29 Oct 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame Amos NEWS (weekend, 27/28 octombrie): După 29 de ani, Voinea dă cu subsemnatul!
"Nici nu se încheiaseră bine consultările de la Cotroceni, că Iohannis a fost consultat el însuși de medicii de la Spitalul Militar Central (de stat), care au decis să intervină pe loc la umărul buclucaș, pus la încercare de eforturile de rezolva problemele Justiției. Dar și ale tenisului STOP La fix o săptămână de la simulare a venit cutremurul cel adevărat. Unul de 5,8 grade Richter, cel mai puternic din ultimii 14 ani, care a dorit parcă să ne reamintească că ce a făcut Arafat nu era o glumă STOP Noua secție specială de la Parchetul General pentru investigarea magistraților a preluat de la DNA cazurile care stăteau la dospit de ani de zile. Între acestea cea mai mare vechime are dosarul lui Dan Voinea - celebrul procuror care s-a făcut ca anchetează Revoluția timp de vreo 10 ani. Acum e anchetat chiar el pentru rolul (ciudat) jucat în procesul (și mai ciudat) al soților Ceaușescu. La drept vorbind, a fost un procuror pe măsura procesului STOP „Lazăr minte de îngheață apele!”- a răbufnit Tăriceanu, după comedia declarațiilor procurorului , cel care vede în sine însuși justiția, cu tot cu independența ei. Taica Lazăr are motive să se teamă de revocare pentru că abia atunci vor începe să iasă la iveală mânăriile de care este bănuit că s-a folosit ca să își consolideze scaunul STOP Lipsit de ocupație ca orice pensionar, Zegrean cel cu ochelarii de sticle de sifon își dă cu părerea pe orice speță, scoțînd niște perle antologice, de te miri cum un personaj atât de mărunt a stat în fruntea ditamai Curții Constituționale. E drept că acolo s-a ocupat mai mult de erate... STOP Supărați pe legea Offshore cei de la OMV au declarat că nu mai investesc anul acesta în forajele marine. Până la anul poate că le trece.

Cristian Unteanu: Magnanime, Rusia şi Turcia redeschid Orientul Apropiat pentru Franţa şi Germania (Adevărul)
"De multe luni se lucra la această întâlnire la nivel înalt găzduită de Turcia şi care reprezintă un eveniment cu semnificaţii cu mult dincolo de zona Siriei, Orientului Apropiat sau cea a relaţiilor diplomatice între cele patru ţări direct implicate. Este o demonstraţie pe mai multe nivele a modului în care noul nucleu de putere din Orientul Apropiat, articulat pe alianţa strategică Rusia-Turcia, a devenit într-atât de evident şi relevant încât aduce aproape nu numai Iranul ca element-cheie în strategia de impunere a păcii pe care o încearcă a cum ruşii şi turcii în regiunile în care şi-au împărţit responsabilităţile, ci şi ţările din motorul european de dezvoltare, Germania şi Franţa. Ele au fost invitate magnanim să participe la ceea ce va fi reconstrucţia Siriei, preluând fiecare o parte dintre contractele de lungă durată pentru refacerea infrastructurii."

Sabina Iosub: Ca ei sau tot ca noi? (Jurnalul Naţional)
"Eram convinsă că la Strasbourg președintele va dori să puncteze în plan intern. Am și scris asta. Nimic din parcursul președintelui din momentul declarării intenției de a candida nu anunța un discurs mai inclinat spre problemele Europei decât spre cele din țară. Primele sunt importante mâine, dar deloc spectaculoase astăzi. Cele românești sunt ca și inexistente pe termen 3lung, dar consumatoare de mari energii pe moment. Surprinderea a fost și mai mare când, e drept, în conferința de presă și nu în plen, dar de față cu Tajani, puternicul și influentul șef al Parlamentului European, președintele a rostit neașteptata frază: Este extrem de neobişnuită o rezoluţie cu privire la un stat membru cu doar o lună înainte (ca acel stat, n.n) să preia preşedinţia Consiliului UE”."

Adrian Severin: Perversiunea venețiană sau mizeria dialecticii (Romania Libera)
"La ce te mai poți aștepta de la o entitate care își indică domiciliul într-un loc și domiciliază în altul?! Mă refer, în speță, la Comisia de la Veneția, care are sediul la Strasbourg. Ca în faimoasa expresie atribuită lui Tudor Arghezi, ea una spune și alta… fumează. Citind concluziile Comisiei de la Veneția pentru democrație prin drept cu privire la legile justiției și apoi la amendarea codurilor penal și de procedură penală române, m-am întrebat dacă acest for tehnocrat cu atribuții consultative nu și-a pierdut cumva mințile și vrea să se sinucidă compromițându-și orice credibilitate. Întrebarea se întemeia nu atât pe aberațiile juridice ale documentului, cât mai ales, din punct de vedere al fondului, pe contradicția dintre respectivele concluzii și avizele ­anterioare cu valoare de principiu ale aceleiași Comisii, iar din punct de vedere al formei - pe contrastul între tonul imperativ, aproape obraznic, al „recomandărilor” și tradiția de modestie, discreție și rezervă caracteristică manifestărilor sale publice anterioare. Tocmai pe acele principii de drept și democrație, ca și pe acele tradiții de sobrietate și neutralitate politică s-a clădit prestigiul Comisiei de la Veneția. De ce se renunță la ele acum? De ce și-au luat tehnocrații reputați care compun și dau credibilitate Comisiei acest aer de aroganță hegemonică? Cum se explică acest salt mortal de la obiectivitatea, seninătatea și consecvența olimpiene de altădată la imoralitatea dublelor standarde și la iraționalitatea concluziilor ghidate de interese politice"

Cristian Hostiuc: România, ţara salariilor şi a poziţiilor extreme: Marile companii se revoltă pentru 101 lei în plus la salariul minim, dar plătesc fără să facă scandal între 8.000 şi 10.000 de lei pe lună pentru un programator (Ziarul Financiar)
"Nu-mi amintesc ca vreo propunere de majorare a salariului minim pe economie să fie atât de contestată ca cea de săptămâna trecută. Pe masa Guvernului Dăncilă există propunerea de a creşte salariul minim de la 1.900 de lei brut la 2.080 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net la 1.263 d elei net, adică un plus de 101 lei. Ca o surpriză a venit şi varianta de a creşte salariul minim mai mult pentru cei cu studii superioare sau cei care au minim 15 ani vechime, respectiv de la 1.900 de lei brut la 2.350 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net la 1.413 lei net, adică un plus de 251 de lei. În acest moment 2,1 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim, din care 1,1 milioane s-ar încadra în situaţia celor care au studii superioare sau peste 15 ani vechime. Propunerea era ca această creştere să fie aplicată de la 1 noiembrie, dar premierul Dăncilă a spus că este exclus 1 noiembrie, variantele fiind 1 decembrie sau 1 ianuarie 2019. Toate organizaţiile patronale, care au în spate marile companii şi cei mai mari angajatori contestă cu toată forţa lor această propunere, declaraţiile lor fiind îmbrăcate sub forma: Este bine că salariile cresc, dar nu trebuie ca această decizie să fie luată peste noapte (în avans cu o lună sau două), nu trebuie luate aceste măsuri fără o analiză de impact, salariile nu trebuie să crească fără creşterea productivităţii muncii, se vor distruge mii de locuri de muncă, iar economia va avea de suferit."

Format: 

Topic: