Publicat: 3 August, 2012 - 12:26
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 
OCTAVIAN ANDRONIC: De ce nu ştim câţi suntem? (AMOS NEWS)

 "Toate documentele vehiculate la acea oră vorbeau despre o cifră de 18 milioane de alegători, rămasă de dinaintea ultimului recensământ. Deşi au trecut mai bine de şase luni de când a fost efectuat, INS-ul s-a declarat incapabil de a furniza o nouă cifră, extrasă din realitatea anului 2011. Cu inima îndoită, dar cu speranţe, USL-iştii au avansat pe acest drum. S-au dezmeticit abia când au văzut că nădejdile lor de a scoate nouă milioane de cetăţeni la vot s-au prăbuşit. Oricât s-a tras de diaspora şi de listele suplimentare, rezultatul n-a depăşit 47 de procente. Din ce?"


DAN CONSTANTIN: România, corigentă la aritmetica de clasa a IV-a (JN)
România a devenit în ultimele zile o ţară de socotitori. După decenii în care nu prea ne-a păsat de şcoală, descoperim că avem nevoie să socotim exact, să ştim cum e cu adunarea, scăderea şi împărţitul la doi plus unu. Operaţiunile matematice simple au devenit preocuparea analiştilor politici, a juriştilor de marcă. Liderii partidelor se uită cu ochii mari spre tabelele de cifre, şi-au luat consilieri care ştiu să citească numerele cu milioane.
Pentru a socoti pragul exact de la care devine referendumul din 29 un vot popular cu efect de rejectare definitivă a  suspendatului s-au montat abace în piaţa publică. Se mişcă bilele de la stânga la dreapta şi invers, pentru că s-au format două echipe de socotitori. Prima mişcă bilele să fie aduse cât mai aproape de numărul real al românilor; cealaltă echipă le mută noaptea , pentru ca România să fie o ţară suprapopulată, un Eldorado spre care vin puhoaie, sute şi sute de mii de oameni.


ALINA MUNGIU-PIPPIDI: Măi, dragă Curte Constituţională, (RL)
Presupunînd că vei lua decizia corectă, aceea că nu putem schimba regulile la sfîrşitul partidei, aici se încheie scrisoarea mea către tine, cu asigurarea respectului, dacă nu simpatiei, majorităţii românilor din această ţară şi rugămintea ca, dacă se fac presiuni, să le rezişti, ba chiar să le faci publice. O să te apărăm: nu de drag, că nu ai o istorie aşa imaculată, de decizii frumoase şi coerente din care să ne învăţăm copiii limba română, ci de nevoie. Că orice societate are nevoie de un arbitru, şi o democraţie nouă ca a noastră nu se poate dispensa de el, chiar dacă, în cazul nostru, arbitrul are aceeaşi vîrstă fragedă ca şi democraţia. Domnul Iliescu este, sînt sigură, o persoană demnă de tot respectul, ba chiar şi recunoştinţa ta, a numit pe mai mulţi membri ai tăi în poziţiile lor actuale sau în alte poziţii. Dar nu e o autoritate în materie de democraţie. În copilăria mea ieşeană, cînd mi-a fost prim secretar, credeam despre el că e un comunist bun. Dumnezeu ştie că asta era o specie rară pe atunci. Nu mi-am schimbat părerea. Poţi fi însă un comunist bun, şi un democrat prost- şi acesta e cazul său. Ani de zile am fost ostracizaţi din Europa din pricina sa, şi nu ne mai permitem aşa ceva.


Gabriel GACHI: Mesajul USL: transformăm România în ţară bananieră, dar nu ne oprim (EVZ)
Victor Ponta n-a glumit când a spus că pentru el Traian Băsescu nu mai există. Liderii USL n-au glumit când au spus că după referendum, în funcţie de rezultat, vom avea linişte sau război.EVZ n-a glumit la începutul săptămânii când a titrat că, până în noiembrie, USL va trece România prin foc şi sabie. Din acest moment, în care însăşi CCR s-a gripat, România a intrat în blocaj total. Pe-aici nu va mai creşte nici iarba, totul va fi pârjolit. Ori cădem toţi în genunchi şi Traian Băsescu îşi taie venele, ori USL ne dă foc la ţară. Falia creată în România este cât Marele Canion, suntem în război civil, vin luni infernale şi instabilitatea politică se va prelungi mult timp după termenul alegerilor. Problema românească în Uniunea Europeană se agravează.


Grigore CARTIANU: Vocea lui Rus şi Vocea Rusiei (Adevarul)
Din ziua declanşării loviturii de stat – luni, 2 iulie 2012 –, România a intrat într-o evoluţie extrem de periculoasă. De ieri – joi, 2 august 2012 –, statul român se află în colaps. Catastrofa democraţiei româneşti este un eşec al întregii Europe, incapabilă să dejoace planurile puciştilor de la Bucureşti şi să ţină piept influenţei agresive a unui mare imperiu de la Răsărit: Rusia post-sovietică.Situaţia este înfiorătoare: preşedintele ales, Traian Băsescu, a fost suspendat pentru maximum 30 de zile, dar - deşi nedemis - este ţinut departe de Palatul Cotroceni cel puţin două luni şi jumătate. În acest timp, primele trei funcţii în statul român sunt deţinute de trei uzurpatori: Crin Antonescu (interimar la Cotroceni), Petru Filip (interimar la Senat) şi Valeriu Zgonea (recent numit la Camera Deputaţilor).


Mircea POPESCU: Caracatița PDL-PNL are aceeași Tărtăcuță (Puterea)
În țară, toată lumea ştie că liderii penelişti și pedelişti sunt la baionetă. Ei bine, în sectorul 3, șefii PNL şi PDL toacă împreună banii publici. Unul dintre ei este Victor Tărtăcuță, vicepreședinte liberal și viceprimar la Primăria Sectorului 3. Tărtăcuţă, care este pe faţă mâna dreaptă a fostului primar Liviu Negoiţă,  în calitate de viceprimar semnează pe bandă rulantă contracte cu societăți ale unor membri PDL. Este de notorietate contractul de salubritate dintre societatea Rosal Servis, deținută de democrat-liberalul Silviu Prigoană și Primăria Sectorului 3 pe care Victor Tărtăcuță îl tot prelungește din 2004. Viceprimarul liberal, Ion Victor Tărtăcuță, prieten al democrat-liberalilor din sectorul 3 a fost asociat cu președintele PNL Sector 3, consilierul general Florin Alexe până la mijlocul anului 2011 la firma Indoor Media Group. Dintre contractele cu statul se remarcă furnizarea de afișe către Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului București. Firma a mai prestat și servicii de relații publice pentru diverse personalități liberale, cum ar fi Norica Nicolai, una dintre beneficiarele consultanței lui Florin Alexe și Victor Tărtăcuță prin firma Indoor Media Group.