7 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Dragnea și „factorii exogeni” (Amos News)
"Până la urmă nu a mai fost nevoie de „medierea” prezidențială pentru ca Guvernul și BNR să se întâlnească și să analizeze cauzele creșterii inflației și a năzdrăvanului de ROBOR. A fost suficientă invitația lui Dragnea, care a pus la dispoziție propriul său birou de la Cameră unde, față în față, Mugur&Florin și Viorica&Orlando (asistați discret de Vâlcov) au trudit pentru a lămuri, preț de patru ore (Isărescu doar trei) ce se întâmplă în piață STOP La final, șeful Camerei a dat o declarație cel puțin interesantă: „Nu există nici o intenție a PSD de a prelua conducerea BNR. Ba dimpotrivă!”. Adică cum? Vrea BNR să preia conducerea PSD? N-ar fi o idee rea...STOP DNA a ajuns în faza în care nu dă, ci primește lovituri în serie: după patru ani, judecătoarea de la Înalta Curte Gabriela Bârsan, a fost achitată definitiv într-un dosar de corupție lucrat cu mult talent de câțiva dintre cei mai destoinici procurori ai Codruței, în frunte cu celebrul Papici. Incredibilul șir de abuzuri și ilegalități (între care și o percheziție neautorizată la domiciliul unui judecător CEDO) la care s-au dedat aceștia pentru a o scoate vinovată pe judecătoare a fost aspru sancționat de o instanță ieșită de sub teroarea protocoalelor STOP  După închiderea dosarului lui Nițu această achitare ridică mari semne de întrebare asupra modului de lucru al mult lăudatei (de către președinte, câțiva ambasadori și niște emisari de-ai UE și SUA) instituții de combatere a corupției prin fără-de-lege STOP De Ziua Presei Iohannis a respins legea de funcționare a TVR și SRR în care a găsit niște hibe ce trebuiesc musai remediate.(AMBIDEXTRU)"

Vlad Epurescu: Ce înseamnă plecarea Marianei Gheorghe din fruntea Petrom. Ce poate pierde statul şi de ce contează că în fruntea companiei nu mai sunt manageri români (Adevărul)
"Pentru prima dată de la privatizarea companiei, timp de un an de zile, în fruntea directoratului OMV-Petrom nu se va mai afla niciun manager român. În locul Marianei Gheorghe şi al Lăcrămioarei Diaconu Pinţea au venit doi manageri străini. Pe scurt: aşa cum a anunţat adevarul.ro la începutul lunii ianuarie, după retragerea Marianei Gheorghe, la conducerea OMV-Petrom a venit Christina Verchere, un manager specializat pe operaţiunile de explorare şi producţie. Odată cu această predare de ştafetă a mai avut loc o schimbare: Franck Neel va fi responsabil cu activitatea Downstream Gas în locul Lăcrămioarei Diaconu Pinţea. Abia din aprilie 2019 va veni, în poziţia de director financiar, Alina Gabriela Popa, care îl va înlocui pe Stefan Waldner aşa că, timp de un an de zile, în directoratul Petromului nu va mai fi niciun manager român.  Chiar dacă statul mai are o participaţie de numai 20.6%, ar fi trebuit să fie mai mult decât interesat de cine conduce OMV-Petrom. Vorbim despre o companie care reprezintă un pilon important pentru securitatea energetică a ţării noastre, este unul dintre cei mai mari angajatori din România şi cei mai mari investitori iar anul trecut a distribuit la bugetul de stat 1.3 miliarde de lei, fără a pune la socoteală accizele şi TVA-ul din preţul carburanţilor (în total, 25 de miliarde de lei de la privatizare)! Aşa că este normal ca orice om de bun simţ din ţara asta să îşi pună nişte întrebări după aceste schimbări."

Ilie Serbanescu: Bravo, dle Mișa, pentru desecretizare: slăbănogii țin bugetul, grașii își bat joc! (Cotidianul)
"După ce și-a pierdut postul de ministru de Finanțe în contextul schimbării guvernului Tudose cu cabinetul Dăncilă, dl Ionuț Mișa s-a întors în forță în fruntea ANAF, inaugurâdu-și mandatul cu un interviu acordat Ziarului Financiar, în care i-a scăpat o păsărică, vajnic ferecată prin cuștile guvernamentale, să nu se afle cumva cum stau de fapt treburile prin România. O desecretizare mai tare decât toate celelalte ale perioadei: în România, așa-numiții „mari contribuabili“, care realizează peste 70% din cifra de afaceri pe ansamblul economiei, participă la taxele și contribuțiile culese la buget din activitățile economice cu numai 43%! Spre deosebire de situația din țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie, unde participarea „marilor contribuabili“ la încasările bugetare este în parametrii participării lor (65-75%) la cifra de afaceri! Mamma mia! Să vezi și să nu crezi! Cu alte cuvinte, vreo 4.500 de firme (considerate prin cifra de afaceri „mari contribuabili“) își bat pur și simplu joc de statul român. Inutil de precizat că este vorba copleșitor de firme străine (multinaționale), căci, cu excepția câtorva companii de stat (care nu reprezintă pe ansamblu mai mult de 4% din economie), numai firme străine îndeplinesc standardele de „mari contribuabili“. Acestea deci folosesc condițiile oferite de statul român să-și realizeze activitățile dorite și să obțină profiturile vizate, dar achită acestuia doar vreo jumătate din ceea ce s-ar cuveni potrivit normelor stabilite. Având în vedere că aceste norme sunt, oficial, unice, adică aceleași pentru toți participanții, din ce provine atunci discrepanța?!"

Sabina Iosub: După Pensionari, Decrețeii! (Jurnalul Naţional)
"Nu m-am simțit niciodată decrețel. Pe cuvânt! Conform definiției ar fi trebui să fiu născută din frica părinților de a respecta un decret aberant. Ceea ce, să mă scuze onorata audiență, nu e cazul! Am fost născută din dragostea părinților mei și crescută cu și mai multă dragoste de întreaga familie extrem de indiferentă la linia partidului care conducea România la nașterea și-n copilăria mea. Așa că, atunci când am văzut că-n țară era lumea supărată de prostia celor de la TNL, sincer, m-am amuzat! Nu pentru ce au scris - o mai mare prostie din toate punctele de vedere cu greu poate să facă un partid, fie el și de tineret - ci pentru graba cu care și-au ascuns prostia. Niște reflexe mai comuniste - hai, repede, să scoatem că poate nu a văzut lumea - mai rar am văzut. S-au comportat, să o luăm pe scurtătură, ca niște activiști ai PCR!” 

Petre Mihai Bacanu: NU-I AȘA, DOINA CORNEA? (Romania Libera)
"Nu-i așa, domnule Brucan, că în decembrie 1989 v-ați folosit de notorietatea Doinei Cornea, dar și de a Anei Blandiana pentru a le “trece pe listă”, să dea bine pentru noua putere instalată? (“Nu-i așa…” era un tic verbal al lui Silviu Brucan, pe care-l folosea cinic la fiecare două fraze, ca să accentueze că “așa este!”.) Nu-i așa, domnilor Brucani, că Doina Cornea era  potrivită să vă legitimizeze, dar nu ați reacționat niciodată când era maculată, ba o persiflați? Doina Cornea a avut parte încă din ianuarie 1990 de izolare socială și denigrare, orchestrate de calomniatori profesioniști. Propaganda postdecembristă a căutat, la fel cum a procedat și Securitatea, s-o transforme într-o persoană irelevantă pentru noile structuri instalate la București.  A fost ridiculizată, respinsă, dar nu zdrobită. Încă din primii ani de după Revoluție am suspectat SRI că începe să decidă în societate. La începutul anului 1993 Doina Cornea a fost acuzată de complicitate la subminarea puterii de stat și a fost audiată la Procuratura Cluj, pe baza unor informări de la SRI."

Cristian Hostiuc: Există vreo legătură între creşterea economică a judeţului Alba şi performanţa extraordinară a echipei de volei Alba Blaj, care a ajuns în finala Champions League? Există vreo legătură între businessul local, care este împărţit între ambiţia antreprenorilor români şi multinaţionale, şi echipa de volei globalizată condusă de un sârb? A cui a fost ambiţia de a ajunge sus? (Ziarul Financiar)
"La ora la care scriu acest articol, duminică 19.45, se desfăşoară finala Champions League la volei feminin între cea mai titrată echipă, VakifBank Istanbul şi Alba Blaj, revelaţia turneului. CSM Volei Alba Blaj, o echipă fondată în 2011, a reuşit o performanţă extraordinară: în primul rând să ajungă în Final Four şi apoi în finală. Deci o echipă de nicăieri, antrenată de un sârb, Darko Zakoc (care vorbeşte româneşte) a reuşit o performanţă istorică pentru România şi o surpriză imensă pentru voleiul feminin european. Mă întreb cine a construit această echipă la nivel administrativ şi de unde a avut această ambiţie? Că a fost primarul, că a fost un iubitor de volei sau de sport, în spatele echipei este determinarea şi energia cuiva. Blaj, oraş cu 20.000 de locuitori, joacă o finală europeană, după ce în semifinală a învins-o pe Galatasaray Istanbul. Gândiţi-vă că de fapt Blajul joacă de două ori cu Istanbulul, un oraş care are puterea economică a întregii Românii. Uitându-mă la componenţa echipei din Blaj, am văzut că alături de trei românce joacă o braziliancă, o cubaneză, sârboaice, ucrainence, două turcoaice, o bulgăroaică, o germană, o portoricancă."
 

Format: 

Topic: