28 Mai 2014 - 09:42

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Un partid liberal mai creştin şi mai democrat… (AMOS News) 
"Cea mai comică declaraţie a zilei de luni – în care n-au lipsit astfel de luări de poziţie – este cea a eurodeputatei (fostă şi viitoare europarlamentară) Adina Vălean. Domnia sa, care deţine funcţia de vicepreşedinte ALDE (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa) zice că locul Partidului Naţional Liberal nu e în ALDE, ci în PPE! Curată originalitate românească din categoria celor care lasă Occidentul “bouche bee”, vorba francezilor lui Marie Le Pen. Că nu e prima situaţie de acest gen e la fel de adevărat: pentru cine îşi mai aminteşte, la summit-ul socialist de la Rio, de prin 2002, dacă nu mă înşel, singurul partid care a votat împotriva primirii PSD în organizaţie a fost… PD! Adică partidul care nu mult mai târziu a devenit, peste noapte, din partid socialist, unul popular. Adică democrat-creştin. Această alchimie politică transformă acum un partid care are identitatea liberală în denumirea sa oficială, într-un partid democrat creştin. Brătienii se mai răsucesc în mormintele lor, dacă nu li s-o fi urât, după câte manevre curioase au tot făcut urmaşii lor contemporani. Nu ştiu cu ce ochi ar fi privit ei alianţa cu socialiştii, recent încheiată, dar sunt sigur că n-ar fi fost deloc încântaţi de pactizarea cu conservatorii, inamicii lor de-o viaţă."
 
FLORIN IARU: Calculelele (Adevărul) 
"Li se citeau pe chip stupoarea, neîncrederea, disperarea şi… calculelele. Nu, nu e o greşeală de tipar. Calculelele, forma trecută prin filtrul pâinos de după beţia puterii. Dincolo de guriţa propagandistă care era pusă pe foc automat, în dezacord cumplit cu restul feţei ce debita banalităţi, vedeam aievea creierul, ba nu, neuronul singuratic zbătându-se să iasă din încercuire. Înţelegeam cum subalternii tremurau înaintea conducerii, iar liderii asudau în faţa activului de partid. Toţi sunt preocupaţi de fardarea realităţii. Pentru că realitatea, a dracu', le dă cu tifla. Cu o excepţie, cei angajaţi în lupta electorală au ratat toate ţintele şi au murit pe limba lor. Puţini oameni au privit faptele cu luciditate, poate mai puţini decât au fost înainte de consumarea evenimentului. Mă bucur că n-am intrat în morişca ideologică şi, chiar dacă n-am "ghicit" totul, am dat rezultate aproape corecte. Dintru început, să spun că am greşit în trei aprecieri: PPDD, PNL şi Capsali. Am, însă, scuza că n-am avut la dispoziţie nici institute, nici comenzi de stat, nimic altceva decât strada, cu suflul ei."
 
MĂLIN BOT: Judecătorii șpăgari merită pedepse draconice (Evenimentul Zilei)
"Curg gârlă informații tot mai interesante despre cazul de corupție de la Curtea de Apel București. Ieri am aflat cum punea la cale judecătorul Stan Mustață tergiversarea dosarului în care e judecat Dan Voiculescu. Tablolul general îți provoacă silă și revoltă. Legea, așa cum e formulată acum, este prea blândă cu magistrații bolnavi de rapacitate cronică. Este revoltător și grețos în același timp să vezi cât de hapsân se dovedește un individ plătit din banii tăi cu peste 100 de milioane de lei vechi lunar. Pentru onestitate și imparțialitate, magistrații sunt în acest moment o categorie de care statul are foarte multă grijă pe banii fiecăruia dintre noi. Beneficiază de un statut special în relație cu „angajatorul”, de inamovibilitate, câștigă foarte bine și nu duc grija unei pensii care să-i țină la limita subzistenței. Băncile le-ar da oricând credite pentru a-și satisface eventuale dorințe mai extravagante. Nu duc lipsă de nimic. Cât de hapsân trebuie să fie cineva care mai ia șpagă peste toate acestea, indiferent că vorbim de bani, lambriuri, găini, făină sau aparate electrice? Pentru a pricepe foarte bine efortul pe care îl face societatea ca să susțină un singur magistrat, vă ofer o comparație extremă, dar elocventă. Un salariu mediu din magistratură face cât taxele plătite către stat de 42 de angajați cu salariul minim pe economie. Pentru fiecare judecător care încasează peste 10.000 de lei plătesc lunar taxe 42 de angajați care abia supraviețuiesc din 850 de lei, cât e salariul minim pe economie."   

MARIAN SULTĂNOIU: Dreapta unită fără Băsescu şi Udrea? (Gândul)
"Scena politică dâmboviţeană, după europarlamentare, arată ca un teatru de război bine răvăşit: toţi băieţii şi fetele, de la stânga la dreapta, se bălăngănesc în decor cu capul umflat de smardoială. Doar Călin Popescu Tăriceanu, acest cetăţean turmentat al războaielor electorale, alunecă zâmbind printre răniţi, întrebându-i simplu, în răstimpuri: „Ce face băieţiiii?!”. „Ce mai face feteleeeee?!” Nimeni nu face bine, asta e sigur, indiferent de gluma tristă a nefericitului Dragnea, care la vremea lui „42 la sută” spunea, pe sistem „PSD, dragostea mea...”, că ăla e cel mai bun scor înregistrat vreodată de partid, şi, când s-a trezit, avea 37 cu şase, ochii roşii, şi-i curgea nasul chiar în cafeaua lui Ponta. E limpede că toată clasa a rămas repetentă, indiferent de încântarea unora vizavi de numărul participanţilor la vot, ceva mai mare decât acela din 2010. Cinci milioane şi câteva sute de mii – peste jumătate dintre ei, din mediul rural, oameni complet depăşiţi de situaţie şi de rostul votului la care au participat – au rupt politica în două: 37 de procente la stânga şi cam tot atâtea la dreapta. Ca atare, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, mi se pare că, mai degrabă PSD se află în găleţile roşii pe care le-a împărţit de-a lungul timpului, pe la oraşe şi sate, decât dreapta răvăşită la urne."

ILIE ŞERBĂNESCU: S&P a dat-o pe politică! (Jurnalul Naţional)
"S&P (Standard&Poor’s ), binecunoscuta agenţie internaţională de rating, a catadicsit, după mai bine de 5 ani, să scoată România din penitenţă, trecându-o de sub calificativul “junk” (gunoi) la categoria “recomandabilă pentru investiţii”. În ultimii ani, S&P, cu acoperirea crizei la spate, a întreprins un exerciţiu inedit căutând să demonstreze că nu face politică la comanda intereselor capitalului financiar internaţional şi că se ghidează în aprecieri doar după fundamentele economice. Experimentul forte a fost tăierea ratingului maxim pentru SUA, în condiţiile opririi activităţii guvernamentale de la Washington din cauza depăşirii plafonului maxim de îndatorare. S-a ales cu o trimitere în judecată pentru nu se ştie precis ce nereguli. Probabil a renunţat să se mai dea cocoş în faţa cui nu trebuie, pentru că oricât ar fi făcut-o în faţa celor de pe la periferii nu ar fi riscat nimic."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Jigodism fără frontiere (Puterea)
"A început de luni să cadă câte un liberal pe stradă. Primul a fost primarul Sibiului, al doilea - preşedintele partidului, apoi s-a trecut la faza demisiilor vicepreşedinţilor, cum ar fi Marius Stan ot Galaţi. Dar să nu ne facem griji, congresul îi va ridica, îi va şterge de praf şi îi va pune la loc. Interimar, neinterimar, Crin Antonescu şi-a asumat o mutare spectaculoasă. „Eurocampionii” de 15 la sută vor sări în barca popularilor europeni pe care i-au umplut de bale când cu „lovitura de stat”. Abia aştept să le văd lucrând împreună pentru ţară, la Bruxelles, pe Monica, Norica şi Renate. Loviţi duminică cu voturile direct în moalele capului de către poporul de la care se revendică, liderii politici, de la stânga la dreapta, se dau de ceasul morţii să-i vadă lumea că lucrează. Partea proastă este că se observă de pe lună că zbaterea are scopul să-şi salveze funcţiile, nu să dea undiţe celor pe care-i asupresc."

DAN GHEORGHE: Ai absolvit școala? Fă cerere pentru șomaj! (România Liberă)
"Văd un comunicat de ultimă oră al Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă din București. Adresat celor care în acest an vor absolvi zece clase, adică învățământul obligatoriu. Se spune așa - proaspeții absolvenți pot solicita șomajul. Ceea ce înseamnă 250 de lei pe lună. Timp de șase luni. Excelent mod pentru a păși în viață, nu-i așa? Câți ani ai la terminarea celor zece clase? Ai împlinit deja sau vei împlini 16 ani. Ai învățat zece ani. Pentru ce? Pentru ca la absolvire să ți se ofere șomajul? Culmea e că la dosarul pentru șomaj trebuie să prezinți diploma de absolvire. Și pe cea de calificare. La ce-ți servesc diplomele astea? La șomaj. Atât? Deja nu mai e o simplă întrebare. Legată de ceea ce face învățământul românesc pentru elevi. Te duci la școală și înveți. Unii chiar învață, nu doar se prefac. Așa, și? La final ce rezultă? Auzeam deunăzi dialogul între două doamne. Despre copiii lor care în acest an termină liceul. Amândouă convinse că studiile trebuie încheiate."

ADRIAN VASILESCU: De ce se apreciază leul (Ziarul Financiar)
"Piaţa valutară a devenit plictisitoare. Fără nervi, fără intrigi, fără urcuşuri şi coborâşuri spectaculoase ale cursului leu-euro. Aproape că s-a obişnuit cu urcuşul calm al leului. Au dispărut până şi zvonurile. Doar sumele în valută se înmulţesc. şi volumul tranzacţiilor. În rest… piaţa se menţine operativă, fluidă, transparentă. Fără evenimente. Se bucură BNR? Voi nuanţa. „Cursul e determinat de piaţă, nu de ce vrem noi, la BNR”, a precizat guvernatorul BNR. şi a adăugat că nu-şi doreşte întă­rirea leului. Precizare importantă, ce sugerează că în actua­lele împrejurări leul e împins în sus de piaţă şi nicidecum de intervenţii ale Băncii Centrale. Iar piaţa nu e stimulată de rezultatele economice ale ţării, care nu justifică aprecierea leului. şi atunci, de unde acest urcuş, încet dar persistent al monedei noastre? Intră capitaluri. E criză în Ucraina, pleacă bani de acolo, dar nu se duc în Turcia. Probabil că vin la noi."

Format: 

Topic: