Publicat: 8 August, 2012 - 08:47
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Codul remanierilor elegante (Amos News)
"Expedierea lui Marga la Berlin este  însă folositoare din alt punct de vedere. Era tot mai limpede că stilul lui Corlăţean nu se potriveşte cu cuibarul de viespi din Justiţie (şi de pe lângă aceasta). Problemele de acolo le-ar putea rezolva tot o “viespe”, iar un ac, mai ascuţită decât a guralivei moldovence Mona Pivniceru, cu greu se putea găsi. Ea este cea care ar putea rezolva şi problema “Kovesi”, dar şi problema “Macovei”, căreia îi cunoaşte bine dosarul, filă cu filă. Şi chiar de-ar trebui să renunţe la a fi membru CSM, Mona Pivniceru nu se va lipsi de plăcerea de a tranşa câteva dispute istorice. Prin “sacrificiul” său, Titus Corlăţean poate să-şi vadă visul cu ochii, ajungând acolo unde ar fi trebuit să ajungă încă din 2009, când l-a fentat Geoană, în favoarea lui Cristian Diaconescu."

OCTAVIAN ȘTIREANU: Nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror!... (Azi)
"Viteza de reacţie a Procuraturii la indicaţiile lui Băsescu, în cazul chestorului Manoloiu, confirmă starea de agitaţie existentă în Parchete. Preşedintele suspendat a târât inadmisibil o instituţie a statului în jocul politic al referendumului. Declicul s-a produs joia trecută, când Curtea Constituţională a decis amânarea cu trei săptămâni a verdictului. Imediat după anunţul CCR, Codruţa Kovesi a dat alarma în sistem. În aceeaşi zi, i-a prelungit mandatul lui Daniel Morar, iar seara, i-a dat dispoziţie adjunctului său, Marius Iacob, să confişte listele de votanţi, aflate la Autoritatea Electorală Permanentă. Parchetul s-a imixtionat într-un proces electoral care nu este nici acum încheiat, comiţând un act politic, considerat abuziv şi ilegal. Acum, procurorii deţin baza de date a celor 7,2 milioane de votanţi împotriva lui Băsescu, având la dispoziţie domiciliul şi CNP-ul fiecăruia. De aici încolo, totul este posibil. Nu ştiu dacă e bine, domnu’ procuror!"

ION M. IONIȚĂ: Lovitură de stat. Care stat? (Adevărul)
"Teza unei lovituri de stat folosită cu succes la început pentru a explica evenimentele neaşteptate de la Bucureşti suferă din raţiuni de logică simplă. Pentru a avea o lovitură de stat e nevoie simultan de două entităţi. Pe de o parte, o forţă care vrea să dărâme o ordine şi să pună în locul ei alta. Pe de altă parte, trebuie neapărat să mai ai şi un stat. Primul element îl avem din belşug în România. Forţe avide de putere, trădători, jocuri de culise sunt din belşug, putem da şi la alţii. Cu existenţa statului avem probleme. Uriaşul scandal al listelor electorale dovedeşte cât se poate de limpede că nu ne putem lăuda că avem un stat. Nu există niciun alt caz în lumea civilizată în care statul să nu fie capabil să spună cu exactitate câţi oameni poartă cetăţenia respectivă."

LUCIAN DAVIDESCU: Cine nu ştie să numere, să relanseze economia! (Evenimentul Zilei)
"Până la un punct, e o abordare sănătoasă. Există însă două riscuri enorme: Primul este ca politicienii să fie supraestimaţi cu bănuiala că nu pot face două lucruri în acelaşi timp. În realitate nu pot face nici măcar unul. Al doilea este să încerce să facă "lucruri mari" înaintea de-a le fi observat pe cele mici.Încurcătura de la referendum este doar cel mai vizibil exemplu de incompetenţă: administraţia nu reuşeşte să numere şi să sorteze în mod convingător cetăţenii români, operaţiune care în secolul XXI ar trebui să dureze nu o lună, nu zile, nu ore - ci milisecunde. Dar statul nu reuşeşte să numere mai nimic, de la proprietăţile impozabile până la propriii angajaţi. Nu este în stare să-şi respecte propriile proceduri birocratice, compromise de contradicţii şi de ambiguuitate. Şi nu se descurcă nici cu birocraţia UE, care e - orişicât! - mult mai predictibilă. Aşa s-a ajuns la absorbţia catastrofală a fondurilor UE, care puteau fi cheia depăşirii fără dureri a crizei economice şi a presiunilor pe leu. De exemplu, doar banii destinaţi îmbunătăţirilor funciare (1/2 miliard de euro) ar fi asigurat irigarea a câteva sute de mii de hectare, cu un câştig pentru economie de un miliard euro. Gradul de absorbţie a fost de numai 7%."

Cristian Tudor POPESCU: Curajul de a cădea în genunchi (Gândul)
"Am iubit-o pe Sandra când s-a prăbuşit în genunchi, ratând ultimul, îngrozitor!, chiar ultimul element al exerciţiului cu care altfel lua medalie. Am iubit-o pe Cătălina când s-a clătinat pe bârnă, la limita căderii, şi a pierdut, la „masa verde”, medalia de bronz. Le-am iubit pentru că sunt „bătrâne”. Când trebuie să concurezi cu nişte copile, tu fiind o femeie splendidă de 20 şi ceva de ani, cu un pieptar de medalii olimpice, mondiale şi europene, e mult mai greu decât atunci când erai şi tu o copilă strălucitoare în plin elan. În orice sport, şi nu numai în sport, un golden old boy sau o golden old girl are un adversar în plus faţă de concurenţii tineri – teama de ridicol, teama de a fi compătimit.Tinereţea poate fi tăvălită în praf– se ridică, se scutură şi merge mai departe, fără alte sentimente decât ciuda şi dorinţa de revanşa care îi stă înainte. Un senior însă, dacă ajunge să muşte ţărâna în faţa juniorilor şi a lumii întregi, la o competiţie care ar putea fi ultima pentru el, poate muri de durere şi ruşine, căci îşi ciobeşte în felul acesta o imagine clădită cu greu, într-o viaţă de muncă şi glorie. Şi atunci, preferă să-şi lustruiască medaliile, să facă spoturi publicitare şi pictoriale în reviste lucioase, fără să mai rişte intrarea în bătălie."

DAN CONSTANTIN: Băsescu, persoană fizică din Comăniţa (Jurnalul Naţional)
"Băsescu Traian, de cetăţenie română, cu domiciliu flotant în Str. Comăniţa nr. 9, Sector 2, este o persoană fizică. Ca posesor de buletin a avut drept de vot  în lista din Strada Mihăileanu la referendumul din 29 dar nu  şi l-a exercitat. În schimb i-a îndemnat pe alţi cetăţeni români şi ei cu drept de vot, să nu participe la consultarea populară. Asta se numeşte presiune şi împiedicarea prin orice mijloace a altor cetăţeni să voteze ceea ce legea electorală le defineşte ca infracţiuni şi sunt pedepsite, inclusiv cu închisoarea. În plus, l-am văzut pe numitul Băsescu Traian, persoană fizică, făcând propagandă electorală în ziua votului, altă faptă incriminată de lege. S-a autosesizat Parchetul în legătură cu aceste fapte ale persoanei fizice Băsescu Traian? Poate au deschis în secret un dosar şi procurorii numitei Kovessi nu pot anunţa începrea investigaţiei. Despre Băsescu Traian, cu domiciliu forţat în Comăniţa nr. 9, pesoană fizică, aşa cum precizam, vecinii nu au vorbe prea bune. De când s-a mutat aici a  început cu gâlceava şi scandalurile. Fiind vecin cu biserica, spun oamenii, noul venit ar trebui să respecte Casa Domnului, să nu provoace gălăgie, şi să se ia în gură din senin cu cine-i cade la supărare."

MIHAI PÂLŞU: Homeless-ul tv Dănuţ Şova a inventat şovanismul şi a devenit ministru (Puterea)
"Cine sunt aceşti evrei care se ţin scai de oamenii care neagă Holocaustul? Cine sunt liderii urmaşilor lui Moise în România? A auzit cineva de Erwin Simsensohn, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bucureşti? Sau de Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Evreilor din România? Prea puţini! În schimb, pe Dănuţ Şova îl cunoştem cu toţii ca pe un cal breaz, el fiind senatorul român - absolvent de Istorie - care a declarat că în România nu s-a înfăptuit nici un pogrom. Ce mari luptători politici s-au dovedit a fi Simsensohn şi Vainer? Au clamat ei „pe sticlă”, la miezul nopţii, că la votul pentru referendum s-au prezentat 52% dintre alegători, aşa cum a ţipat până a răguşit Dănuţ Şova? Nu!"

GABRIEL BEJAN: Joaca USL cu Diaspora. De ce avem nevoie ca de aur de votul românilor din străinătate (România Liberă)
"În războiul fără minte dus de USL, de pe 29 iulie încoace, pentru demiterea preşedintelui au ajuns victime colaterale nu doar cetăţenii din ţară ci şi românii din străinătate. "Să scoatem cât mai mulţi dintre ei din listele electorale permanente pentru a nu influenţa soarta referendumului!", aceasta pare a fi strategia USL. Această acţiune este în esenţă nocivă. România are mare nevoie de aportul electoral al românilor din străinătate. Atacul USL împotriva listelor electorale permanente- care trebuie curăţate de oameni (morţi sau vii) până se ajunge la numărul de alegători necesar validării referendumului- a fost favorizat, culmea, de o bâlbâială suspectă a Curţii Constituţionale. Această instituţie a precizat că persoanele cu domiciliul în altă ţară nu sunt înscrise în listele electorale permanente, deci nu pot influenţa cvorumul legal de participare la referendum."

IULIAN ANGHEL: Zestrea guvernării în România lui 2012: Doi preşedinţi, trei prim-miniştri şi 62 de miniştri. Cum să înainteze România? (Ziarul Financiar)
"Ca într-un ritual, de câte ori depune un nou ministru jură­mân­tul, ceilalţi mi­niştri vin în coloană la Palatul Co­tro­ceni, se aliniază ca sfinţii în spatele preşe­din­telui şi ascultă jurământul noului coleg, depus mai cu mâna stângă, mai cu dreapta pe Biblie sau pe Consti­tuţie, cum îi vine fiecăruia. Urmează o cruce, două, mai largă sau mai smerită, iarăşi după gust. Apoi, cel în cauză păşeşte mai ţanţoş sau mai umil spre preşedinte, fâl­fâind "mapa roşie" pe care i-o înmâ­nează şefului statului, care o pasează apoi unei doamne. Ultimul ritual de acest fel s-a petrecut luni-seară în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu - cinci jurăminte. Nu mai puţin de 45 astfel de jură­minte s-au depus de la începutul anului, în faţa preşedintelui României, fără a-i număra şi pe cei doi prim-miniştri (Ponta şi Ungureanu) care au depus şi ei acelaşi jurământ faţă de ţară şi de popor în prima jumătate a anului într-un guvern a cărui structură cuprinde 15 ministere. Dar pe această structură a mi­nis­terelor s-au perindat de la începutul anului 62 de miniştri (diferenţa faţă de cei care au jurat este explicabilă întrucât unii au depus jurământul în anii trecuţi)."