4 Iul 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Tontoroiul de la Bruxelles (Punctul pe Y)
"Această ediție a transferului de putere european a fost și mai este plină de surprize. Bineînțeles, cele mai acute comentarii a suscitat șefia Comisiei, unde s-a produs cea mai neașteptată mutare - aceea că spitzenkandidatul neamț Manfred Weber, care de aproape un an se comporta ca și când ar fi dobândit deja funcția, mizând pe binecuvântarea Angelei Merkel, a fost pur și simplu aruncat din tren chiar de către protectoarea sa, care a cedat opoziției lui Macron, în schimbul unei alte favorite - ministrul Apărării din mai toate cabinetele Angelei. O femeie - prima femeie șefă a Comisiei! La fel de surprinzătoare este și ieșirea din joc a celui care a sperat că îi poate lua locul lui Weber - nezburătorul olandez Timmermans, ale cărui accese de autoritate prin urecherea esticilor pentru pretinse abateri de la democrație i-au jucat o festă dureroasă: opoziția fermă a liderilor din grupul de la Vișegrad l-a lăsat pe dinafară, singura sa speranță fiind să reediteze calitatea de vice la Comisie, în condițiile unei autorități mototolite și a unui prestigiu pus serios la îndoială de cei cu care s-a confruntat. Dezamăgit de eșec, Weber s-a retras și din cursa pentru președinția Parlamentului, pe care, teoretic, ar fi trebuit să o împartă cu bulgarul Stanișev. Cum însă nici acesta nu a mai candidat, președinția a fost adjudecată, după un al doilea tur de scrutin, tot de un italian și tot fost jurnalist, ca și Tajani - Sassoli. Sunt, așa cum se dorea, și două femei în structurile de conducere - șefa Comisiei și Christine Lagarde, transferată de la FMI la Banca Europeană."

Andrei Pleşu: Jumătatea plină a paharului? (Adevărul)
"Anul acesta avem, se pare, oarecare noroc în materie electorală. Partidul de guvernămînt a ieşit prost din competiţia cu Opoziţia (aşa pestriţă şi confuză cum este...), iar alegerile Congresului Naţional PSD au creat neaşteptate fisuri interne şi „opţiuni“ tactice, de natură să transforme stricăciunea în nebuloasă. Nu putem vorbi, totuşi, despre o binevenită „parte plină a paharului PSD“, dar ne putem face iluzia că „partea goală“ a devenit un fel de şpriţ, o combinaţie de „tărie“ cu apă chioară, oricum mai bună decît fudulia netrebniciei „salvatoare“ de neam de pînă acum. Nu ştiu mai nimic despre „cîştigătorul“ Fifor. Aflu că, la bază, e filozof. Or nu e puţin lucru să ajungi ministru al armatei din postura de metafizician! Ce văd e un portret de politician nu prea volubil, zîmbind stingher, prudent şi loial partidului. Pe frumuşelul Orlando, alt cîştigător, îl percep ceva mai clar. Un soi de playboy în pragul retragerii, bucuros să se machieze convenabil pentru a fi la vedere, sigur pe competenţa şi misiunea lui providenţială („trimis în România“ de Creatorul însuşi), arborînd un şmecher surîs „şarmant“ pe post de pricepere profesională. Simplu spus, un candid caraghios tomnatec... De doamna Dăncilă nu mai am nimic de spus. Spunea ea tot. „Damă bună“, inocent dezadaptată, revenindu-şi mereu „din pumn“, cu un optimism lăcrămos. Pe scurt, o gospodină victorios ospitalieră!"

Dan Constantin: Iohannis s-a îngrășat din MCV (Jurnalul National)
"O nouă misiune de evaluare a sosit la București să controleze dacă avem unghiile tăiate și batista regulamentară. Evident că examinatorii vor avea urechile făcute pâlnie la șoaptele senzorilor secreți recomandați și oploșiți sub umbrela unui pesonaj alunecos ca un covor de săpun, pupila proaspăt eșuatului spitzen candidat Timmermans. Doamna care a alimentat Comisia Europeană cu rapoarte incorecte, dirijate politic, trece ca o sfidare în fiecare dimineață pe lângă statuia lui Vasile Lascăr, schimonosind mesajul acestuia. Crezul marelui liberal „Vroiesc să fac din administrație o a doua magistratură” a fost adaptat de doamna cu nume mereu schimbător, la programul de acțiune al statului paralel: „Vroiesc să fac din magistratură o administrație secretizată”. În perioada de mandate sinistre ale conducerilor Înaltei Curți, vecine cu sediul reprezentanței UE, agerii agenți de supraveghere ai statului de drept nu au observat căderea Justiției sub puterea protocoalelor dirijate de ofițeri plasați până în instanțe și parchetele specializate. Doamna X îl plimbă pe Iohannis pe culoarele de la Bruxelles ca pe un trofeu al activității ei de recrutare în slujba statului paralel. Președintele a fost împins ca un berbece bun să spargă independența justiției și să cauționeze toate acțiunile birocrației angajate sub camuflajul falsei lupte cu corupția. Mecanismul de Control și Verificare, dirijat de interese contrare României, a devenit o pârghie pentru a pune piedici oricăror inițiative de modificare a legislației care puteau să pună frână degradării justiției și transformării ei într-o ghilotină pentru eliminarea adversarilor politici. Iohannis și-a întărit poziția de lider politic din încurajarea evaluărilor incorecte livrate an de an de MCV."

Eugen Șerbănescu: Caramitru jr., pe cale să-l ucidă pe Caramitru srl (Romania Libera)
"Nu ne-am fi ocupat de tatăl, dacă fiul, un adolescent întârziat cu personalitate accentuată, n-ar fi luat-o iarăși razna, cu toate că însuși Barna i-a dat elegant, acum câteva luni, un cap în gură. De data aceasta, noul Pinocchio îl numește pe Mihail Neamțu – căruia nu i se ridică nici la nivelul genunchiului – pur și simplu „imbecil“ pentru „vina“ scriitorului liberal de a fi spus adevărul: „Sper că e clar pentru toată lumea: USR-PLUS susţine la nivel european politicile lui Macron/Verhofstadt: migraţie necontrolată, porţi deschise pentru populaţiile africane, toleranţă faţă de Islamul politic, secularism agresiv şi globalism fără frontiere“, a scris Mihail Neamţu pe Facebook – și, dacă stai strâmb și judeci drept, nu poți să nu-i dai dreptate. Enervat, ca să se răcorească, Caramitru cel mic a recurs la invective – dar nu i-a fost suficient."

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Criza de medici de acum? Eu spun că va fi mai rău când 4 milioane de ”decreţei” vor deveni pacienţi (Ziarul Financiar)
"Prietenul lui Cristian Hostiuc (n.Red. opinia publicată pe 23.06.2019) realizeaza probabil din ce in ce mai mult ca operatorii privati isi fura singuri caciula preferand sa recruteze specialistii pregatiti in public, fara sa isi asume sa pregateasca medici specialisti (prin rezidentiat) in clinicile proprii - crescand astfel numarul si oferta de medici specialisti. Asa au facut cu lejeritate toate clinicile private –  au luat medici din sistemul public, gata pregatiti, cu tot cu pacienti, tintele fiind anumite specialitati, depletand de salariati sistemul public. Apoi, cresterile salariale din public din 2018 au dus la stoparea temporara a migratiei, pana ce privatii vor creste la randul lor salariile (de fapt culmea cresterilor salariale din sistemul sanitar este ca au plecat angajati din farma in sistemul sanitar, salariile au devenit comparabile dar avantajul este ca nu ai nici tinte, nici indicatori)."

Format: 

Topic: