4 Apr 2018 - 09:38

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 
Octavian Andronic: Telegrame AN. Desecretizarea conversației lui Klaus cu Viorica și Olguța (Amos News)

"Președintele le-a invitat pe Viorica și Olguța la Cotroceni ca să le muștruluiască pentru politica bugetară imprudentă și pentru faptul că legea salarizării contrazice principiul egalității. Cel puțin așa reieșea din comunicatul dat publicității cu grăbire de Administrația Prezidențială STOP  Nici vorbă de așa ceva! - a replicat, vădit iritată, Viorica Dăncilă. N-am discutat nimic din ceea ce afirmă președintele! STOP  Șefa Guvernului nu s-a hazardat să afirme că acesta minte, dar i-a cerut să „desecretizeze” stenograma discuțiilor. Lucru pe care Iohannis nu l-a făcut, din motive lesne de înțeles...STOP  Prin această intervenție Iohannis și-a făcut puțină publicitate arătând că este „preocupat” de nemulțumirile salariale ale unor categorii de bugetari care nu au câștigat cât se așteptau STOP  A mai vrut să știe președintele și cum a cheltuit guvernul banii din creșterea economică? Păi cum altfel decât majorând bugetele serviciilor secrete și alocând bani pentru promisiunile făcute de Iohannis lui Trump, că va aloca 2% din PIB pentru achiziționarea de armament american!"

Iulian Chifu: Reaşezarea lumilor: joaca de-a războiul şi lovituri imprevizibile în tot arealul conflictelor probabile(Adevărul)
"Imprevizibilitatea mişcărilor strategice de relevanţă ale marilor puteri şi ale actorilor relevanţi repun în discuţie, în proximitatea noastră, problemele Păcii şi a Războiului în lume. Acum nici 5 ani, a vorbi despre război global, despre război convenţional pe scară largă, care să implice marile puteri ale lumii, faţă în faţă, părea o ipoteză hazardată, dacă nu o provocare pentru a acumula faimă prin predicţii apocaliptice. Azi, războiul e mai prezent şi mai aproape ca oricând: nu există zi sau publicaţie serioasă din întreaga lume unde perspectiva unei confruntări armate de amploare, război rece sau război mondial, să nu se regăsească drept ipoteză, cu tot mai multe argumente acumulate în acest sens".

Cornel Nistorescu: Îl judecă pe Ion Iliescu? (Cotidianul)
"Nu am nici cea mai mică îndoială că știrea legată de avizul pentru judecarea lui Ion Iliescu este o mișcare de șah menită a ecrana scandalul protocoalelor. Cu ce poate fi acoperit cel mai mare scandal din justiția României? Cu un alt scandal la fel de mare din istoria contemporană. Care să fie acela? Nu mai sunt decît două de aceeași anvergură. Revoluția din 1989 și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Un proces al morților din lovitura de stat (sau din revoluție) din decembrie 1989 poate ecrana serios scandalul protocoalelor SRI – Parchetul General. Și ar muta presiunea de pe umerii DNA și SRI pe cei ai PSD-ului. Mișcarea este una de tip Negulescu-Portocală. Rezolvăm o belea cu altă belea. Îngropăm un subiect cu alt subiect. Lovim în Ponta cu maică-sa și cu cumnatul lui. Astupăm gura contestatarilor cu un alt personaj mai important decît Lazăr și Kovesi, decît Coldea și Maior. Se supără cineva pe o asemenea schimbare de agendă? Uniunea Europeană? Nici vorbă! Nu l-a iubit niciodată pe Ion Iliescu. Partenerii noștri strategici de peste Ocean? Nici aceștia! Pentru ei, Ion Iliescu reprezintă trecutul comunist al României".

Dan Constantin: Academia Română, o mare companie de interes naţional (Jurnalul Naţional)
"În 4 aprilie este marcată Ziua Academiei, urmată de alegerile pentru conducerea instituţiei care reprezintă de peste 150 de ani cel mai puternic interesul naţional şi chintesenţa unităţii spirituale a neamului românesc. Un raport de activitate difuzat de acad. Victor Voicu, secretarul general al AR, cuprinde date sintetice şi acţiuni derulate în mandatul de patru ani al actualei conduceri pentru dezvoltarea şi întregirea patrimoniului instituţiei. Poziţia-cheie a autorului raportului în mecanismul administrării acestui patrimoniu, cu specificităţi accentuate şi complicaţii juridice, permite să înţelegem mai exact potenţialul economic al Academiei, limitele şi chiar adversităţile legislative care constrâng încă activitatea celui mai înalt for cultural sţiinţific al ţării". 

Florin Budescu: România şi criteriile de convergenţă la moneda euro (Romania Libera)
"Pentru a adopta moneda euro, România trebuie să îndeplinească trei seturi de criterii de convergenţă. Altfel, disfuncţionalităţile specifice ţării noastre ne-ar duce într-o situaţie de criză. Un tip aparte de criză. Aceste criterii de convergenţă sunt esenţa concentrată a căii pe care, în opinia noastră, ar trebui să o urmeze orice guvern responsabil, pentru modernizarea şi dezvoltarea ţării. Indiferent dacă trecem sau nu la moneda euro".

CRISTIAN HOSTIUC: Pentru prima dată, Isărescu începe să simtă în spate cuţitul lui Dragnea: Creşterea inflaţiei şi a dobânzilor îl va face pe guvernatorul BNR ţapul ispăşitor pentru deraierea economiei şi a programului de guvernare al PSD(Ziarul Financiar)
"Miercuri 4 aprilie 2018, Consiliul de Administraţie al BNR are o nouă şedinţă de politică monetară în care trebuie să decidă dacă creşte sau nu dobânda de referinţă sau care sunt alte măsuri care să ducă la temperarea creşterii inflaţiei.
Indiferent de decizia Consiliului, toate lucrurile se vor sparge direct în capul guvernatorului Mugur Isărescu. Dacă BNR creşte dobânda de la 2,25% la 2,5%, pentru a treia oară în acest an, din trei şedinţe, în încercarea de a tempera creşterea inflaţiei (în februarie a fost 4,7%), toată lumea va sări în aer pentru că vor creşte dobânzile la lei, ceea ce înseamnă că statul va plăti mai mult când va vinde către investitori titluri de stat pentru finanţarea bugetului sau că, inevitabil, şi pe piaţa interbancară, ROBOR-ul, indicatorul de referinţă pentru credite, va creşte şi el, după trei luni în care a stat la 2,05% - 2,09% (ROBOR la trei luni)".

 

 

Format: 

Topic: