Share
27 Feb 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Submarinul galben (Amos News)
"Desigur, nu e simplu să formezi o astfel de echipă și cel mai bine o știe  tocmai cel care a acuzat „principiul tribal” - Băsescu, care în 2004  a adus în primul guvern al Alianței DA cel mai complet eșalon de neaveniți, recrutați de prin Primăria Capitalei și puși să gestioneze domenii despre care nu aveau habar (gen domnișoara Părvulescu, care ar fi trebuit să se ocupe de Fondurile Europene, despre care nu știa nici cu ce se mănâncă, sau decrepitul șef de garaj repartizat la Transporturi, unde a suspendat contractul cu Bechtel). Dar, după experimentul primelor două formule, este probabil mai important cum comunică factorul politic  cu cel de execuție, recte relația Dragnea - Dăncilă, mecanism care a dus la eșecul precedentelor. Sunt puține motive care să dea de înțeles că doamna Dăncilă va avea aroganța lui Grindeanu și Tudose, care au crezut că se află acolo datorită propriilor lor calități și nu a unor decizii profund aleatorii. Lansarea la apă a „submarinului galben” al noului guvern, căruia cu atîta generozitate președintele i-a acordat încrederea sa, poate, trebuie să inducă speranța că, într-adevăr, țopăiala s-a încheiat și nava va pluti în apele mai calme  ale unui traseu coerent, menit să compenseze și să remedieze erorile în lanț de până acum. (Punctul pe Y)"

Iulian Chifu: Cronica operaţiunilor speciale ale Rusiei şi a conflictelor explozive din jurul României (Adevărul)
"Rusia este cotată ca sursă de ameninţări directe pentru întregul flanc estic al NATO şi UE, inclusiv România, chiar dacă Rusia ca ţară nu este numită nici inamic, nici adversar, nici ameninţare în sine. Nici Strategia Naţională de Apărare a SUA nu notează altceva decât provocări ale Rusiei şi doar în mod particular vorbeşte despre ameninţări pe care le reprezintă Rusia lui Putin. Un preşedinte nihilist, reforme timide, absenţa coeziunii societale: R... Însă capacitatea de influenţă a Rusiei în cadrul războiului informaţional, acţiunile sale agresive şi de impact în războiul hibrid şi capabilităţile sale militare convenţionale în creştere în regiunea extinsă a Mării Negre, sunt unanim recunoscute după anexarea Crimeii şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, dar mai ales după militarizarea Mării Negre şi transformarea Crimeii într-un portavion natural capabil să proiecteze forţa în Estul Mediteranei şi Orientul Mijlociu."

Ilie Serbanescu: Capitalul autohton nu vede nici prin ochean cum stă de fapt treaba (Cotidianul)
"A apărut raportul PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni din România) privind starea capitalului privat românesc, publicat anual, împreună cu Ziarul Financiar, pe baza ultimelor date disponibile ale Ministerului de Finanțe și Oficiului Național al Registrului Comerțului. Datele din actualul raport se referă la 2016 și confirmă căderea în continuare a capitalului autohton în economia din România și ascensiunea pe mai departe a capitalului străin, evidențiind direct și indirect ceea ce, din păcate, doar semnatarul acestor rânduri se străduiește să aducă în atenție de ani de zile în spațiul public: mult lăudata creștere economică este obținută de fapt de capitalul străin și nu prea are mare legătură cu capitalul românesc, accentuând discrepanța dintre acestea. În 2016 – an de minunată creștere economică –, în mod nu întâmplător, capitalul privat autohton a coborât și mai mult, la 46% din cifra de afaceri totală a companiilor (cu peste un procent mai jos decât în 2015), economia de stat a rămas la 4%, singur capitalul străin a urcat, preluând peste 50% din ansamblu. Cine a obținut creșterea economică?!"

Dan Constantin: PRO TV loveşte şi în capitalul american (Jurnalul Naţional)
"În aşteptarea patronilor chinezi, câţiva reporteri de la PRO TV au deschis ofensiva împotriva capitalului american. Desigur, nu ar fi political correctness să atace direct interesele Statelor Unite, investiţiile americane în România, ci pun acţiunea sub lozinca unei generoase lupte pentru protejarea mediului. Emisiunea “România, te iubesc!” reia atacurile mai vechi faţă de amenajarea hidroenergetică a Defileului Jiului, unde Hidroelectrica a adus până aproape de finalizare două centrale. Lucrările au fost oprite printr-o ciudată decizie a instanţei după recursul promovat de câteva organizaţii de mediu de sorginte Soros. Sunt blocate în acest fel peste 150 de milioane de euro, sumă deja investită în proiectul ajuns până aproape de punerea în funcţiune a centralelor de la Bumbeşti şi Livezeni. Puţini ştiu însă că în acţionariatul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea are o participare de aproape 20 la sută." 

Ciprian Jichici: Mizeria din România (Romania Libera)
"Că venirea unui neamț la vârful statului nu a făcut decât să perpetueze sistemul mizerabil creat de Băsescu am aflat în ultimii ani. Cum însă omul învață toată viața, în aceste zile aflăm lucruri noi. Două, mai exact. Despre mizeria din România, evident. Primul este că nesimțirea nu are practic limite exact acolo unde te aștepți mai puțin, și anume la vârful instituției care luptă împotriva corupției. Pentru mine, conferința de presă a zeiței luptei anticorupție a fost un episod halucinant și înspăimântător în același timp. Seninătatea cu care a mințit în fața presei și a camerelor de luat vederi mi-a dat fiori. Și n-a făcut-o în legătură cu vreo chestie abstractă, discutabilă sau interpretabilă. A făcut-o în legătură cu chestiuni scrise negru pe alb în raportul Inspecției Judiciare. Și a făcut-o pivotând cu 180 de grade, susținând exact contrariul celor scrise, negru pe alb, în respectivul raport. Despre faptul că unii dintre fanaticii rezistenți au și aplaudat această prestație nici nu mai are sens să vorbim. A devenit evident că pentru aceștia nu contează adevărul, nu contează evidența, nu contează, de fapt, nimic din ceea ce contravine convingerilor lor absolute."

Sorin Pâslaru: Semnal de alarmă: creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în octombrie 2017, imediat după dublarea Robor şi creşterea cursului euro (Ziarul Financiar)
"Creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în luna octombrie 2017, când a fost atins un maxim al ultimilor 20 de ani, de 4,872 milioane de salariaţi, imediat după ce Robor s-a dublat de la 0,8% la  1,6% şi după ce cursul leu-euro a crescut brusc, arată datele de la Statistică. Numărul de angajaţi este în creştere continuă din ianuarie 2011, când a atins minimul în criză, de 4,095 milioane, iar o modificare de trend va avea consecinţe majore. Între decembrie 2016 şi octombrie 2017 numărul de angajaţi a crescut cu 120.000, deci circa 12.000 de angajaţi în plus pe lună. Robor la trei luni, dobânda la care băn­cile se împrumută între ele, a crescut între 1 august şi 1 octombrie anul trecut de la 0,87% la 1,58% iar cursul a crescut în aceeaşi perioadă cu 1%, de la 4,55 leu/euro la 4,59 lei/euro. Robor şi cursul influenţează imediat sentimentul consu­matorilor şi al companiilor, care prevăd incer­ti­­tudine şi imediat trec la decizii de ajus­tare. Robor-ul intră în calculul ratelor la creditele în lei, iar cursul contează pentru cei cu credite în valută. În noiembrie numărul de angajaţi a ră­mas constant iar în decembrie, numărul de an­­gajaţi era de 4,850 milioane de persoane, cu 22.000 mai mic decât în octombrie 2017. Este posibil ca la mijloc să fie şi un impact sezonier."

Format: 

Topic: