31 Iul 2017 - 10:08

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Programul de guvernare: „Discutat și uitat!” (Amos News)
"Dintre „telegramele” actualității, una se despride și delimitează limpede zona de (in)acțiune guvernamentală. STOP Cu exprimarea sa plastică, premierul a pus, fără să vrea, diagnosticul programului de guvernare: Discutat și uitat! STOP La fel ca si taxa de solidaritate („oricum, nu prea era de folos!”), programul de guvernare, în ansamblul său, începe să fie trecut la capitolul „pierderi colaterale” STOP Renunțarea, rând pe rând, la punctele cele mai „discutate”dezvăluie cronica lipsă de viziune  și de realism a „programului Dragnea” STOP După impozitul pe cifra de afaceri și taxa pe gospodărie a fost rândul celei de solidaritate și a transferului CAS de la angajatori la angajați să fie uitate STOP  Începi să te întrebi ce mai rămâne - în afara majorărilor imprudente și excesive de pensii și de salarii pentru un întreg sector bugetar nereformat - din ambițiosul program anunțat de PSD la câștigarea alegerilor STOP Îngrijorarea devine tot mai mare, pe măsură ce iese la iveală deficitul bugetar generat de de incapacitatea colectării taxelor - mai ales a TVA STOP Amenințarea lui Tudose cum că  peste o lună vor fi evaluați toți cei cinci șefi de la ANAF (inclusiv cel „promovat” ca adjunct!) nu este de natură să dea speranțe că lucrurile vor merge mai bine. Pur și simplu aceștia vor fi înlocuiți cu alții, la fel de ineficienți în condițiile funcționării defectuoase a sistemului STOP Deficitul bugetului pe primele 6 luni este de 0,77% din PIB și nu poate fi pus - așa cum pretinde premierul - doar pe seama „blocajului masiv” al execuției bugetare din scurtul și ineficientul mandat al lui Grindeanu STOP Criza guvernamentală se transferă (sau este transferată?) la partid. Dragnea pare să iasă treptat din joc („oricum nu-l mai ascultă nimeni!” - pretinde Ponta) și deruta își spune cuvântul la vârf: trimis la Timișoara  să rezolve problema „Grindeanu”, secretarul general Marian Neacșu (confundat de cei de acolo cu Bădălău) s-a făcut de râs nereușind să impună punctul de vedere al conducerii, fostul premier nedându-se exclus cu nici un preț!"

Andrei Pleşu: Vom învinge (Adevărul)
"M-am săturat să mă lamentez! Vreau să văd partea plină a paharului! Să mă bucur de potenţialul de supravieţuire al naţiunii şi de bunele intenţii, priceperea şi curajul foştilor şi actualilor guvernanţi. Uite, de-o pildă, marea problemă a educaţiei! Toată lumea ştie că de ea depinde totul. Că ne trebuie reforme ample, adînci, durabile! Or avem un ministru care s-a prins, în sfîrşit, unde e buba: nu avem destule manuale. Ştie ce i-a lipsit şi nu mai vrea ca generaţiile viitoare să sufere cum a suferit el. Adică să vrea să înveţe şi să nu aibă de unde. Aşa că noua programă şcolară va cuprinde 118 manuale noi. Dintre ele, vreo 30 vor acoperi o sumedenie de nevoi esenţiale ale elevului din clasele V-VIII, legate de îndemînările lui sportive. Exemple la întîmplare: Badminton, Softball, Yachting, Sărituri în apă, Hochei pe iarbă, Dans sportiv, Schi biatlon, Haltere etc. Să lăsăm ironiile! Dl ministru nu neglijează componenta spirituală şi pe cea politic corectă a pregătirii şcolare. Iniţiativele D-Sale sînt, putem spune, în avangarda revoluţiei planetare a remodelării tineretului. Gimnaziile autohtone vor oferi cursuri de limbă şi literatură croată, turcă, japoneză, chineză, romă, cehă, ucrainiană. Nu vor fi uitate o serie de manuale solide pentru studierea tuturor cultelor existente pe teritoriul patriei. Va exista chiar şi un manual de dirigenţie. Cine ar îndrăzni să privească sceptic acest renascentist efort de reconstrucţie, de modelare a ”omului nou”. Deocamdată, inevitabil, vor supravieţui un timp şi vetustele materii ”tradiţionale”: matematică, fizică, chimie, geografie ş.a.m.d. Dar accentul va cădea pe deschiderea de orizont propusă copiilor şi nepoţilor noştri de viziunea îndrăzneţului minstru român, ”om din popor”, cum singur recunoaşte, cu experienţă de dascăl harnic pe la Viseu de Sus şi Ruscova, fără prejudecăţi burgheze cînd e vorba de plagiat şi gramatică."

Simona Popescu: Strigi ”Hoţii”? Cine zice ăla este! (Cotidianul)
"M-am săturat de diverşii idioţi care consideră că toţi sunt sigur vinovaţi de ceva, dar numai ei nu, pe principiul ”toate e curve, afară de mama”. Aruncatul cu vina a devenit sport național în România. Ultima măgărie vine de la PSD, care afirmă că patronii care au angajaţi part-time fac evaziune fiscală în complicitate cu lucrătorii lor. Şi generalizează: practic toţi sunt hoţi aşa că venim noi, cu o taxare sporită, să-i învăţăm minte să mai fure statul. Nu cumva pesediştilor li se potriveşte o vorbă, pe care o foloseam noi în copilărie, ”cine zice ăla este”? Ba da! Confirmarea o aduc judecătorii, prin sentinţele pronunţate în cazurile în care au fost judecaţi pesedişti de seamă. Mai ţineţi minte cum denunţa Băsescu ”mafia personală a lui Adrian Năstase”? Acum am ajuns să ne minunăm zilnic de hoţiile camarilei lui Traian Băsescu. Ce bine i se potriveşte şi lui: ”cine zice ăla este!”. Însă, din păcate, nu este vorba numai de acest sinistru personaj. Este respingător să vezi politicieni acuzându-se reciproc de hoţie, imoralitate şi corupţie. Dar şi mai scârbos este atunci când aceştia îi acuză pe români de lene, hoţie şi chiar prostie. Chiar nu-şi dau seama că ”cine zice ăla e”?"

Iulian Chifu: Lecția Rogozin. Răzbunarea geografiei, cu Rusia scoasă la tablă (Evenimentul Zilei)
"S-a comentat enorm pe marginea “episodului Rogozin”. Am făcut-o și eu pe numeroasele posturi de radio și TV, acoperind realitatea unei afaceri ce s-a dorit o provocare: un personaj aflat sub sancțiunile UE, Dmitri Rogozin, vicepremier al Federației Ruse, aflat pe lista de interdicții de circulație datorită rolului său în anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, personaj colorat care mai forțase odată trecerea prin spațiul aerian al României - deci cunoștea modul de reacție - a încercat să testeze din nou vigilența autorităților române, consecvența lor, dar să și creeze disensiuni la nivel european, între statele cu standardele diferite în respectarea reglementărilor Consiliului European din martie 2014. Rezultatul a fost cel cunoscut: întoarcerea din drum și descoperirea de către ceilalți parteneri europeni, cu această ocazie, a prezenței la bord a personajului, motiv pentru care aterizarea i-a fost respinsă și a trebuit să facă și calea-întoarsă la Moscova."

Ionuț Bălan: Depolitizaţi economia politică! (Jurnalul Naţional)
"Dacă ne uităm la cât spațiu a ocupat lupta politică în perioada recentă, în detrimentul administrării problemelor economice, poate că n-ar trebui să ezităm în a spune că o astfel de atitudine apropie colapsul. Din abordarea guvernului Tudose, se pare că tocmai acest fapt s-ar dori să se evite, și de aceea e importantă îndepărtarea politicului de decizie. Cele care pot provoca colapsul sunt pensiile, în condițiile în care numărul de salariați - cotizanți se plasează sub cel de pensionari - beneficiari. Dacă însă deficitul e accentuat și de cei cu pensii speciale, ce n-au contribuit la sistem, atunci falimentul statului poate surveni mai rapid! Iar dacă, pe lângă acest lucru, România e constrânsă să aloce mai mult pentru Apărare, dezechilibrele se accentuează. Cu precizarea că dacă se numește un executiv menit să întrerupă cercul vicios, angajarea de cheltuieli militare e necesar să țină cont și de costurile de întreținere." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Mihai Duță: Vaccinul anti-prostie (România Liberă)
"Un stomatolog face campanie împotriva vaccinării copiilor. Un domn nu vrea niciun fel de CARD, pentru că dacă citim invers e DRAC. Mulți plâng încă după Ceaușescu pentru că pe vremea aia se dădea, iar acum trebuie să câștigi. Există o singură explicație: lipsa unui vaccin anti-prostie făcut din sănătoasele tulpini autohtone. Toate aceste enormități folosesc unui singur partid, cel care a avut și interesul să se ajungă aici, pentru că altfel ar fi rămas fără votanți. Așa se face că avem o nouă culme a prostiei și a incompetenței ajunse la guvernare. E doar încă un „genunche“ dat acestei țări care se află deja pe marginea prăpastiei. N-ar trebui deloc să ne mirăm de numărul în creștere al celor care sunt convinși că dacii au fost buricul pământului, că Zamolxe trăiește sau că rostopasca tratează orice boală. În general, este vorba despre oameni care nu se pricep la nimic, cu studii încropite pe te-miri-unde și neadaptați la viața reală. Vorbesc despre marea industrie de pe vremea lui Ceaușescu, dar ei erau cel mult maiștri care plecau acasă cu buzunarele pline de șuruburi de calitate îndoielnică sau îndesau bucăți de carne prin chiloți ca să le poată scoate din fabrică. Erau fericiți așa, ca niște animale ținute cu firimituri într-un țarc în fața blocului. Dar pe vremea aia se dădea! Nu trebuia să faci nimic pentru asta, n-aveai nevoie de prea multă școală. Erau întrunite toate calitățile pentru funcția de ministru de astăzi. Dacă mai și crezi că România e tărâmul făgăduinței în care totul e să prinzi momentul când îți va cădea în curte sau pe balcon o comoară, totul e perfect. Ai putea ajunge chiar prim-ministru și-ai putea să prăduiești cât poți țara asta minunată în contul comorii care va să vină." 

Cristian Hostiuc: Sunt salarii mici în România? Noi vrem să angajăm un inginer agronom, cu 5.000 euro net pe lună, cu Toyota Hilux maşină de serviciu, laptop, mobil. Îi cerem să nu fure şi să nu bea. Şi nu găsim. Este un dezastru, cei de la Bucureşti au distrus şcolile profesionale şi noţiunea de muncă, în special la ţară, în agricultură (Ziarul Financiar)
"O discuţie fabuloasă despre agricultura României la zi, despre ce este dincolo de Bucureşti, despre criza imensă de pe piaţa forţei de muncă, despre cum ne autodistrugem, sau ne distrug cei care conduc România, prin atitudinea faţă de muncă, deşi stăm peste un potenţial imens. După mai bine de 10 ani de lucru în IT, un cuplu, prieteni de familie, el, ea şi copilul au decis să părăsească Bucureştiul pentru a se muta într-un oraş, în declin, la 150 de km de Bucureşti, ca să se implice de la faţa locului în afacerea familiei, agrobusiness cu câteva milioane de euro pe an şi mii de hectare de lucrat, semănat, recoltat, depozitat, urmărit producţia şi tractoarele, etc. Au trecut de la programare la grâu, porumb, floarea soarelui, etc. - Sunt salarii mici în România? Nu este de lucru? Noi căutăm un inginer agronom, îi dăm 5.000 de euro net pe lună, cu Toyota Hilux (pick-up) maşină de serviciu, laptop, telefon mobil. Îi cerem să nu fure şi să nu bea. Şi nu găsim.(Salariul mediu pe economie este de 2.300 de lei net, adică aproape 500 de euro. În IT, salariul mediu este de 5.700 de lei net, adică aproape 1.300 de euro) - Nu găsim nici tehnicieni agricoli, nici tractorişti, nici silozari, nici magazionieri, nici zilieri, este un dezastru. Avem nevoie de un agronom pedologic, să ştie când să însămânţeze, să se uite după cultură, după umiditate, să ştie când trebuie să recoltăm, şi nu găsim."

Format: 

Topic: