27 Iun 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Ultima redută a legalității: Birchall (Punctul pe Y)
"Noul ministru al Justiției și-a luat foarte în serios rolul de veghetor în lanul de secară al normelor și reglementărilor care trec prin filtrul acestui for. Ea a declarat cu emfază într-una dintre recentele ședințe de Guvern că se consideră „ultima redută a legalității”. Adică, dincolo de ea nimic și nimeni nu mai poate garanta faptul că ceea ce produce mașinăria birocratică a Executivului este ok. Și Toader se considera o astfel de redută. Mai degrabă unii dintre subalternii săi, care lungeau cu lunile aprobarea sau dezaprobarea inițiativelor legislative ale ministerelor, blocându-le activitatea. Una dintre acestea așteptat nu mai puțin de 70 de zile să primească o rezoluție, iar când autoritatea respectivă a cerut lămuriri, Toader și-a acuzat colegul de cabinet că a trimis pe capul lui un commando de șapte funcționari care stăteau în anticameră zi și noapte, timorându-i colaboratorii. Dar Toader nu mai este. S-a  întors la treburile sale universitare, iar noua stea a Justiției strălucește din răsputeri. Atât de tare încât i-a orbit pur și simplu pe unii dintre cei care mai țineau minte un episod filmat straniu, petrecut pe vremea când Geonă era președinte de partid, iar juna membră Birchall dorea cu ardoare să urce treptele afirmării, chiar și prin sacrificii materiale personale. Atunci însă nu era, încă, o redută a legalității... ."

Liviu Avram: Ce jocuri politice face Lia Savonea. Şi în beneficiul cui (Adevărul)
"Preşedinta CSM i-a transmis o scrisoare publică premierului Dăncilă. Aşteaptă un răspuns tot public. Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a adresat luni o scrisoare publică premierului Viorica Dăncilă în care solicită să i se comunice dacă Guvernul are în pregătire sau măcar în intenţie elaborarea unui act normativ de desfiinţare a Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Un demers neuzual, care ridică automat întrebarea: de ce a făcut-o? Sigur, putem lua de bună explicaţia pe care a furnizat-o chiar Lia Savonea, la începutul mesajului: „Având în vedere preocuparea constantă a Consiliului Superior al Magistraturii pentru buna funcţionare a instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti...“. Cine înghite asta, n-are decât, să-i urăm poftă bună... Noi mergem mai departe. În cadrul CSM s-a creat o aripă dizidentă: şapte membri ai Consiliului au boicotat şedinţa în care era pusă pe ordinea de zi validarea numirii ca şefă a Secţiei Speciale a Adinei Florea, actuala adjunctă, după ce şeful titular a fost numit la Curtea Constituţională. Cei şapte au cerut amânarea discuţiilor privind Secţia Speială până după publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi GRECO, organisme care critică aspru înfiinţarea acestei secţii. Până acum, a devenit public doar raportul Comisiei de la Veneţia. Publicarea raportului GRECO este o decizie care aparţine prim-ministrului, iar doamna Dăncilă încă îl ţine la secret."

Ionuț Bălan: Se merge la sală pentru selfie-uri pe Facebook (Jurnalul National)
"Dictonul clasic spune Mens sana in corpore sano. Antichitatea privea educaţia fizică şi sportul ca pe un demers de formare a omului ca întreg - corp, intelect, suflet şi caracter. Se fortifica şi educa nu doar trupul, ci poate în primul rând coordonarea minte-corp. Mai mult decât orice, se educa voinţa, respectiv capacitatea minţii de a domina limitările inerente ale fizicului. Scopul final era crearea unui om echilibrat din toate punctele de vedere. Efectul estetic era, în fond, unul secundar. Aceste caracteristici s-au păstrat într-o oarecare măsură în sportul contemporan de performanţă, deşi au apărut limitări, exagerări şi pervertiri generate de hiperspecializare şi de tentaţia de a câştiga prin mijloace lipsite de onestitate, cum ar fi dopajul. Cu totul altceva se întâmplă cu ceea ce comuniştii numeau "sportul de mase" sau sportul amator, tocmai pentru a dilua ideea de competiţie, căci, nu-i aşa, toată lumea câştiga la Daciada. În era corporatistă, educaţia fizică decade uneori în exhibare a statutului social, fiind parte a ceea ce se numeşte "politica identităţii". Pe scurt, corpul trebuie format (am putea spune şi "formatat") pentru a fi exhibat social. Partea invizibilă, ce ţine de intelect, voinţă şi caracter, pare să fi dispărut."

Laurențiu Mușoiu: Răzvan Cuc, Uber alles! (Romania Libera)
"Ministrul Răzvan Cuc joacă, probabil, cea mai importantă carte din cele trei mandate ale sale de șef al Transporturilor, în încercarea de a-și salva funcția, scăpând de remanierea guvernamentală anunțată de premierul Viorica Dăncilă. Cuc trebuie să rezolve problema care l-a „condamnat“ la demitere pe predecesorul său la fruntea Ministerului Transporturilor, Lucian Șova, legalizarea sau trecerea în ilegalitate a serviciului de transport public Uber. Așa-recunoscuta „mafie a taximetriștilor“ l-a trimis „pe apă“ pe Șova, iar acum vrea să-l zboare pe Cuc. Până acum, actualul ministru al Transporturilor a reușit să evite soarta lui Lucian Șova, jucând la două capete, evitând să fie „executat“ de patronatele din taximetrie (cele mai influente și cele mai evazioniste, organizate în asociații, teoretic, profesioniste) mimând, alături de parlamentarii săi, o lege care să le lase impresia operatorilor de taximetre că Uber este scoasă în afara legii. Țeapă! Dar acum taximetriștii s-au înfuriat pe Cuc și nu vor să se ardă a doua oară. Cuc a devenit celebru după apariția ordonanței ce modifică Legea taximetriei, şoferii care utilizează aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever fiind opriți de poliție, amendați cu 5.000 de lei și alegându-se cu plăcuțele de înmatriculare confiscate. Ministrul Cuc a cuvântat: „Ce am reglementat noi până în prezent nu interzice Uber să funcționeze pe piață."

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Criza de medici de acum? Eu spun că va fi mai rău când 4 milioane de ”decreţei” vor deveni pacienţi (Ziarul Financiar)
"Prietenul lui Cristian Hostiuc (n.Red. opinia publicată pe 23.06.2019) realizeaza probabil din ce in ce mai mult ca operatorii privati isi fura singuri caciula preferand sa recruteze specialistii pregatiti in public, fara sa isi asume sa pregateasca medici specialisti (prin rezidentiat) in clinicile proprii - crescand astfel numarul si oferta de medici specialisti. Asa au facut cu lejeritate toate clinicile private –  au luat medici din sistemul public, gata pregatiti, cu tot cu pacienti, tintele fiind anumite specialitati, depletand de salariati sistemul public. Apoi, cresterile salariale din public din 2018 au dus la stoparea temporara a migratiei, pana ce privatii vor creste la randul lor salariile (de fapt culmea cresterilor salariale din sistemul sanitar este ca au plecat angajati din farma in sistemul sanitar, salariile au devenit comparabile dar avantajul este ca nu ai nici tinte, nici indicatori)."

Format: 

Topic: