31 Oct 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (marți, 30 octombrie). Coada de investitori a lui Plumb
"Povestea spitalelor regionale finanțate de Uniunea Europeană e ca aceea cu cocoșul roșu. Sau ca „steaua care a răsărit”, pe care o vedem și nu e STOP Încă din 2015 s-au alocat 150 milioane euro din care 120 au fost cheltuite pentru studii de fezabilitate STOP Suntem în faza în care s-ar putea organiza licitațiile. Cu optimismul său debordant Rovana Plumb mizează pe un parteneriat public-privat, de parcă - vorba Corinei Crețu - la ușa Guvernului ar face coadă investitorii STOP Cu ce se va întâmpla și cu ce nu, despre aceste spitale ca realități palpabile nu se va putea vorbi înainte de 2030. Când Dăncilă și Plumb vor fi de mult uitate...STOP Juncker ne-a cerut un armistițiu politic - spune premierul și așteaptă ca și opoziția să depună armele STOP Pentru Toader moțiunea opoziției a fost un bun prilej de a-și comunica impresiile pe Facebook. Când a terminat de postat, le-a acuzatorilor săi câteva întrebări încuietoare STOP Anul acesta este cel al unor noi recorduri agricole. Cele mai mari producții din istorie la grâu și porumb - respectiv 10 și 15 milioane de tone. Ceaușescu ar fi invidios STOP Curtea Supremă l-a achitat primarul din Vâlcea, Mircia Gutău, pe care DNA îl acuzase de luare de mită. Dar abia după ce a intervenit CEDO. Hai că mai are și Toader dreptate STOP  Gabi Firea s-a întors din Japonia cu apetit pentru cumpărături. Pe agenda sa de piață figurează 100 de tramvaie noi STOP Directorul general al Rompres, instalat de Ponta, Giboi pe nume, a fost dat afară cu două luni înainte de termenul la care își propusese chiar el să demisioneze STOP Aniversarea tragică a evenimentului COLECTIV a prilejuit o veritabilă isterie media, manipulată, din nefericire, tot politic."

Cristian Unteanu: America, în aşteptarea decretului prezidenţial de modificare a unui amendament simbolic al Constituţiei (Adevărul)
"Absolut senzaţional şi cu semnificaţii ce se pot extinde uşor la scară globală este acest anunţ al Preşedintelui Trump (într-un interviu pentru Axios) în care vorbeşte despre intenţia sa de a modifica amendamentul 14 din Constituţia SUA. Preşedintele Trump spune foarte clar că poate modifica în mod direct şi personal acest amendament, fără a mai trece prin Congres, printr-un simplu Decret Prezidenţial. Schimbare absolut neaşteptată în raport cu prevederile juridice care cer, pentru modificarea Constituţiei, „un vot a două treimi din Camera Reprezentanţilor şi din Senat precum şi de aprobarea a trei sferturi dintre legislatorii Statelor“."

Ionuț Bălan: Migraţia românilor: Bucureşti, noul Madrid (Jurnalul Naţional)
"Declaraţia e deja celebră: „Bucureştiul, să ştiţi, că dacă l-am decupa cu Ilfovul, poate să intre în maximum un an şi jumătate în zona euro. Cam toate condiţiile sunt îndeplinite pentru Bucureşti şi zona Ilfov. Nu ştiu dacă ştiţi cam cât este PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare în Bucureşti, este cât aproape la Madrid, apropiat de Berlin. Deci nu e un oraş sărac”. Întrebarea este însă cu ce val de imigranţi se pregăteşte să se confrunte? Cu unul la fel de mare ca acela de la Madrid sau Berlin? A început deja? În fine, mai demult, când am scris că românii migrează după stabilitate şi infrastructură, n-am inclus pe listă doar Madridul şi Berlinul, ci şi Bucureştiul, Clujul sau Timişoara, cu precizarea că teza unei dezvoltări armonioase pe întreg teritoriul ţării este clar nerealistă. E drept că mai întâi sunt căutate metropolele spaniole şi germane şi apoi cea dâmboviţeană, fiindcă infrastructura e mai deficitară la noi. O arată disperarea cu care posesorii maşinilor cu numere de Bucureşti îşi văd ocupate locurile de parcare de autoturismele înmatriculate în Dolj, Gorj, Vrancea, Buzău, Constanţa, Argeş sau Prahova."

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea: Criza transplantului de organe din România (Romania Libera)
"Luna aceasta, profesorul doctor Horațiu Suciu, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Trans­plant (IUBCvT) Târgu-Mureș, a anunțat că a efectuat al patrulea transplant de inimă din acest an. După cum spunea chiar domnia-sa, pentru clinica pe care o conduce, patru transplanturi de inimă în acest an este o performanță notabilă. Dar pentru întreaga țară acest număr, patru, reprezintă foarte puțin. Din păcate, singura clinică din România unde se mai fac asemenea intervenții chirurgicale complexe este cea de la Târgu-Mureș! Deci, Capitala a dispărut de pe harta transplantului cardiac… Este limpede că transplantul românesc este astăzi în suferință. Și nu mă refer doar la transplantul cardiac. Profesori reputați au participat la punerea bazelor transplantului românesc. În 1958, profesorul Agrippa Ionescu realizează un trans­plant de piele. În 1962 are loc o operație de transplant de cornee, realizată de profesorul Olteanu. Profesorul Eugeniu Proca realizează, în 1980, la Spitalul Fundeni un transplant renal de la un donator în viață (consangvinitate), iar la Spitalul Județean din Timișoara profesorul Petru Drăgan reușește un transplant de rinichi. Primul program de transplant renal din România este pus la punct de către profesorul Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Județean Cluj-Napoca (1992)."

Cristian Hostiuc: România, ţara salariilor şi a poziţiilor extreme: Marile companii se revoltă pentru 101 lei în plus la salariul minim, dar plătesc fără să facă scandal între 8.000 şi 10.000 de lei pe lună pentru un programator (Ziarul Financiar)
"Nu-mi amintesc ca vreo propunere de majorare a salariului minim pe economie să fie atât de contestată ca cea de săptămâna trecută. Pe masa Guvernului Dăncilă există propunerea de a creşte salariul minim de la 1.900 de lei brut la 2.080 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net la 1.263 d elei net, adică un plus de 101 lei. Ca o surpriză a venit şi varianta de a creşte salariul minim mai mult pentru cei cu studii superioare sau cei care au minim 15 ani vechime, respectiv de la 1.900 de lei brut la 2.350 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net la 1.413 lei net, adică un plus de 251 de lei. În acest moment 2,1 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim, din care 1,1 milioane s-ar încadra în situaţia celor care au studii superioare sau peste 15 ani vechime. Propunerea era ca această creştere să fie aplicată de la 1 noiembrie, dar premierul Dăncilă a spus că este exclus 1 noiembrie, variantele fiind 1 decembrie sau 1 ianuarie 2019. Toate organizaţiile patronale, care au în spate marile companii şi cei mai mari angajatori contestă cu toată forţa lor această propunere, declaraţiile lor fiind îmbrăcate sub forma: Este bine că salariile cresc, dar nu trebuie ca această decizie să fie luată peste noapte (în avans cu o lună sau două), nu trebuie luate aceste măsuri fără o analiză de impact, salariile nu trebuie să crească fără creşterea productivităţii muncii, se vor distruge mii de locuri de muncă, iar economia va avea de suferit."

Format: 

Topic: