Publicat: 6 Iunie, 2012 - 11:00
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Campania anti-Udrea (Amos NEWS)
"Păi, ar trebui să aibă simplul cetăţean, care vreme de şapte ani a asistat la dezmăţul fostei puteri, care n-a ţinut cont de criză şi de austeritate. În condiţiile grave, în care preşedintele şi premierul au găsit ca singură soluţie de redresare, sau de evitare a dezastrului, tăierea brutală a salariilor bugetare (toate – nu doar cele care au fost mărite iresponsabil şi nerealist de fosta guvernare liberalo-democrată) şi a pensiilor “neruşinate”, doamna Udrea a fost cadorisită cu sume enorme de la buget, pe care să le cheltuiască dânsa cum vrea. E drept, nu pe pantofi şi pe poşete, ci pe săli de sport în localităţi unde nu se practica nici un sport, bazine de înot pentru primării care n-au bani să le umple cu apă, telegondole care duc lumea în vârfuri pustii de munte sau “domenii schiabile” unde nu se poate schia. Activitatea doamnei Udrea la cârma celor două ministere poate constitui un ghid util pentru cei care doresc sincer să nu gafeze şi să nu abuzeze de funcţia pe care o deţin."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Ce face Putin, de vineri până marţi (Azi)
"Peste două zile, duminică, a primit, la Palatul Konstantin din Sankt Petersburg, o delegaţie a Uniunii Europene, condusă de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În prezenţa acestui triumvirat, luni a avut loc cel de-al 29-lea summit bilateral UE-Rusia. „Nu vedem nicio problemă între combinarea integrării Eurasiei şi dezvoltarea relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană“, preciza Putin. O informaţie utilă pentru aceia care cred că între UE şi Rusia ar fi vreo nouă cortină de catifea."

MĂLIN BOT: Lecţii pentru unguri (Adevărul)
"Preşedintele Parlamentului Ungariei este plimbat „ca ursul" prin Ţinutul Secuiesc de către liderii Partidului Civic Maghiar, pentru propagandă electorală. Kover Laszlo, şeful legislativului maghiar, s-a supărat foarte rău pentru că statul român a blocat parazitarea electorală a pelerinajului catolic de Rusalii şi s-a apucat să vorbească prostii. Kover a acuzat de barbarie autorităţile române pentru că Partidul Civic Maghiar nu a fost lăsat să facă spectacol şovin. Înhumarea scriitorului horthyst era pretextul pentru aţâţarea naţionalismului agresiv maghiar. Kover şi liderii Partidului Civic Maghiar voiau să pună în scenă, cu acest prilej, glorificarea unei perioade istorice care, pentru mii de români, a însemnat foarte multă suferinţă. Aceşti politicieni consideră că stimulând instincte şovine fac un bine comunităţilor lor. Atât îi duce capul!"

GABRIEL GACHI: Ţara te vrea prost! USL ucide reforma în Educaţie (Evenimentul Zilei)
"Bacul de anul acesta este un examen cu rezultat ştiut dinainte: 50% dintre absolvenţi nu au cunoştinţele necesare pentru a-l trece. Toate simulările arată acest lucru, toate evaluările făcute în şcoli, s-a văzut şi la Bacul "olimpicilor", unde toţi sportivii au picat. Din 200.000 de elevi de-a XII-a, 100.000 n-au învăţat nimic timp de patru ani. Nu se ridică la nivelul unui 5, măcar, într-un examen care necesită parcurgerea materiei pe patru ani! E imposibil pentru ei să înveţe atât. 100.000 de liceeni din România termină în fiecare an clasa a XII-a fără să ştie să scrie cursiv, fără să aibă cunoştinţe minime de geometrie sau algebră şi fără să ştie o boabă dintr-o limbă străină. Sunt cei care au intrat la liceu având nota 3 sau 4 la admiterea de-a VIII-a. Sunt cei care nu fac faţă materiilor din clasele de liceu şi acest lucru nu e o tragedie. În Europa e peste tot la fel."

CLARICE DINU: O pleaşcă pentru campanie (Gândul)
"Pretextul l-a oferit, este adevărat, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi el în campanie electorală, care a vrut să-i dea o mână de ajutor prietenului său, liderul PCM Szasz Jeno, în lupta cu UDMR şi PPMT, prin aducerea în ţară a rămăşiţelor poetul maghiar cu simpatii fasciste, Nyiro Jozsef. Primii care au sesizat potenţialul electoral al acestei operaţiuni au fost cei de la UDMR, nemulţumiţi de lovitura de imagine pe care au fi primit-o în plină campanie. Ca trezite din somn, partidele româneşti au intrat în joc, încercând să întoarcă în favoarea lor meciul maghiaro-maghiar. Cu oasele lui Nyiro Jozsef la graniţă, pe rând, PSD, PNL şi PDL i-au deconspirat trecutul fascist, au anulat autorizaţia de reînhumare, totul culminând cu o urmărire ca-n filme a unui ziarist maghiar care plimba într-un taxi o urnă goală."

VICTOR CIUTACU: Campania bizarilor (Jurnalul Naţional)
"Tristeţea din 2012 n-are nici măcar spoiala dezvăluirilor de senzaţie despre furăciunile şi amantlâcurile candidaţilor. Toată lumea parcă-i resemnată. De când cu oficializarea sistemului alegerii primarilor dintr-un singur tur, ţărişoara aşteaptă, cu foarte mici excepţii, reînscăunarea cnejilor ale căror mandate se termină. Ei au pe mână bugetele, reţelele aducătoare de voturi, infrastructura electorală şi tot ce le mai face trebuinţă pentru perpetuarea pe funcţii. D-aia nici măcar nu se ostenesc să participe la penibilele şezători poreclite dezbateri electorale."

MIHAI PÂLŞU: Austriacul Gerhard Roiss jigneşte 20 de milioane de români (Puterea)
"Într-un interviu acordat prin e-mail celebrului cotidian de nişă „Ziarul Financiar“ şi publicat ieri, Gerhard Roiss, şeful OMV, ne-a persiflat şi a comis, la adresa românilor, un act de cinism demn de Mefisto: „Continuăm să fim cât mai profitabili la Petrom, astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi, astfel, la bunăstarea românilor”. La o asemenea declaraţie batjocoritoare replici imediat:Să mori tu, Gerharde, că practici tarife mari la benzină şi motorină ca să faci profit de 887 milioane de euro pe an Petromului, pentru bunăstarea norodului care s-a căutat prin buzunare de ultimul şfanţ ca să-ţi achite ţie preţurile nesimţite pe care le practici la pompele OMV Petrom?!? Nu era mai corect să ne spui că Petrom nu mai este o firmă românească, ci austriacă, şi că tu vrei să faci profit pentru tine şi ţara ta? Doar de aceea aţi externalizat un sfert din dividendele obţinute în 2011 şi aţi oferit redevenţe minore României! Şi de aceea aţi cumpărat cu un preţ ridicol, comparativ cu valoarea de piaţă, cea mai mare companie autohtonă!"

LAURENŢIU MIHU: Braconaj în educaţie. Ce mai înseamnă să fii dascăl? (România Liberă)
"Ipocrizie se numeşte şi gâdilarea patriotismului local cu pana olimpicilor din loturile naţionale de matematică, fizică, etc., atâta timp cât aceşti tineri merituoşi reprezintă o excepţie şi nu o regulă: ei depind strict de creierele şi de dorinţa lor individuală de a se afirma, nu în ultimul rând de cei câţiva profesori talentaţi şi onorabili care îşi ocupă cu ei tot timpul, iar nu de instrumentarul ruginit al sistemului naţional de învăţământ.Însă chiar şi confruntaţi cu realitatea crudă, sunt prea puţini acei politicieni şi dascăli dispuşi să admită că sistemul educaţional din România a dobândit în ultimii 20 de ani structura unei societăţi de lumea a treia: avem o majoritate covârşitoare de mediocri şi submediocri, iar la celălalt capăt găsim o elită restrânsă de oameni capabili şi foarte capabili."

ADRIAN VASILESCU: Statul de care avem nevoie (Ziarul Financiar)
"Dacă bunăoară, observând, inclusiv bazându-mă pe propriile documentări la faţa locului în nenumărate ţări capitaliste, ca jurnalist, am constatat că în a doua jumătate a veacului XX, după ce rănile din al Doilea Război Mondial s-au vindecat, creditul bancar a devenit combustibilul ce a pus în funcţiune principalul motor al înaintării societăţii, clasa de mijloc, înseamnă cumva că fac o pledoarie pentru "statul minimalist"? Bineînţeles că nu. Mai cu seamă că, dacă omenirea a prins treptat gustul traiului pe datorie, ţări bogate şi ţări mai puţin bogate îngroşându-şi rândurile cu oameni ajutaţi de bănci să se desprindă în masă din polul sărăciei, croindu-şi o viaţă nouă prin muncă şi înavuţire în rândurile clasei de mijloc, meritul nu a fost al statului minimalist. Statele occidentale, care au jucat un rol imens în acest proces, mai presus de a se fi pretins "minimaliste", se pretindeau sociale."