magistratul-șef al DNA susține că 2018 a fost un an ieșit din comun pentru DNA, făcând referire la revocarea Laurei Codruța Kövesi, la deciziile CCR, precum și la numărul mare de achitări. Potrivit acestuia, comparativ cu 2015, numărul sesizărilor a scăzut cu aproximativ 50%. Mai pe șleau, numărul delațiunilor s-a micșorat. Procurorul-şef interimar al DNA a mai spus că în a doua parte a anului 2018, după revocarea Laurei Codruța Kövesi, conducerea instituției a pus un accent deosebit pe un standard calitativ ridicat, precum și pe calitatea actului de urmărire penală."

Cristian Hostiuc: Nu e mai bine pentru cei care raportează pierderi? În România nu are sens să faci şi să raportezi profit, pentru că peste noapte orice guvern poate veni să-ţi naţionalizeze câştigurile, pe motive de lăcomie (Ziarul Financiar)
"OUG 114, o ordonanţă de urgenţă prin care guvernul PSD/ALDE a introdus peste noapte măsuri fiscal-bugetare, nu trebuie uitată aşa de uşor, chiar dacă va suferi acum sau mai încolo modificări, prorogări, amânări sau chiar eliminarea unor prevederi. Guvernul Dăncilă are nevoie de bani pentru a plăti majorările salariale şi de pensii promise electoral, iar PSD, partidul de guvernământ, a avut nevoie să dea bancherilor o lecţie pentru criticile constante aduse programului de guvernare de-a lungul ultimilor ani. Din acest motiv, justificarea oferită publicului şi electoratului de către Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, a fost că se instituie o taxă pe lăcomia băncilor, respectiv pe marja foarte mare pe care o practică bancherii între dobânzile la depozite şi cele la credite."

Format: 

Topic: