3 Aug 2017 - 10:18

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Pune Lazăr sechestru pe ambasada americană? (Amos News)
"Căldură mare, monșer! Românii se perpelesc sub soarele necruțător și măresc cifra de afaceri a producătorilor de bere și de răcoritoare. Iar politicienii la putere se miră de ce i-a apucat pe toți generalii și judecătorii ăștia care dau năvală la pensie, atâta timp cât ei nu au modificat legea. Printre telegramele zilei, cele mai vehiculate sunt cele care îl privesc pe un ilustru dispărut. STOP Îndelung așteptat, finalul procesului Fermei Băneasa a adus o surpriză parțială: o sentință cu doi ani mai mică pentru artizanul complexului din nordul Capitalei, ridicat pe locul unei livezi părăginite a Institutului Agronomic, Gabriel Popoviciu. Șapte ani, cu executare, în loc de nouă STOP  O sentință care nu mai poate schimba nimic din soarta cartierului în care chiar americanii și-au construit ambasada STOP  Problema este că nimeni nu știe pe unde se află dom Puiu, care are domiciliul în New York. Naivii polițiști care s-au dus cu mandat să-l ridice de acasă n-au găsit pe nimeni STOP  Dealtfel, cunoscuții miliardarului știu că acesta este plecat din țară încă din iunie, anticipând deznodământul, și este greu de crezut că va reveni prea curând STOP  La banii lui își poate permite să trăiască liniștit  în orice țară cu care nu avem acord de extrădare STOP  Cei doi ofițeri de informații - Pitcovici și Șerban - care l-ar fi ajutat să afle date din dosar s-au ales și ei cu condamnări cu executare STOP  Până una-alta, Parchetul General ( adică Lazăr )a pus sechestru (?) pe Parcul Comercial Băneasa, care are toate șansele să fie adus  în situația în care au ajuns clădirile confiscate de la Voiculescu și care, nefolosite, se părăginesc în voie. Nu știu cum se va descurca cu punerea sechestrului pe ambasada americană, că e păzită de pușcașii marini cu care mascații noștri nu prea au chef să se pună."

Lavinia Bălulescu: CFR şi călătoria în timp 3 august (Adevărul)
"Că am ajuns ieri la destinaţie cu două ore mai târziu nu mi se mai pare o ştire pentru CFR. Ştim că a fost cald afară şi că s-au dilatat şinele, aşa cum am fost învăţaţi încă de mici, aşa cum mai ştim că o oră de întârziere a fost cauzată de caniculă şi o oră a fost întârzierea normală a trenului. Cei care circulă frecvent pe anumite rute pot să confirme: orele trecute pe bilet (atât la plecare, cât şi la destinaţie) sunt facultative. De fapt, călătorul român care ştie că are în faţă un drum de 5 ore (teoretic) îşi pregăteşte provizii cât pentru o excursie la munte şi asta e absolut normal. Oamenii ştiu bine că trebuie să îşi ia cu ei mâncare, apă (cât mai multă apă), cărţi (şi variantele lor ceva mai cunoscute: laptopuri, tablete, integrame, 50 de umbre ale lui Gray), oamenii ştiu că atunci când mergi cu trenul la nevoie e bine să ai în bagaj sac de dormit, haine de schimb, o lanternă, un radio portabil, arc cu săgeţi (în caz că rămâi blocat prin câmpiile Bărăganului şi ai chef să vânezi ceva iepuri. Am zis iepuri, nu dropii!), ustensile de grătar, medicamente pentru orice tip de afecţiune pe care ai avut-o vreodată, pelerină de ploaie (dacă rămâi blocat toamna cu trenul la munte), căciulă, bocanci, un briceag elveţian, o sticlă de ţuică (sau două). Niciodată nu se ştie când, cum şi unde ajungi."

Sorin Avram: Liviu Dragnea, vânat de Ion Ţiriac (Cotidianul)
"A trebuit să ajungă la Bucureşti, să fie ales preşedinte al PSD şi să pună mâna pe guvernare pentru a afla cât este lumea de rea. Mult mai rea decât în Teleorman, unde oamenii l-au votat de „n” ori preşedinte al Consiliului Judeţean şi unde şi-a construit o frumoasă avere fără ca cineva să-l deranjeze. În apariţia televizată cu numărul 1.297 din ultima lună, Liviu Dragnea nu a mai putut, bietul de el, şi le-a spus cetăţenilor României că este hărţuit, pentru că reprezintă o „piedică în calea micşorării PSD”. Partea proastă este că, săracul, nici măcar nu ştie exact cine vrea să-i facă rău: „Că sunt forţe externe, că sunt forţe interne, că sunt instituţii din România, instituţii din altă parte, oameni grei din afara ţării, nu ştiu”. Din cauza stresului la care este supus, domnul Dragnea nu s-a gândit că pe lângă forţele externe şi cele interne este foarte posibil ca răul să-i fie dorit de forţa gravitaţională, de forţa centrifugă şi, nu este exclus, de forţa centripetă."

Iulian Chifu: Complicata Asie de Sud-Est: Rusia face eforturi disperate să mai fie băgată în seamă la nivel global. Pulsul Planetei (Evenimentul Zilei)
"Pe măsură ce dosarele complexe se dezvoltă în Extremul Orient și Asia de Sud-Est, marile puteri ale lumii sunt chemate să își etaleze capabilitățile și posibilitățile de intervenție pe teren, la distanță strategică, în acea regiune unde se acumulează tensiunile, dar și interesele marilor actori. Iar Asia de Sud-Est a început să capitalizeze probleme și dosare complicate care domină, în fapt, agenda globală, dincolo de problematica Orientului Mijlociu – Siria și de problemele cu revizionismul rus. Pentru a fi în prim plan și a juca un rol important, actorii trebuie să poată participa cu resurse la aceste dosare majore ale momentului. Și ele se acumulează după cum urmează: relația China-SUA și libera circulație în Marea Chinei de Sud respectiv Marea Chinei de sud-est, Coreea de Nord și programul nuclear (probabil cea mai stringentă probleămă a momentului, alături de programul său balistic), delimitarea frontierelor în regiune și revendicări chineze, respectiv disputele acute de frontiera indochineză, pe punctul de a răbufni întrun nou conflict ca-n anii ’60, cu punctul focal în munții Himalaya, de această dată."

Dan Constantin: Pensiile militarizate reformează siguranța națională? (Jurnalul Naţional)
"Pensiile care nu se calculează după sistemul de contributivitate sunt cele speciale, chiar dacă termenul îi supără pe beneficiari. În discuția publică, fiecare dintre categoriile care au reguli proprii de pensionare atât la vârsta de ieșire din activitate, cât și la modul de calcul susține că efortul bugetului de stat este nesemnifictiv. Mai mult, patria recunoscătoare trebuie să accepte avantaje în cazurile respective, față de ceilalți muritori. Excepționalismul nu mai este individual, ci colectiv pentru militari, agenți de poliție, spioni, pompieri, filatori, acoperiți, judecători, procurori, grefieri, aviatori. Legi speciale de pensii au și diplomații, controlorii de la Curtea de Conturi, parlamentarii, activitățile de creație. La fel, la încercarea guvernului de a limita presiunea asupra bugetului a pensiilor speciale, opoziția susține că numărul acestora este mic și chiar nu se susțin din banul public." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Razvan Chiruta: Noi suntem de vină (România Liberă)
"Președintele Klaus Iohannis a promulgat în tăcere legea prin care senatorul Nicolae Bădălău și-a făcut singur drum spre șefia Curții de Conturi, deși putea cere reexaminarea actului normativ în Parlament sau verificarea constituționalității acesteia, a dezvăluit ieri „România liberă”, într-un excelent articol scris de Petru Zoltan. „Varianta ar fi fost tuciuriul Tonta, care, fiind din PSD, «sigur» ar fi respins-o, nu?”, a fost una dintre primele reacții postate pe Facebook de o cititoare. Dincolo de substratul rasist, comentatoarea sugerează cumva că ar trebui să închidem ochii, cu toții, la încă o decizie ciudată a șefului statului, doar pentru că putea fi mai rău dacă în această funcție ajungea Victor Ponta. Dar am preferat mai mereu să închidem ochii ori să ne uităm în altă parte atunci când „răii mai mici“, răii noștri, au făcut abuzuri sau au încălcat legea. În realitate, această complicitate a noastră – care încă ni se pare benignă – le permite chiar și politicienilor decenți să o ia razna cu timpul și să distrugă cam tot ceea ce au construit. Avem deja destule exemple. România nu va progresa cu adevărat, din punct de vedere politic și civic, decât atunci când vom înțelege că nu e nimic rău în a critica persoana publică pe care o susținem – nu e nici trădare, nici conspirație, nici slăbiciune – pentru că doar așa acea persoană se va păstra până la capăt în limitele democratice. Orice om care e lăudat excesiv va fi tentat să calce strâmb, simțindu-se protejat de mulțime, e aproape în firea umană." 

Sorin Pâslaru: Soluţia pentru cheltuirea banilor de la UE: funcţionarii care au scris ghidurile să fie transferaţi la beneficiari şi să fie ei înşişi aplicanţii! (Ziarul Financiar)
"Investiţiile statului, pe butuci, după prăbuşirea veniturilor din fondurile nerambursabile ale UE. Creşterea economică în acest an va fi de peste 5%, dar investiţiile statului au căzut, la şase luni, cu 45%, an/an. „Noi nu ştim, întrebaţi la serviciul programare. Nu este de competenţa noastră, întrebaţi la contractare, vă fac legătura. Nu, aţi fost îndrumat greşit. Trebuia să vorbiţi cu serviciul coordonare. Nu. Legea funcţionarului public ne interzice să vă dăm informaţii. Nu vă putem spune care este gradul de absorbţie la programul operaţional Infrastructura Mare.“ Gavrilă, Pascu, Din. Nu aţi auzit de ei, dar când staţi în fiecare zi în trafic pe centura Bucureştiului în modernizare de 20 de ani sau când sunteţi chemaţi cu patru ore înainte la aeroportul Otopeni pentru că nu are suficientă capacitate de operare să ştiţi că ei şi colegii lor, în frunte cu directorul Cătălin Gheran, de la aşa-numita AM (Autoritatea de Management) Infrastructură Mare, ar trebui să aducă bani europeni pentru modernizarea infrastructurii în România. Întrebarea Ziarului Financiar de ieri către toţi aceşti domni şi doamne a fost simplă: câţi bani a luat România din cele 6,94 miliarde de euro alocate pentru infrastructura mare - adică transport şi mediu - pentru exerciţiul financiar 2014-2020? Din om în om, un răspuns s-a profilat înainte de a ajunge la direcţia comunicare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene către care a fost îndrumarea insistentă încă de la început: cum să luăm vreun ban dacă nici nu am fost acreditaţi?"

Format: 

Topic: