6 Iul 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame (AMOS NEWS)
"Tot tărăboiul pleacă de fapt de la suspiciunea - dată drept certitudine de opoziție - cum că beneficiarul unei sau unor modificări ar putea fi Dragnea, motiv pentru care întregul pachet este reclamat ca fiind toxic - vorba toxicologului Lazăr, care își descoperă aproape zilnic vocația de orator @ În siajul Codului Penal a fost votat și domnul Vlase ca director la SIE, după ce inițial fusese rejectat chiar de către partidul său. Avem acum un director de serviciu secret liberal și unul social democrat, într-un perfect echilibru politic, fără majorități și minorități @ ROBOR a atins un nivel de speriat, mai ales pentru cei din categoria „prima casă”. Isărescu spune însă că acesta a mai atins chiar și nivelul de 5% și că ”nimeni n-a murit din asta”. Probabil că n-o să moară nici acum, dar... @ Continuă controversele pe tema gazelor din Marea Neagră și a tergiversarii legii OffShore de către Parlament. În premieră Dragnea explică faptul că concesionarii americani ar dori cu orice preț ca ceea ce  extrag să traverseze doar România, fără a lăsa vreun beneficiu notabil concesionarului. Ceea ce nu pare a fi prea corect nici măcar din punct de vedere al parteneriatului Atlantic @ Indiferentă față de blamul prezidențial Viorica Dăncilă și continuă programul de politică externă fără mandat participând la o întrunire cvadrilaterală la Salonic, cu omologii săi din Bulgaria, Grecia și Iugoslavia." (AMBIDEXTRU)

Andrei Pleşu: Chipuri ale presei (Adevărul)
"De curînd, a apărut la Editura Humanitas jurnalul german al lui Denis de Rougemont din anii 1935-1936. E un text esenţial pentru înţelegerea perioadei de consolidare a regimului hitlerist şi pentru analiza metabolismului politic şi social al totalitarismelor în general. Inevitabil, ni se prezintă şi informaţii despre presă. Iată, în rezumat, imaginea presei naziste, aşa cum apare ea în descrierea lui Denis de Rougemont. Mai întîi, ca orice presă instrumentalizată strict propagandistic, e vorba de o presă cît se poate de plicticoasă. Fenomenul „breaking news“ – cum am spune astăzi – lipseşte cu desăvîrşire. Nu se relatează crime, nu se practică bîrfa şi calomnia decît prin excepţie (şi numai pentru raţiuni de stat, niciodată din raţiuni personale). Fiecare pagină conţine mult mai mult text decît imagine. Nu se dau -„fake news“ decît atunci cînd sînt utile strategic (pentru defăimarea „duşmanilor“) şi nu se denigrează niciodată propria naţiune şi conducătorii ei. Se cer articole mai degrabă de la scriitori şi savanţi acomodanţi, decît de la actori şi ciclişti (cf. op. cit., p. 28). Pe scurt, totul e previzibil, nesărat, „serios“ în cheia şedinţelor de partid. (Îmi amintesc cum, la noi, România liberă a „epocii de aur“ era frecventată mai ales pentru pagina de „mică publicitate“, orişicît mai picantă şi mai „realistă“… )."

Dan Constantin: Și cu gazul luat, și fără bani (Jurnalul Naţional)
"Pentru țările slabe, descoperirea de zăcăminte naturale aduce multe nenorociri. Cercetările geologice inițiale, ținute la secret, declanșează o luptă surdă a concesionarului cu statul -  administrator al bogăției din subsol, ca proprietate a „poporului” - pentru a obține facilități în fazele următoare ale exploatării. Lupta este pe termen lung care depășește ciclurile electorale. De regulă, când se ajunge la exploatarea efectivă a zăcământului, Guvernul în exercițiu află că nu prea are câștig la buget, condițiile fiind de mult negociate de alți demnitari, acum oale și ulcele. Dacă ar vrea să impună o nouă lege a exploatărilor de minerale sau de hidrocarburi, date de la Dumnezeu, își aprinde paie în cap. Piesa a fost scrisă cu mai bine de o sută de ani în urmă; prezentată pe toate marile scene din Orient și Golful Persic, a intrat acum în repertoriu și în România.” 

Marius Ghilezan: De ce iubesc America (Romania Libera)
"Un OK al limbajului nonverbal. Știam că are fiul la studii în „Promised Land“. Nu se va mai întoarce. La fel ca Sara, fiica fostei mele vecine. S-a născut mult după ce am descoperit eu „Țara tuturor posibilităților“. Acum caută o universitate. A înțeles și ea, la fel ca mine, în urmă cu aproape trei decenii, că visul american e altceva decât din poveștile bunicilor. Mama mea visa să ajungă în SUA. A văzut-o prin fotografiile trimise de mine și a înțeles-o prin povestirile mele de zi cu zi. Vorbeam zilnic la telefon. Din redacțiile în care aveam internship. Nu putea înțelege modul de organizare al societății și goana oamenilor după performanțe. Nici cum am reușit cu doar 20 de dolari să dau o petrecere cu vodcă și un curcan la microwave. Habar n-avea că prăjiturile ei erau mai bune decât cele din grocery. Că americanii trăiesc în poveste. O fac în fiecare zi. I-am explicat o zi întreagă ce înseamnă Fifth Avenue. Locul în care se ciocnesc meteoriții lumii financiare. Cum e organizată justiția. Că nu au judecători, doar Curți cu juri."

Adrian Vasilescu: Când statul a turnat gaz peste focul inflaţiei (Ziarul Financiar)
"Vreme de 27 de ani, 8 luni şi 4 zile, de la  sfârşitul lui octombrie 1990 şi până astăzi,  bătălia cu inflaţia s-a dovedit a fi o mare şcoală pentru întreaga clasă politică din ţara noastră, pentru guvernele care au trecut prin Palatul Victoria, pentru instituţiile statului, pentru economişti, politologi, sociologi, jurnalişti, pentru întreaga populaţie. O şcoală dură, care ne-a schimbat modul de a gândi, stilul de viaţă, obiceiurile, comportamentul. Numeroşi analişti, plecând de la tot ce am trăit în aceşti ani, s-au văzut deseori tentaţi să schiţeze biografia inflaţiei pornind din noiembrie ’90. Dar au greşit ori încă greşesc. Pentru că rate mari ale inflaţiei, cu durate lungi ori scurte, s-au perindat cu duiumul în istoria ţărilor române. Ori în istoria României de după 24 ianuarie 1859. Aşa că inflaţia, la noi, nu a început la 1 noiembrie 1990. Atunci am început doar să măsurăm inflaţia. S-o măsurăm pe faţă, cu mijloace ştiinţifice şi în mod transparent."

Topic: