Share
5 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă (Punctul pe Y)
"Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la prânz o coadă de mașini parcate de o parte și de alta a șoselei pe vreun kilometru. Undeva, la mijloc, o mulțime pestriță gravita în jurul unor mese improvizate pe care se aflau băuturi răcoritoare și... șampanie! Pe ambele părți, șiruri lungi de folii negre de plastic acopereau o cultură misterioasă pe lângă care roiau operatori și fotoreporteri. Asistența părea să fie în așteptarea unui eveniment care întârzia să se producă. Nu mult, doar cu vreo oră față de ceea ce se presupune a fi fost deadline-ul ce generase această neobișnuită adunare. La un moment dat apărut o mașină din care a coborât, în obișnuitul său echipament de campanie, actorul principal al acestui show improvizat. Nimeni altul decât ministrul Agriculturii Petre Daea, luat ca deobicei în primire de la primii pași de roiul de jurnaliști. Ministrul a dorit însă mai întâi să salute VIP-urile din asistență, în care se aflau doi ambasadori, mai mulți parlamentari și câteva oficialități locale. Iar în centrul acestora, organizatorul evenimentului: domnul Franz Josef Jakobs, un neamț autentic, de la „Nemția”, în rolul său de promotor al cele mai importante plantații de sparanghel din România."

Iulian Chifu: Retragerea americană: Afganistanul în război, negocierile de pace îngreunate de Kabul (Adevărul)
"Diplomaţii americani fac eforturi majore pentru a recupera postura de negociere cu talibanii, după ce preşedintele american, Donald Trump, a anunţat intempestiv retragerea a jumătate din trupe în chiar timpul unei asemenea runde desfăşurată la Doha. De fapt, deşi a promis anul trecut că va creşte prezenţa americană şi va sprijini guvernul afgan, Preşedintele Trump a făcut un gest contrar, văzut drept trădare de către Kabul şi drept încurajare a insurgenţei de către talibani. Abundenţa victimelor războiului cu talibanii Talibanii au ajuns să deţină, să controleze sau să se lupte pentru circa jumătate din teritoriu, chiar dacă e vorba despre unul mai puţin populat, sub 30% din populaţie fiind sub administraţie talibană sau în pline lupte între talibani şi afgani. Atacurile sunt cele mai puternice din 2001, de la lansarea operaţiunii Enduring Freedom, iar talibanii deţin teritoriul cel mai extins controlat sau disputat din 2001."

Florin Condurateanu: Ochelariştii de pe scenă (Jurnalul Naţional)
"Ochelarii aduc şi un aer de distincţie, de intelectualism, purtătorul de ochelari devine mai interesant, mai misterios. Cu toate acestea, unii refuză să poarte ochelari, se tem că le strică fizionomia. Cu atât mai mult se polemizează pe tema ochelariştilor de pe scenă. Mai la începuturile carierei, excelenta actriţă Emilia Popescu nu concepea să intre pe scenă cu ochelarii pe nas. Până când, fără ochelari fiind, Popeasca, mioapă cu dioptrii de luat în seamă, n-a văzut un decor fără culoare ţipătoare şi s-a lovit de fereastra acestui decor, spărgându-şi arcada, cu sânge şiroind. Acum, Emilia Popescu poartă ochelarii fără nicio inhibiţie şi pe scenă, şi la televizor. Sunt însă artişti pe care nici nu poţi să îi imaginezi fără ochelari. Unul este maestrul Radu Beligan, care a jucat cu ochelari în toate piesele, în filme, chiar de la debutul său, în „O noapte furtunoasă”.  Pe Mirabela Dauer nu ţi-o imaginezi fără ochelarii ei de sentimentală, cântă de-i sare sufletul din piept. Fără ochelari, Angela Similea ar afişa o stinghereală. Sunt artişti îndrăgiţi a căror apariţie pe scenă nici nu poate fi concepută fără ochelari."

Marius Ghilezan: Trecutul cade ca o lespede peste „neprihănirea“ lui Augustin Lazăr (Romania Libera)
"Augustin Lazăr a primit din partea CNSAS, în 2009, o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. El, cel care a semnat PROTOCOLUL cu SRI, a fost dovedit recent că a acţionat asemenea unui procuror de tip stalinist, care în anii tinereţii a refuzat dreptul deţinutului politic de a fi liberat. Recent Societatea Timişoara, anticomunistă odată, i-a conferit lui Lazăr titlul “SPERANŢA”, acelaşi titlu primit şi de CORNELIU COPOSU. Luju.ro a scris că Augustin Lazăr „a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist”, Iulius Filip. „În anii ’80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă «Solidaritatea» din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri. În final, acesta fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru «propagandă împotriva orândurii socialiste»”, scrie sursa citată, care susţine că Iulius Filip a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr."

Oana Motoi, Managing Partner Cromwell Evan Global: România are nevoie de predictibilitate legislativă pentru a motiva multinaţionalele să îşi reinvestească profiturile aici (Ziarul Financiar)
"Estimare: aproximativ 1.700 de milioane EUR poate reprezenta valoarea profitului companiilor cu capital străin în 2018 ce ar putea fi injectat în economie în 2019. Decizia depinde de predictibilitatea fiscală şi legislativă. După o perioadă de stagnare a investiţiilor străine în intervalul 2012-2014, începând cu anul 2015, investiţiile străine în România au crescut de la an la an cu aproximativ 8%. Investitori din ţări precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franţa gestionează 48.387 milioane EUR, adică aproximativ 64%, din totalul investiţiilor străine prezente pe piaţa din România (75.851 milioane EUR la data de 31 decembrie 2017), potrivit informaţiilor statistice publicate de Banca Naţională a României în raportul cu privire la investiţiile străine directe în România aferent anului 2017."

Format: 

Topic: