Publicat: 6 August, 2012 - 10:24
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Coșmarul de 40 de zile (Amos NEWS)
"Uite, însă, că Curtea nu a făcut chestia asta. E drept, a respins toate contestațiile care i-au fost înaintate, dar nu s-a pronunțat. Ba chiar a cerut o serie de informații actualizate de la instituțiile specializate, plus un răgaz de mai bine de o lună, pentru a putea discuta pe îndelete aspectele pe care le implica acest referendum. Între care, bineînțeles, cea mai importantă rămâne realitatea numărului de alegători cu drept de vot. Ei bine, aceste 40 de zile ( cu rezonanță funerară!) nu sunt deloc de bun augur pentru președintele suspendat. Dincolo de faptul că asta înseamnă luarea în calcul a unor elemente care pot să "vicieze" rezultatul așteptat de acesta, amânarea pronunțării ne mai spune că la Curte părerile sunt extrem de împărțite în rândul celor nouă magistrați."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Nu-l ignoraţi pe Napoleon! (Azi)
"Când Băsescu vorbeşte despre lovitură de stat, el chiar crede că a fost lovitură de stat. Noi considerăm că delirează, căci nimeni normal la cap nu consideră că a fost vorba despre aşa ceva, dar el asta crede. Însă nimeni care se pretinde lucid şi raţional nu trebuie să ia în derâdere spusele lui Băsescu despre puşcării şi condamnări. Cu atât mai mult cei direct vizaţi. Băsescu nu se plimbă singur prin vreo curte, recitând versete despre lovituri de stat. El se află, încă, la comanda politică a unui aparat de represiune care şi-a legat destinele de Băsescu. Ştiind că vor cădea odată cu el, obedienţii – câţi mai sunt – din nişte instituţii ale statului încearcă să-l salveze cu orice preţ."

MIHNEA MĂRUŢĂ: Scenariul unei preluări ostile (Adevărul)
"Surprinzător, câţiva membri ai majorităţii au defectat şi primul scop a fost atins. Asta s-a petrecut la moţiunea împotriva Guvernului Ungureanu. Acela a fost adevăratul moment iniţial; schimbarea preşedinţilor celor două Camere şi a Avocatului Poporului n-a făcut decât să ridice vălul de pe miza ascunsă - trecerea „pachetului de control" în alte mâini. Poate chiar vânzarea sa. Ce-ar mai constata observatorul cel neutru? Că noua majoritate nu numai că l-a suspendat şi pe preşedinte, iar apoi i-a trimis la plimbare pe partenerii tradiţionali, sfidându-le îngrijorarea, dar a mai şi restrâns şansele unei justiţii regulatoare. Şi că, drept urmare, populaţia României e divizată, principalele instituţii îşi contemplă slăbiciunile, iar reprezentanţii lor se hrănesc cu jumătăţi de încredere."

HORIA TABACU: Marea greşeală pentru Plagiator şi Repetent (Evenimentul Zilei)
"Chiar cei mai fanatici fani ai lor admit că s-au făcut greşeli. În nici o lună Repetentul şi Plagiatorul, coordonaţi de Varan, au spulberat tot ce era democraţie în România. Cu ajutorul lor oamenii între două vârste sau cei bătrâni şi-au amintit de Epoca Ceauşescu, atunci când drepturile ne-au fost călcate în picioare, ne-am învăţat să trăim cu minciuni din ce în ce mai mari şi am ajuns la o catastrofă. Această situaţie nu se mai poate repeta. Românii au alt orizont, trăiesc într-o mare familie, care nu-i va lăsa să deraieze. Poporul nostru s-a deşteptat şi poate şi acest ultim (să sperăm) duş rece a ajutat. Greşelile conducătorilor de astăzi pot fi şi scuzabile. Ei au o mentalitate comună, oarecum găunoasă. Principala motivaţie pe care şi-o oferă este, lasă că şi alţii au făcut la fel. Cu alte cuvinte, ce alţii nu au mai plagiat? Ce alţii nu au mai rămas repetenţi?"

Cristian Tudor POPESCU: Federer, învins de dublul Murray – Ivan cel Groaznic (Gândul)
"Acum însă, Andy a sărit ca la baschet. Cu întreg corpul în aer, la vreo 30 cm de sol, a pleznit o dreaptă de atac în cros mai tare decât cea venită de la Federer. Swiss Wizard nici n-a mai apucat să ridice racheta.  Aceasta este secvenţa emblematică a zdrobirii lui Federer de către Murray în finala olimpică.  Zomby Murray, cum îl numeam acum câţiva ani, a progresat prea puţin până în 2012. Rămânea înţepenit în acelaşi joc de regularitate, defensiv fără contraatac, o „ţăcăneală” superioară care îl menţinea pe locul 4 mondial, dar nu-i permitea să viseze la locul 1."

LUCIAN AVRAMESCU: Referendum inutil. Demisul n-a fost ales în 2009 (Jurnalul Naţional)
"Îl aud pe Băsescu şi mă crucesc din nou. Cel care-a proclamat votul drept instrument al loviturii de stat, cel care şi-a îndemnat poporul să nu voteze, fiindcă votul e nociv, otrăvitor, antidemocratic, urlă ca din gură de şarpe că li se ia românilor dreptul la vot. Vă vine să credeţi? Băsescu, cel care-a câştigat de două ori preşedinţia României la mustaţă şi sunt indicii c-a furat voturi de fiecare dată (în confruntarea ultimă a pierdut în ţară, dar i-au venit peste noapte din străinătate 0,33 la sută voturi, fix cât îi trebuiau pentru a aşeza o mică distanţă faţă de contracandidat), Băsescu, expert în şmecherit alegeri, cu echipa lui – Videanu, Blaga, Berceanu, Flutur – care lua „o gustare mică” la Ministerul de Interne, cere acum transmiterea listelor electorale la procuratură, iar procurorii să verifice cum am votat eu şi tu şi el şi cine a încălcat interdicţia de a-şi părăsi locuinţa pe 29 iulie."

MIHAI PÂLŞU: Antonescu crede că SIE a muncit pentru denigrarea României (Puterea)
"Într-un interviu dat sâmbătă „pe sticlă”, preşedintele interimar Crin Antonescu a susţinut, nici mai mult nici mai puţin, că dacă el şi Ponta - ghidonaţi de Voiculescu - nu-l suspendau pe Băsescu, în toamnă ţara ar fi fost scena unor lupte de stradă. În opinia actualului chiriaş de la Cotroceni, violenţele sociale ar fi fost mult mai grave decât cele de la începutul anului dacă referendumul nu s-ar fi desfăşurat la sfârşitul lunii iulie. Pentru ştiinţa tuturor, nu poporul a produs violenţele din ianuarie, ci ultraşii."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Alertă de război (România Liberă)
"Credeţi că este exagerat? Judecaţi dumneavoastră, atunci, faptele descoperite de colega mea Ondine Gherguţ, confirmate de documente oficiale precum şi de spusele lui Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale. Toată lumea vorbeşte de câteva zile despre mini-recensământul menit să actualizeze listele electorale. Zeci de ore de discuţii, desprinse parcă dintr-o piesă de Eugen Ionescu, despre un proces care ar trebui să clarifice câţi alegători există de fapt şi dacă referendumul de demitere a preşedintelui este sau nu valid."

SORIN PÂSLARU: Dacă nu ai date, poţi să pui mâine "Închis" pe România (Ziarul Financiar)
"Câţi tineri, câţi bătrâni, câţi pensionari (eventual câţi speciali şi cât consumă din buget), câţi salariaţi, care este repartiţia salariilor lor - poţi să ai pretenţii să mai întrebi aşa ceva dacă ei nici oamenii, unul câte unul, care pe unde o fi, nu ştiu să îi mai numere? Am scris într-o opinie din 2007 (extrase mai jos), când boom-ul economic părea de neoprit şi puţini îşi imaginau că în doar un an şi jumătate România va fi în genunchi la FMI după un împrumut de 1.000 de euro pentru fiecare din cetăţenii săi (pentru un sfert din ei acesta fiind venitul anual), cât de în urmă este statul român în ceea ce priveşte cunoaşterea cetăţenilor săi şi a activităţii lor."