4 Mar 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Iliescu 89 (Punctul pe Y)
"O stranie potrivire face ca președintele fondator al social democrației românești să împlinească vârsta care coincide cu anul reintrării sale în politica la vârf: 1989. Venerabilul om politic a renunțat de ani buni să mai facă din aniversarea sa un eveniment public. Primește telefoane de felicitare de la apropiați, dar preferă să adaste în tihna relativă a căminului, alături de cea care îi este parteneră fidelă de nu mai puțin de 68 de ani - doamna Nina, cea mai discretă și mai decentă Primă Doamnă a României moderne. Retragerea sa din actualitatea politică a fost marcată de venirea la putere în partid a unor personaje oportuniste care l-au considerat un balast, ignorând propria lor insignifianță. Nici Geoană și nici Ponta nu a avut vreo contribuție la redresarea partidului, de după momentele de vârf ale președinției sale. Ba, din contră, iar revenirea în primul plan din „epoca Dragnea” s-a datorat mai degrabă lipsei de consistență a personajelor de dreapta decât revirimentului stângii. Dacă Geoană se gândise la un moment dat să-l excludă din partid, iar Ponta a preferat să îl îndepărteze de structurile acestuia,  Dragnea a ales să îl ignore pur și simplu. Cu atât mai condamnabil cu cât a făcut-o  atunci când extremismele și-au dat mâna în a face din fostul președinte un țap ispășitor pentru stările de lucruri incontrolabile, specifice unor asemenea fenomene, din timpul Revoluției."

Cristian Unteanu: Explicaţia lui Trump pentru răsunătorul eşec diplomatic de la Hanoi: cod de furtună (Adevărul)
"Sigur că cineva trebuia să poarte vina pentru momentul umilitor trăit de Preşedintele Trump la Hanoi atunci când bunul şi marele său prieten Kim Jong Un a părăsit masa negocierilor, a anulat conferinţa de presă, n-a semnat Acordul promis în sunet de fanfară de echipa de propagandă de la Washington, confirmând că nu va accepta condiţiile americane şi că nici nu are de gând s-o facă în condiţiile cerute de Donald Trump. Orientul Apropiat: „ruleta rusească“ pe „frontul invizibil“ Situaţie destul de puţin întâlnită în practica diplomatică şi, în orice caz, contrazicând total regulile extrem de stricte după care se organizează un asemenea Summit, cu momentele sale concepute şi cronometrate la secundă, cu pachetele de documente finale gata agreate în decursul zecilor sau sutelor de ore din reuniunile pregătitoare la diverse nivele, aşteptându-se doar momentul semnării oficiale, punctul culminant al spectacolului desfăşurat cu cât mai mult fast în faţa zecilor de ziarişti sosiţi din toată lumea, special acreditaţi pentru această ocazie."

Florin Condurateanu: Gică Hagi, Dinu Săraru, alte personalităţi la deschiderea Centrului Cultural A. Păunescu (Jurnalul Naţional)
"„Tu să mă ierţi de tot ce mi se-ntâmplă, că ochii mei sunt când senini, când verzi, că port noroi sau port ninsori pe tâmple, ai să mă ierţi, altfel ai să mă pierzi”. Versurile lui Adrian Păunescu, interpretate de glasul cald al lui Ducu Bertzi, îţi răscolesc toate sensibilităţile. Lângă vocea îndrăgitului folkist se alătură un firicel de voce, fredonând şi el melodia de succes. Un prichindel, fetiţa Anei-Maria Păunescu, cântă şi ea cu Bertzi piesa „Iertările”. Păpuşa de copil răspunde imediat când e întrebată ale cui sunt versurile: „Ale bunicului meu!”. Undeva, într-un cartier cu parfum retro al Bucureştiului, s-a deschis Centrul Cultural A. Păunescu. Acel „A” va cuprinde întreaga familie: şi geniul Adrian Păunescu, şi Ana Maria, şi Andrei. Scopul Centrului e promovarea literelor şi artelor, galeria de artă verde, viitoarele seri de poezie şi muzică. Printre numeroasele personalităţi din toate domeniile prezente la frumosul eveniment, s-a aflat şi octogenarul scriitor şi conducător de teatre Dinu Săraru, prieten al poetului Păunescu, căruia Ana-Maria Păunescu i-a dăruit o plachetă omagială. Înconjurat de invitaţi, a fost prezent şi Gică Hagi, însoţit de fiica lui, actriţa Chira Hagi, apariţie delicată, rafinată, sensibilă. După ore lungi în emisiunea de la Antena 1 din l998, Adrian Păunescu l-a convins pe Hagi să revină la naţionala României."

Silviu Mănăstire: Kövesi über alles (Romania Libera)
"Am traversat una dintre cele mai negre săptămâni ale propagandei politice. Un veritabil război de imagine purtat cu armele intoxicărilor de cele două părți care s-au poziționat pro și anti Kövesi. Kövesi ne-a explicat, într-un interviu halucinant de altfel, acordat Andreei Esca (în care s-a atins și tema obișnuințelor sexuale ale doamnei K), că nu e nicio victorie deocamdată și că urmează să fie luată decizia politică a numirii în funcție. Toată punerea în scenă a procedurii a fost organizată pentru ca, într-un final, maximum zece birocrați europeni și reprezentanți ai unor guverne europene să se întâlnească într-o sală, cu ușile închise, și să negocieze politic: românca Kövesi, adevăratul candidat al Germaniei, sau candidatul Franței. Dacă o făceau din prima așa, fără spectacolul dezbaterilor din Parlament, publicul ar fi fost văduvit de poleiala de democrație. La Bruxelles totul este troc politic îmbrăcat frumos în sclipiciul principiilor și al procedurilor birocratice. Decizia politică se va lua într-o reuniune din care vor face parte reprezentanții guvernelor Croației, Finlandei și Portugaliei (miniștrii de Justiție sau de Externe) și șefi din Parlamentul European (președintele Comisiei LIBE), probabil chiar președintele Parlamentului. Aproape toți cei implicați în decizia politică au legături cu Partidul Popular European și se află în sfera de influență a intereselor germane (Croația și Finlanda au guverne populare)."

Cristian Hostiuc, ZF: Asta îşi doresc? Dacă Vâlcov, omul din spatele OUG 114, vrea să aducă sistemul bancar măcar la nivelul celorlalte ţări din Est, ar trebui să interzică sau să limiteze creditele furnizor pe care le iau companiile (Ziarul Financiar)
"Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a Guvernului şi omul din spatele OUG 114, cu taxa pe lăcomia băncilor, spune că vrea să reducă dobânzile pe care le plătesc românii la creditele luate de la bănci şi să implice mai mult băncile în creditarea companiilor şi a persoanelor fizice la un nivel apropiat de media UE, sau măcar de media celorlalte ţări est europene. Până la un anumit moment, cifrele statistice îi dau dreptate lui Vâlcov în retorica lui împotriva băncilor din România. Activele sistemului bancar în PIB, 451 de miliarde de lei, faţă de 959 de miliarde de lei, adică 47% - cel mai scăzut nivel din UE, arată subdezoltarea economiei româneşti."

Format: 

Topic: