29 Ian 2019 - 09:01

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Punctul pe Y. Cu cormoranii lui Daea nu e de glumă 
"Petre Daea, răspunzând întrebărilor europarlamentarilor a dorit să-i sensibilizeze într-o chestiune cu care nu e de glumit. Activitatea piscicolă din toată Uniunea este serios afectată de o reglementare care acordă imunitate totală cormoranilor. Aceste simpatice păsări s-au înmulțit peste măsură la adăpostul legislației comunitare și fac prăpăd prin zonele în care pescarii rămân cu buza umflată după incursiunile acestora. Care, fiecare, consumă zilnic în jur de 17-18 kg de pește! Multe comunități pescărești au fost nevoite să își închidă porțile iar puietul are de suferit de pe urma acestor concurenți neloiali de care nimeni nu se poate atinge. Ceea ce a spus la Bruxelles ministrul Daea era că în multe zone cormoranii au început să invadeze până și piscinele, ceea ce reprezintă un semnal serios și un avertisment perfect justificat."
 

Iulian Chifu: Campanie electorală la Chişinău: déjà vu cu şicane şi două referendumuri fără chef (Adevărul)
"A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii. Oricum, mult mai multe reclamaţii decât în perioada anterioară, chiar dacă majoritatea au vizat partidele şi nicidecum manifestări nepotrivite sau ilegale ale unor candidaţi uninominali în circumscripţii."
 

Ionuţ Bălan: De ce nu se vorbeşte nimic despre creditele cu dobândă fixă? (Jurnalul Naţional)
"Toate discuţiile sunt legate de ROBOR, la maturităţi mai mari sau mai mici. La “consacrarea” sa ca reper pentru credite via OUG 50/2010. Din păcate însă, nimeni nu vorbeşte de împrumuturi cu dobândă fixă. În cazul acestora lucrurile stau mult mai simplu. Ele reprezintă acordul părţilor, stipulat într-un contract, fără a contrazice în niciun fel cadrul legal în vigoare. Cu alte cuvinte, două entităţi deschise la colaborare se aşază la masă şi rezultă o înţelegere ce nu constituie reflexia unui act normativ. E piaţă, cu ofertă şi cerere. Ca s-o spun şi mai clar, un salariat, cu venituri în lei, ia un credit în monedă locală şi urmează să-l achite în rate egale. Este totul foarte clar, riscurile sunt asumate transparent, nu mai apar probleme, ca la creditele în franci elveţieni."
 

Petre Mihai Bacanu: Epoca de aur a denunțului și crimele ascunse (Romania Libera)
"Înțelegerile procuror-denunțător nu se mai făceau pentru recunoașterea vinovăției celui din urmă, ci pentru o delațiune la adresa unui personaj mai cunoscut. Apoi, fabrica de înțelegeri îl “uita” pe denunțător. Și se va vedea câte denunțuri mincinoase și ticluiri de probe vor ieși la iveală după ce tot mai mulți denunțători vor căpăta curajul să povestească cum au fost forțați să mintă, cum au fost obligați să întocmească delațiuni. Banda organizată care a trimis atâția oameni la închisoare se simțea bine în lumea subterană a statului paralel. Delațiunea s-a dovedit a deveni zeița aducătoare de monstruozități judiciare."
 

Cristian Hostiuc: Înainte să fie prea târziu: Ar trebui să încurajăm creşterea cursului cu câteva procente, pentru a nu ajunge în situaţia de acum 10 ani, când euro a urcat cu 20% în câteva luni şi a zdruncinat toată economia şi veniturile lunare ale câtorva milioane de români(Ziarul Financiar)
"Cursul valutar a urcat vineri la 4,6782 lei pentru un euro, un nou maxim istoric. De la începutul anului 2019, cursul a crescut în şapte şedinţe cu 0,3%, de la 4,6639 lei la 4,6782 lei pentru un euro. În 2018 cursul a crescut cu numai 0,09%, adică nici 0,1%, de la 4,6597 lei, la  4,6639 lei pentru euro. Îmi amintesc că la începutul anului 2018 Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţa o volatilitate mai ridicată pentru curs faţă de anii trecuţi, ceea ce însă nu s-a întâmplat.În schimb, BNR a dat o volatilitate mai mare dobânzilor la lei, cu o creştere a dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2,5% şi o creştere a ROBOR la trei luni de la 2% la 3%, adică o creştere de 50%. Pe parcursul anului, ROBOR ajunsese şi aproape de 3,5%, dar din toamnă, odată ce inflaţia a reintrat pe scădere, şi dobânzile pe piaţa interbancară au început să scadă."

 

Format: