28 Mar 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (18 - 24 martie)
"Exact în preziua în care ar fi trebuit să se prezinte la Înalta Curte pentru a fi audiat, după cum chiar el ceruse, Liviu Dragnea a fost răpus nu de Iohannis sau de liberali și nici de Ponta, ci de o hernie de disc care l-a țintuit la pat. Din cauza  acestei situații orice activitate din Coaliție a fost blocată până când medicii de la spitalul privat la care s-a internat (special pentru a nu cheltui banii statului - cum a explicat Codrin Ștefănescu) îl vor repune pe picioare @ Kovesi începe să se obișnuiască cum e sa fii chemat pe la parchet și judecătorii pe ușa împricinaților. A fost audiată la Înalta Curte pentru o contestație făcută de Inspecția Judiciară @ Ca să-i amărască zilele rămase până când Parlamentul și Comisia vor ajunge la o înțelegere în privința candidaturii sale de euro procuror șef, cei din PSD evocă ideea unei posibile retrageri a României din EPPO, despre care chiar Norica Nicolai spune că nu are o baza constituțională. Puțin probabil, dar posibil @ La Forumul Industriei Auto de la Craiova Viorica Dăncilă a declarat #șiea că au început lucrările la (kilo)metrul de autostradă moldavă @ Firea a anulat o licitație a Administrației Străzilor pentru mobilier stradal de peste un milion de lei. O tichie de mărgăritar... @ Isărescu avertizează încă odată guvernul că dacă intrăm nepregătiți în zona Euro, problemele actuale se vor agrava. Dar cum nimeni nu e profet în țara lui... ."

Ion M. Ionita: Dăncilă la Washington (Adevărul)
"Viorica Dăncilă a reuşit să inducă o stare de accentuată confuzie şi în tabăra israeliană şi în tabăra arabă. Doamna premier a spus clar că domnia-sa şi guvernul României vor muta ambasada la Ierusalim. Declaraţia a stârnit aplauzele participanţilor la reuniunea Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice. Dacă o ţară face o asemenea declaraţie, mai ales de la nivelul şefului guvernului, te aştepţi să fie un lucru serios care urmează să fie pus în practică în cel mai scurt timp. De aici şi entuziasmul justificat al sălii. Cum să te gândeşti că este vorba despre o ţeapă, în cel mai curat stil al politicii româneşti? Peste numai o oră, doamna Dăncilă a revenit şi a spus că era vorba despre o opinie personală. Deci, nici vorbă de consens la tuturor factorilor constituţionali implicaţi în luarea unei astfel de decizii. Deci, doamna Dăncilă a livrat o informaţie falsă, pentru că în niciun moment nu a precizat că este vorba despre o opinie personală. Premierul României a vorbit în calitatea sa oficială şi ar fi trebuit să sublinieze în cadrul discursului, dacă vreuna dintre afirmaţii reprezintă o opinie personală. În lipsa unor asemenea precizări, audienţa a luat totul de bun şi a considerat că decizia de mutare a ambasadei este deja luată."

Ionuț Bălan: Când vom învăța să scriem IBAN-ul pe card? (Jurnalul Naţional)
"Cu o excepție pe care am observat-o, băncile românești nu obișnuiesc să inscripționeze IBAN-urile pe carduri. Iar la banca-excepție pe care am adus-o în discuție, nu toate cardurile îl conțin, tocmai cele premium nu-l au. Mai mult, instituția financiară care are obiceiul să înscrie IBAN-ul pe cardul de debit nu se plasează în primele două, în condițiile în care băncile cu cât au o cantitate mai mare de lichiditate pe care o antrenează, cu atât e mai folositor pentru client să afle rapid IBAN-ul, fără să mai fie nevoie să sune la call center și să stea într-o formă sau alta “la coadă”. Ciudat este însă că “la vârf” - unde se dispută supremația - banca-mamă a celei care provine dintr-un grup bancar are obiceiul să inscripționeze IBAN-ul, și asta chiar pe fața cardului, ceea ce vădește că acest “detaliu” e de maximă necesitate în economiile mature. Răuvoitorii ar putea spune că reprezintă încă o dovadă că România e tratată ca o rudă săracă. Dar eu cred că se poate vorbi mai mult de o scăpare managerială din moment ce a fost importată platforma digitală de banking, dar nu și obiceiul de a scrie IBAN-ul pe card."

Eugen Șerbănescu: Oaste de strânsură (Romania Libera)
"Ca să nu rămâie mai prejos față de concubinajul telegenic Rareș Bogdan–PNL, lista PSD la europarlamentare consacră concubinajul Voiculescu–PSD, așezând pe locul 2 pe dna Carmen Avram, mare investigatoare de ecran mic, un fel de Carmen Dumitrescu cu „Reflector“ multi-comandă, pe locul 4 pe prea-cuvioșia sa Chris Terheș, un fel de popa Tatu viu, fost la Plumbuita, acum în variantă transoceanică, și pe locul 6 pe Maria Grapini, poate singura din această linie care-și merită locul. Se remarcă tipicul pe „famiglii“, folosit și de către PNL, adică defalcarea pe locuri pare-impare, semn că dl Dragnea a avut obligații mari. Se remarcă, de asemenea, debarcarea ultimilor edecari de pe Volga – Ioan Mircea Pașcu și Victor Boștinaru –, semn că generația lui Ion Iliescu nu mai rezistă. Nemaiexistând Iliescu, nu mai există nici Corina Crețu, care, ­faute de mieux, s-a aruncat în brațele dlui Ponta, lăsând primul loc dnei Plumb, care, la rândul dumneaei, s-a aruncat în brațele dlui Dragnea, chiar și cu riscul de a-i cauza la coloană. Nemaifiind la modă, dna Daciana Sârbu se retrage la un ceai exotic, în spatele Ateneului, și apar alți tineri la modă (care, peste ani, se vor demoda și ei, nu-i vorbă) gen Negrescu, acum reevaluat. (Daddy poate să și ierte, deși, în general, nu credem că uită nimic.) Pe de altă parte, după cum se arată, dra Gabriela Zoană, înfruntând timpul, va rămâne mult timp la modă."

Dragoş Dragoteanu, Euroest: Să ne vindecăm de iluzii. România este capitalistă numai pentru cei care au reuşit (Ziarul Financiar)
"Cred cu tarie ca, "taxa pe lacomie" nu se refera doar la banci. Ele sunt varful de lance al capitalismului "salbatic", venit din occident. Dupa parerea mea, cuvantul "lacomie" este un concept larg pe care politicienii socialisti, aflati astazi la putere, il au asupra intregului mediu privat romanesc, fie ca vorbim de capitalul strain sau de cel romanesc. Romania nu poate evolua pe termen lung fara antreprenori puternici autohtoni, investitii straine masive si o administratie publica eficienta. Cine vede altfel lucrurile este poet intr-ale economiei de piata. Guvernarea actuala s-a laudat ca va da o noua lege a administratiei publice locale. Zis si "facut", nu s-a schimbat nimic! Intrucat birocratia este la mare cinste in continuare, in calitate de antreprenor lacom, propun sa impozitam si noi statul  cu o "taxa pe incompetenta", din cauza ineficientei din administratia publica locala. Suna bine? Luni si luni pierdute pentru un aviz, o aprobare, un acord, o hartie, o semnatura, etc. Dar, nu-i asa, capitalistul e "lacom", vrea repede, conform legii, in 30 de zile si  chiar plateste pentru ceea ce cere. In schimb, statul nu-si da seama ca prin armata de bugetari socialisti care nu-si fac treaba la timp sau deloc, pierde foarte multi bani. Ulterior se vaita ca bugetele locale sunt insuficiente pentru investitii si dezvoltare."

Format: 

Topic: