Publicat: 7 August, 2012 - 11:03
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Punguţa cu două medalii... (Amos NEWS)
"De multă vreme, cele mai pragmatice naţiuni se focalizează asupra disciplinelor cu potenţial de revenire mare: cele care oferă multe medalii, şi unde cu un singur sportiv se pot obţine beneficii cât de la zece. Atletismul şi nataţia sunt cele mai bune exemple, unde marii campioni pot aduna până la opt medalii – cum a făcut Phelps la Beijing. Şi gimnastica este un sport cu grad înalt de revenire, doar că aici steaua noastră a început să apună. Nu-mi amintesc o altă olimpiadă în care echipa noastră de fete să fi obţinut doar două medalii, ca acum. Dealtfel, cred că suntem  una dintre puţinele ţări în care mai funcţionează principiul clasic al olimpismului: adunăm vreo sută de sportivi pe care-i aruncăm în luptă în nădejdea că va ieşi ceva."

OCTAVIAN ŞTIREANU: O glorie tristă (Azi)
"Inginerul Rus, cu pretenţii de cap destupat, ştia bine că între evidenţa CNP-urilor şi realitatea votanţilor este o uriaşă diferenţă. După cum este o diferenţă şi între realitatea votanţilor şi configuraţia listelor permanente, stabilită prin lege specială. Rus ştia că pe listele permanente nu sunt trecuţi toţi votanţii. Este o problemă de aritmetică, nu de ecuaţii diferenţiale. În logica lui Rus şi a bunului său prieten Vasile Blaga, ar rezulta că România are o populaţie de peste 23 milioane de locuitori, dacă la cifra susţinută de ei se adună şi populaţia între 0 şi 18 ani."

SABIN ORCAN: „Onoarea“ domnului Rus (Adevărul)
"Aceste afirmaţii nu fac decât să adâncească misterul, întrucât sunt lăsate neterminate. Nu le poţi interpreta fără să te întrebi la ce se referă dl Rus când invocă „nerespectarea legilor" (ce ilegalitate i s-a cerut să comită) şi, de asemenea, despre ce fel de „presiuni" vorbeşte (politice, birocratice, fizice, psihice). În prima chestiune, fostul ministru de Interne lasă de înţeles că decizia dumisale are legătură cu renumărarea românilor cu drept de vot. Această operaţiune, pe care colegii săi de partid o vor dusă la bun sfârşit, în ciuda ultimului comunicat al Curţii Constituţionale, care precizează clar că nu doreşte actualizarea listelor electorale, ci listele înseşi, poate fi o motivaţie."

ADRIAN PĂTRUŞCĂ: Adâncirea în penal: USL merge până la capăt (Evenimentul Zilei)
"Două bombe au explodat în nasul USL, chiar în ziua în care Guvernul Ponta a împlinit trei luni de la instalare. Prima a bubuit dinspre Curtea Constituţională: CCR nu a cerut niciodată guvernului vreun recensământ, sau altceva asemănător! Ci doar listele electorale, pe care s-a votat la referendum. Marea Diversiune a făcut plici, ca un balon de săpun "Cheia". Misterul celor două comunicate contradictorii de la CCR, unul trimis Guvernului (prin care se cerea "actualizarea listelor"), altul, presei (prin care se cereau "listele actualizate"), s-a limpezit. Va să zică, şi la Curtea Constituţională s-a cuibărit un mic "Grăjdan", gata să greşească la comandă!"

LELIA MUNTEANU: O dau la-ntors (Gândul)
"Sunt ca Gioconda: din orice parte m-aţi privi, mi se văd epoleţii. (Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că nu sunt pe lista coloneilor. Căutaţi mai sus). Nu mă cheamă Munteanu, fireşte.  Numele meu adevărat e Ţauberberg. Mi-am copiat teza de doctorat în mod ordinar, fapt cu atât mai blamabil cu cât n-am doctorat. De câte ori scriu ceva - aţi ghicit! -€“ în spatele meu stă/atârnă Traian Băsescu -€“ nesuspendat sau suspendat. În concluzie: aveţi dreptate toţi cei care mă înjuraţi. Adică 99 la sută plus unu forumisti. Dar sunt gata s-o dau la-ntors. Facem aşa: îmi spuneţi cu o zi înainte ce doriţi să auziţi, şi eu mă execut (pardon de expresie şi să nu zic într-un ceas rău). Nu mai scriu decât ce doriţi să auziţi. (Vă previn că o să regretaţi amarnic, când vă veţi trezi că nu mai aveţi pe cine înjura)."

RĂZVAN BĂRBULESCU: Băsescu, viu dialog cu decedaţii (Jurnalul Naţional)
"Traian Băsescu se propteşte sub semnul veşniciei, crezând că în curând îl va lua lumea de proaspăt. Contează pe umbra celor duşi, disperat să ajungă la butonul 3. Pe 40 de grade , când pensionarii ies din casă doar la şapte dimineaţa, omul care le-a dijmuit veniturile se zbenguie în plină caniculă, într-o politică de ţopăială cu înjurături, să-şi bucure cele câteva zeci de votanţi că el e verde. Că, adică, se mai poate conta pe el. În timp ce el îşi aşează doctrina pe decedaţii din listele permanente. Într-un viu dialog cu poporul subteran, care i-a dat votul spre gloria perenă. Înclinaţia morbidă a preşedintelui pentru lumea invizibilă este în spiritul boicotului, când a făcut apel la nevăzuţi, la nevorbiţi, la ne-simţiţi. E singura populaţie căreia i se mai poate adresa, în ordine alfabetică, de la Macovei la MRU."

MIHAI PÂLŞU: Rus şi Dobre pleacă, Corlăţean se reprofilează, apar Şova, Pivniceru, Duşa şi Stroe în Executivul Ponta (Puterea)
"Săptămâna a început bine pentru USL. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a demisionat fix la ceasurile zece, pe motiv de onoare şi demnitate. Apoi, Rus a fost purtătorul de cuvânt al altui ministru, cel delegat la Administraţie, spunând că şi Paul Dobre a demisionat, tot din motive de demnitate. Dar Rus a avut şi o scuză - evident, nu cea referitoare la proasta organizare a referendumului de către el, ci una pur penală: că s-au făcut presiuni imense asupra sa din partea ambilor preşedinţi ai României - interimarul Antonescu şi suspendatul Băsescu. În acest caz, onorabilul Rus ar fi trebuit să facă plângere la DNA împotriva celor doi cocoşi politici şi sub nici o formă nu ar fi trebuit să demisioneze."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Alertă de război (România Liberă)
"Credeţi că este exagerat? Judecaţi dumneavoastră, atunci, faptele descoperite de colega mea Ondine Gherguţ, confirmate de documente oficiale precum şi de spusele lui Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale. Toată lumea vorbeşte de câteva zile despre mini-recensământul menit să actualizeze listele electorale. Zeci de ore de discuţii, desprinse parcă dintr-o piesă de Eugen Ionescu, despre un proces care ar trebui să clarifice câţi alegători există de fapt şi dacă referendumul de demitere a preşedintelui este sau nu valid."

SORIN PÂSLARU: Dacă nu ai date, poţi să pui mâine "Închis" pe România (Ziarul Financiar)
"Câţi tineri, câţi bătrâni, câţi pensionari (eventual câţi speciali şi cât consumă din buget), câţi salariaţi, care este repartiţia salariilor lor - poţi să ai pretenţii să mai întrebi aşa ceva dacă ei nici oamenii, unul câte unul, care pe unde o fi, nu ştiu să îi mai numere? Am scris într-o opinie din 2007 (extrase mai jos), când boom-ul economic părea de neoprit şi puţini îşi imaginau că în doar un an şi jumătate România va fi în genunchi la FMI după un împrumut de 1.000 de euro pentru fiecare din cetăţenii săi (pentru un sfert din ei acesta fiind venitul anual), cât de în urmă este statul român în ceea ce priveşte cunoaşterea cetăţenilor săi şi a activităţii lor."