Publicat: 5 Iunie, 2012 - 11:26

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Pripeala nediplomatică a lui Marga (Amos NEWS)
"Gestul trădează pripeală şi servilism. Dacă a propus o astel de chestie Hollande, trebuie să ne aliniem rapid, printre primii, la această iniţiativă care, oricum, pentru noi nu înseamnă ceea ce înseamnă pentru Franţa şi pentru America. Nu e prima dată când procedăm aşa şi o facem deliberat în contra intereselor noastre. Ne-am aliniat prompt cu Irakul, ne-am aliniat cu grăbire cu Iugoslavia şi din ambele nu am avut decât de pierdut. Singura situaţie în care ne-am comportat cu relativă demnitate este recunoaşterea Kossovo şi este meritul lui Băsescu de a fi fost ferm în direcţia bună cu această ocazie."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Taxa pe aroganţă (Azi)
"Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, le-a transmis directorilor companiilor de stat – deci tot bugetarilor! – că va trebui să se mulţumească cu un salariu mult mai mic decât cel avut până acum, „din solidaritate“ cu angajaţii plătiţi prost. Reducerile masive de salarii ale bugetarilor francezi sunt necesare pentru a demonstra „solidaritate“ şi vor afecta contractele „în curs“, a anunţat prim-ministrul Ayrault."

SABIN ORCAN: Prea Sfânta campanie electorală (Adevărul)
"Când am văzut filmuleţul, am avut senzaţia că nu văd şi, mai ales, nu aud bine. L-am pus încă o dată. Fraza rostită de părintele Florin Chirilă îmi răsună în timpane: „Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!" Lipseşte un „pentru", dar ce-are a face? Incorectitudinea exprimării ar fi cea mai mică problemă aici. Demn de reţinut este faptul că un slujitor al Domnului recunoaşte, în gura mare, că el slujeşte nu doar Bisericii, ci şi Partidului. Întâmplător sau nu, partidul aflat la putere."

HORIA TABACU: Tendinţe electorale: Facebook, izlaz şi Regina de diamant (Evenimentul Zilei)
"S-a desfăşurat pe un izlaz trasat ca un teren de fotbal şi mărginit de două tribune stinghere. A participat tot satul. În zonă, lumea se strânge cam la orice, chiar şi când vine Smurdul la câte un bolnav. Perimetrul era îngrădit. La intrare primeai câte un pix, un balon, o brichetă şi o eşarfă. Apoi te aşezai fără să vrei la o coadă unde se dădeau bonuri cu numere. Eu am prins 1214. Se spunea că bonurile ar fi pentru o tombolă unde s-ar putea câştiga biciclete, maşini de tuns iarba şi chiar un scuter. De fapt ele nu serveau decât la un bufet bine aprovizionat cu mici şi bere foarte rece. Tombola nu a mai fost organizată pentru că primarul se teme de anchete şi rudele lui nu s-au înţeles cine şi ce să câştige. Lumea a înţeles şi a rămas cu o impresie bună. Omul ar fi dat pentru că are de unde, dar putea să aibă necazuri."

RODICA CIOBANU: Amendă pentru trai decent (Gândul)
"Sunt vizate 97 000 de persoane, care ar  urma să contribuie la buget cu aproximativ 500 de milioane de euro, acoperind cel mult deficitul fondului de pensii pe o lună şi jumătate, dacă acestea rămân neschimbate. Cum însă premierul a început deja să dea derogări, profesorii universitari fiind eliminaţi din schemă, iar pensiile, conform anunţurilor oficiale, urmează să crească, jumătatea de miliard de euro s-ar putea transforma într-un mizilic. Şi-atunci, de ce bate atâta monedă pe o măsură ce pare sortită devalorizării?"

RĂZVAN BĂRBULESCU: Enigma şefului de cabinet (Jurnalul Naţional)
"Într-o ţară cu hoţi puţini, cu o corupţie decentă, controlabilă, numele lui Codruţ Marta n-ar fi trebuit să spună nimănui nimic. Un banal şef de cabinet. Literatura e plină de şefi de cabinet, de la blegi sau tembeli până la carierişti. Şeful de cabinet e omul de încredere care face jocurile la uşa şefului, administrează intrările la şefu', e responsabil cu portbagajul şefului în zilele de cadouri, e omul care are grijă ca amantele să nu se încurce cu nevestele...Nu-ţi iei ş. de c. o haimana cu apucături de turnător, ci un tip de încredere, cu care ai împărţit sentimente, ai urmat o formă de învăţământ, de care te leagă chiolhane, masterate şI furtişaguri vechi, garanţie pentru escrocherii, sustrageri şi prăduieli de maturitate."

MIHAI PÂLŞU: „Frumosu” de la Gardă şi politica jocurilor murdare (Puterea)
"În acest moment, evenimentele importante care marchează viaţa românilor nu au nimic de-a face cu alegerile locale. Bătăliile pentru primării sau consilii se duc într-o linişte de mormânt, de parcă viitorii aleşi ar fi nişte pietre de cimitir. Pe ici, pe colo, mai apare câte o înfruntare zgomotoasă ori o palmă zvârlită politic peste ochii contracandidatului. Însă au o găleată colorată explicit, aruncată discret, de un „oarecare”, peste gard în curtea alegătorilor - ca să nu se spună că mita electorală s-a dat direct în mână. În rest, tăcere. Iar asta în timp ce media se perpeleşte de dorul unor lupte serioase de campanie care, iată, se ambiţionează să nu facă fotosinteză sub lumina reflectoarelor."

GABRIEL BEJAN: De ce, mă rog, lăcustele PDL sunt mai bune decât lăcustele USL? (România Liberă)
"Iată ce scria Elena Udrea, pe 31 mai, pe blogul personal: "Victor Ponta umflă fără nicio remuşcare schema de posturi a Guvernului pe care îl conduce pentru a crea locuri călduţe clientelei politice a USL. Procesul se întâmplă în paralel cu cel de epurare pe criterii politice a instituţiilor publice şi de instalare în funcţii a membrilor şi simpatizanţilor PSD, PNL şi PC. Lăcustele USL au dat năvală peste instituţiile statului." Cu câteva zile înainte, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, spunea tot pe blogul său că "noua conducere a MAE este acum populată cu ţuţeri politici transferaţi direct de pe platourile Antenei 3"."

CRISTIAN HOSTIUC: Cei 999 de dolari care lipsesc din banii voştri şi ai părinţilor voştri. Cum s-a transformat un libret de economii de 1.000 de dolari în 1977 într-un dolar în 2012 (Ziarul Financiar)
"După o conversaţie de zece minute cu acel domn, dintr-o localitate din Hunedoara, am realizat că situaţia lui este până la urmă o problemă a tuturor celor care economisesc, o parte din salariul lor, astfel încât să lase ceva moştenire copiiilor lor. Unde să investeşti, în ce produs de economisire şi în ce monedă, astfel încât trecerea anilor şi evenimentele care apar să nu îţi înghită banii pe care i-ai pus de o parte? În 1966, părinţii cititorului au făcut prima depunere la CEC. În 1977, soldul carnetului de economii de la CEC indica 10.000-11.000 de lei. De atunci, părinţii nu au mai efectuat vreo depunere, dar nici nu au scos vreun ban. Ce se aduna era doar din dobândă."