31 Ian 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Submarinul galben (Amos News)
"Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaților la funcțiile de miniștri în cel de-al treilea cabinet PSD/ALDE, una le-a pus în umbră pe toate celelalte: afirmația că România se va dota cu un submarin! Dacă venea de la oricare altul dintre novicii într-ale ministeriatului, poate că nu ar fi părut atât de gogonată. A fost însă exprimată de un ministeriabil cu ceva experiență - titularul Apărării, Mihai Fifor. Poate că lipsa de experiență în domeniu i-a jucat o festă și a luat de bun ce i-o fi șoptit vreun subaltern a cărui fantezie a luat-o razna. Dar nu poți să nu te întrebi care ar fi putut fi finalitatea estimată a unui asemenea proiect. Suntem o putere navală căreia nu-i mai lipsea  decât acest tip de navă cu care să scotocească adâncurile Mării Negre (căci pe unde altundeva ar fi putut umbla)? Avem expertiza  necesară pentru a duce la capăt un asemenea proiect complex? Și la ce bun un submarin (avem unul care de vreo 40 de ani nu s-a mai scufundat), când abia ne mișcăm cu cele două fregate luate de prin demolările britanice? Dar hai să-l lăsăm în pace pe dl.Fifor, la urma-urmei dânsul are pregătire umanistă (motivul pentru care Iohannis l-a respins când Ponta l-a propus la Transporturi), iar la Apărare gestionează banii pe care-i avem de achitat lui Trump pentru rachetele Patriot și transportoarele Piranha, nu efectivele și dotarea. (Punctul pe Y)"

Iulian Chifu: La ce ne-a folosit libertatea (Adevărul)
"Ca şi cum nu ar fi fost destul, noul ministru al Educaţiei a făcut şi câteva comentarii despre plagiat pe care îl consideră un subiect de importanţă minoră: ”Nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm, sau citarea imediată după el, deşi azi cercetătorii noştri aşa fac. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac în acest mod, citarea era la final, dar nu să o faci imediat lângă text”. Nu mai e nicio îndoială că rectorul de la Suceava este un caz fără speranţă. Gândirea lui e viciată complet şi am putea spune că se află literalmente sub orice critică, întrucât critica oricât de aspră pretinde încă existenţa unor repere comune. Dar cu noul ministru al Educaţiei nu poate exista dialog de vreme ce el nu înţelege ce înseamnă să-ţi aduci o contribţie proprie într-un domeniu intelectual şi ce înseamnă a-ţi însuşi contribuţia altuia."

Dumitru Constantin: Diplomație și prostie, politică și repetenție (Cotidianul)
"Pe 16 ianuarie, Shinzo Abe, premierul Japoniei, o țară de prim-plan pe eșichierul mondial, a făcut o vizită oficială în România, fiind însoțit de o importantă delegație de oameni de afaceri. Erau toate condițiile să consemnăm un eveniment în relațiile bilaterale ce putea avea un impact multiplu, îndeosebi pe plan economic. Și pe plan politic se putea realiza o benefică deschidere a Bucureștiului spre alte state marcante ale lumii, care nu incomoda cu nimic apartenența sa la UE. În fine, diplomația noastră, ancrasată și blegită din cauza unor „vârfuri“ reticente în mod prostesc la ideea inițierii unui dialog spre alte zări, putea da un semn de reviriment mult așteptat. Din păcate, ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment românesc major a fost un rateu de zile mari, datorat în exclusivitate prostiei, ignoranței, ambiției oarbe și stilului de repetenți pe care l-au afișat unii politicieni, în frunte cu Liviu Dragnea și cei din jurul lui. De ce? S-o luăm pe rând. Cum se știe, în sânul PSD intervenise o criză, declanșată, cel puțin din ce s-a aflat până acum, de ambițiile stranii și lipsa de luciditate de care a dat dovadă premierul de atunci, Mihai Tudose, un individ  politic bărbos, fără educație politică, suferind brusc de boala clasică a celor propulsați într-o „foncție“ înaltă, care se cred brusc zei și vor să aibă lumea la picioare. Nu este rost să spun aici dacă și câtă dreptate a avut Tudose, dar, prin comportamentul său, ex-premierul a turnat gaz pe un foc mocnit, a slobozit, cu sau fără bună știință, „câinii războiului“ pentru putere în PSD, azvârlind și țara în criză exact în preziua amintitei vizite nipone, de la care orice politician lucid și responsabil aștepta mult."

Ionuț Bălan: De ce practicăm apartheidul față de extratereștri? (Jurnalul Naţional)
"Dacă extratereștrii ar descoperi Pământul, nu ar face decât să extragă resursele, crede Stephen Hawking, "rezultatul ar fi oarecum asemănător celui în urma descoperirii Americii de către Columb, și acesta nu a fost prea bun pentru nativii americani". Marele savant britanic consideră că, în loc să încercăm să comunicăm cu viața extraterestră, ar trebui să facem tot posibilul să evităm contactul. "Este suficient să ne privim pe noi înșine pentru a vedea cum viața inteligentă se poate transforma în ceva ce nu am dori să întâlnim", explică Hawking. Ei, aici este cheia, oamenii au o reținere să intre în contact cu alte civilizații nu neapărat pentru că se tem că vor fi mâncați, ci fiindcă le e rușine cu ei. Știu că modul lor de organizare este defectuos. Și sigur că există deosebire între civilizații, între europeni și chinezi, de pildă, dar ei au, din păcate, un punct comun: rapacitatea. Sunt hrăpăreți, și lăcomia le îngustează orizontul." 

Florin Budescu: Declaraţia 666 a apocalipsei fiscale (Romania Libera)
"Până la finele acestei luni, persoanele fizice autorizate (PFA), dar și celelalte categorii de contribuabili care au obținut, în cursul anului trecut, venituri din activități independente mai mari de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei anual erau obligate să depună formularul sau Declaraţia 600. Absurdul acestei obligaţii a fost explicat de o serie de experţi în fiscalitate. Nu vom reveni listând argumentele lor. Ne vom mărgini la a afirma că, în opinia noastră, apariţia D600 e o expresie a disperării autorităţilor, pentru că nu mai au suficiente venituri la buget, care să le asigure că vor avea bani pentru a plăti pensiile şi salariile bugetarilor, mărite prin creşterile de anul trecut. Încă din prima parte a anului 2017, o serie de analişti au declarat pentru „România liberă“ că, după ce dansul pe banii de la buget se va opri, coaliţia va realiza că nu ajung banii şi va începe să introducă alte şi alte taxe şi impozite, pentru a aduce la buget veniturile necesare plăţilor so-ciale angajate."

Cristian Hostiuc: Bancherii nu uită şi nu iartă: Execuţia premierului Mihai Tudose şi a ministrului de finanţe Ionuţ Mişa. Retorica publică a acestora împotriva băncilor şi a BNR nu a fost trecută cu vederea (Ziarul Financiar)
"Apărut de nicăieri, premierul Mihai Tudose - fostul - şi-a început mandatul la finalul lunii iunie 2017, luând la ţintă băncile, adică băncile din România care aparţin grupurilor financiare internaţionale: Nu plătesc impozit pe profit, scot banii din ţară, vom avea o discuţie serioasă cu ele. Premierul Tudose a descoperit în multinaţionale şi bănci duşmanii măsurilor fiscale: S-au inflamat nişte multinaţionale. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite. Alături de premier, în linia întâi, s-a pus şi proaspătul ministru de finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, cu aceeaşi retorică. El chiar a lăsat să se înţeleagă că băncile fac evaziune fiscală şi chiar se lasă cu dosare penale. Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, despre situaţia din sistemul bancar: „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”."

Format: 

Topic: