Publicat: 7 Iunie, 2012 - 11:01
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Summit-ul garantării (Amos NEWS)
"Desigur, unii s-ar putea întreba ce nevoie avea România de un astfel de efort – inclusiv financiar – într-un moment delicat (economic şi politic) ca cel pe care-l parcurgem. Răspunsul e simplu: ca să poţi să reprezinţi ceva, pentru ca vocea ta să fie auzită şi creditată, trebuie să te manifeşti, să exişti. Or, FNGCIMM-ul tocmai asta face. Instituţia, care a aniversat în iarnă zece ani de la înfiinţare, este un jucător activ şi consecvent pe piaţa sprijinirii şi stimulării IMM-urilor. Iar acestea constituie „infanteria” oricărei economii, soldaţii care se bat, cu ce au la îndemână, pentru cucerirea redutelor austerităţii, super-prudenţei bancare şi resemnării."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Consulting-ul şi fezabilitatea (Azi)
"Preocupările teoretice şi universitare s-au suprapus peste o experienţă profesională cumulativă, fiind succesiv economist, inspector financiar, şef serviciu, director general la Direcţia Control de Stat Bucureşti, apoi secretar de stat, apoi ministru de stat – ministrul finanţelor şi deputat în două legislaturi, activând în comisiile de specialitate ale Parlamentului.Statura personalităţii lui Florin Georgescu impune tocmai prin simbioza acestor preocupări complementare, le are pe amândouă, este „şi cu hoţii, şi cu vardiştii“, cum se spune, fiind unul dintre rarii demnitari care nu pot fi contestaţi, sub niciun aspect. De aceea, actualul prim-viceprimministru este „o stâncă“ de competenţă greu de clintit din convingerile sale şi mai greu de combătut în ideile sale."

DAN STRĂUŢ: Cu PIB-ul pe apa sâmbetei (Adevărul)
"Şi iată ce a făcut statul cu aceşti bani: cu 9,5 miliarde de lei (8,6% din PIB-ul primului trimestru) a plătit salariile şi diversele bonusuri, nesimţite sau nu, acordate bugetarilor; cu 7 miliarde de lei (6,4% din PIB) a cumpărat bunuri şi servicii, necesare sau nu; cu 2,6 miliarde de lei (2,3% din PIB) a plătit dobânzile aferente mai vechilor credite - atenţie, că această cheltuială cu dobânzile a crescut cu 17% faţă de acelaşi interval din 2011 şi va mai creşte, pentru că statul se împrumută cu o poftă pantagruelică; în fine, cu 1,4 miliarde de lei (1,2% din PIB) a decontat subvenţii şi cu 551 de milioane de lei (0,5% din PIB) a făcut „alte cheltuieli" (în execuţia bugetară, din care am luat aceste cifre, nu sunt detaliate aceste „alte" cheltuieli). Numai consumul final al administraţiei publice a însumat, în primul trimestru, 8,4 miliarde de lei, adică 7,6% din PIB."

GABRIEL GACHI: Ţara te vrea prost! USL ucide reforma în Educaţie (Evenimentul Zilei)
"Bacul de anul acesta este un examen cu rezultat ştiut dinainte: 50% dintre absolvenţi nu au cunoştinţele necesare pentru a-l trece. Toate simulările arată acest lucru, toate evaluările făcute în şcoli, s-a văzut şi la Bacul "olimpicilor", unde toţi sportivii au picat. Din 200.000 de elevi de-a XII-a, 100.000 n-au învăţat nimic timp de patru ani. Nu se ridică la nivelul unui 5, măcar, într-un examen care necesită parcurgerea materiei pe patru ani! E imposibil pentru ei să înveţe atât. 100.000 de liceeni din România termină în fiecare an clasa a XII-a fără să ştie să scrie cursiv, fără să aibă cunoştinţe minime de geometrie sau algebră şi fără să ştie o boabă dintr-o limbă străină. Sunt cei care au intrat la liceu având nota 3 sau 4 la admiterea de-a VIII-a. Sunt cei care nu fac faţă materiilor din clasele de liceu şi acest lucru nu e o tragedie. În Europa e peste tot la fel."

CLARICE DINU: O pleaşcă pentru campanie (Gândul)
"Pretextul l-a oferit, este adevărat, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi el în campanie electorală, care a vrut să-i dea o mână de ajutor prietenului său, liderul PCM Szasz Jeno, în lupta cu UDMR şi PPMT, prin aducerea în ţară a rămăşiţelor poetul maghiar cu simpatii fasciste, Nyiro Jozsef. Primii care au sesizat potenţialul electoral al acestei operaţiuni au fost cei de la UDMR, nemulţumiţi de lovitura de imagine pe care au fi primit-o în plină campanie. Ca trezite din somn, partidele româneşti au intrat în joc, încercând să întoarcă în favoarea lor meciul maghiaro-maghiar. Cu oasele lui Nyiro Jozsef la graniţă, pe rând, PSD, PNL şi PDL i-au deconspirat trecutul fascist, au anulat autorizaţia de reînhumare, totul culminând cu o urmărire ca-n filme a unui ziarist maghiar care plimba într-un taxi o urnă goală."

VICTOR CIUTACU: Campania bizarilor (Jurnalul Naţional)
"Tristeţea din 2012 n-are nici măcar spoiala dezvăluirilor de senzaţie despre furăciunile şi amantlâcurile candidaţilor. Toată lumea parcă-i resemnată. De când cu oficializarea sistemului alegerii primarilor dintr-un singur tur, ţărişoara aşteaptă, cu foarte mici excepţii, reînscăunarea cnejilor ale căror mandate se termină. Ei au pe mână bugetele, reţelele aducătoare de voturi, infrastructura electorală şi tot ce le mai face trebuinţă pentru perpetuarea pe funcţii. D-aia nici măcar nu se ostenesc să participe la penibilele şezători poreclite dezbateri electorale."

MIHAI PÂLŞU: Austriacul Gerhard Roiss jigneşte 20 de milioane de români (Puterea)
"Într-un interviu acordat prin e-mail celebrului cotidian de nişă „Ziarul Financiar“ şi publicat ieri, Gerhard Roiss, şeful OMV, ne-a persiflat şi a comis, la adresa românilor, un act de cinism demn de Mefisto: „Continuăm să fim cât mai profitabili la Petrom, astfel încât să contribuim la bugetul de stat şi, astfel, la bunăstarea românilor”. La o asemenea declaraţie batjocoritoare replici imediat:Să mori tu, Gerharde, că practici tarife mari la benzină şi motorină ca să faci profit de 887 milioane de euro pe an Petromului, pentru bunăstarea norodului care s-a căutat prin buzunare de ultimul şfanţ ca să-ţi achite ţie preţurile nesimţite pe care le practici la pompele OMV Petrom?!? Nu era mai corect să ne spui că Petrom nu mai este o firmă românească, ci austriacă, şi că tu vrei să faci profit pentru tine şi ţara ta? Doar de aceea aţi externalizat un sfert din dividendele obţinute în 2011 şi aţi oferit redevenţe minore României! Şi de aceea aţi cumpărat cu un preţ ridicol, comparativ cu valoarea de piaţă, cea mai mare companie autohtonă!"

LAURENŢIU MIHU: Braconaj în educaţie. Ce mai înseamnă să fii dascăl? (România Liberă)
"Ipocrizie se numeşte şi gâdilarea patriotismului local cu pana olimpicilor din loturile naţionale de matematică, fizică, etc., atâta timp cât aceşti tineri merituoşi reprezintă o excepţie şi nu o regulă: ei depind strict de creierele şi de dorinţa lor individuală de a se afirma, nu în ultimul rând de cei câţiva profesori talentaţi şi onorabili care îşi ocupă cu ei tot timpul, iar nu de instrumentarul ruginit al sistemului naţional de învăţământ.Însă chiar şi confruntaţi cu realitatea crudă, sunt prea puţini acei politicieni şi dascăli dispuşi să admită că sistemul educaţional din România a dobândit în ultimii 20 de ani structura unei societăţi de lumea a treia: avem o majoritate covârşitoare de mediocri şi submediocri, iar la celălalt capăt găsim o elită restrânsă de oameni capabili şi foarte capabili."

ADRIAN VASILESCU: Statul de care avem nevoie (Ziarul Financiar)
"Dacă bunăoară, observând, inclusiv bazându-mă pe propriile documentări la faţa locului în nenumărate ţări capitaliste, ca jurnalist, am constatat că în a doua jumătate a veacului XX, după ce rănile din al Doilea Război Mondial s-au vindecat, creditul bancar a devenit combustibilul ce a pus în funcţiune principalul motor al înaintării societăţii, clasa de mijloc, înseamnă cumva că fac o pledoarie pentru "statul minimalist"? Bineînţeles că nu. Mai cu seamă că, dacă omenirea a prins treptat gustul traiului pe datorie, ţări bogate şi ţări mai puţin bogate îngroşându-şi rândurile cu oameni ajutaţi de bănci să se desprindă în masă din polul sărăciei, croindu-şi o viaţă nouă prin muncă şi înavuţire în rândurile clasei de mijloc, meritul nu a fost al statului minimalist. Statele occidentale, care au jucat un rol imens în acest proces, mai presus de a se fi pretins "minimaliste", se pretindeau sociale."