Publicat: 8 Iunie, 2012 - 10:36

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Inerţia electorală (Amos NEWS)
"Să luăm cazul Capitalei. Aici, cu vreo două luni înainte de alegeri, se estima că şansele unor schimbări sunt minime. Toţi cei şase primari păreau bătuţi în cuie – unii pe drept, alţii pe nedrept. Dacă nimeni, sau aproape nimeni nu contesta victoria lui Chliman sau Onţanu, primarii cu probleme păreau la fel de invulnerabili. Ca Negoiţă, de pildă, cel de la PDL, care-şi făcuse o aură de om gospodar dedicat comunităţii. Şi poate că soarta lui Liviu Negoiţă n-ar fi fost afectată de prezenţa (cu schepsis) printre contracandidaţi a celuilalt, Robert, de la USL. Odată cu încingerea campaniei au început însă să iasă la iveală felurite maliversaţiuni care luau sclipiciul de pe figura lui “Livache”: afaceri ale primăriei în care sunt implicaţi rude şi prieteni, costuri disproporţionate ale unor servicii publice şi, poate nu în ultimul rând, suspectă şi constantă îmbogăţire personală a primarului."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Toate-s noi şi vechi-s toate... (Azi)
"Alegerile locale de peste două zile au câteva caracteristici noi, între care aceea că desemnarea primarilor se va face după un singur tur de scrutin. Precedentul a fost creat la scrutinul de acum patru ani, prin alegerea în acest mod a preşedinţilor de consilii judeţene. Puterea acestora s-a consolidat, de atunci, foarte mult, aceştia devenind personalităţi-cheie în deciziile majore pe plan judeţean, mai ales în repartizarea fondurilor de orice fel. Alegerea lor uninominală, prin vot direct – şi nu de către membrii consiliului, ca până atunci – a transformat consiliile judeţene din nişte mici republici parlamentare în republici prezidenţiale."

GRIGORE CARTIANU: Tot ce e perfid şi lacom... (Adevărul)
"Balamucul e în toi: duminică avem alegeri. De o lună suntem îmbrobodiţi cu minciunile cele mai neruşinate. Atâtea stârpituri şi-au arătat faţa în aceste săptămâni bolnave, încât ţi se face greaţă la gândul că unele vor ajunge primari sau consilieri. Dincolo de votul cetăţeanului turmentat, aceşti ambasadori ai degenerării umane mai primesc ceva: alte câteva strofe din „Scrisoarea a III-a", în completare la cele de ieri. Citiţi cu atenţie: parcă Eminescu a scris special pentru ei!"

VLAD MACOVEI: Plici pentru lăcustele flămânde (Evenimentul Zilei)
"Aşa a scris Ion Luca Caragiale în urmă cu 115 ani! Descurajant? O abordare pragmatică ar fi că, poate-poate, sistemul va fi schimbat din interior. Încetul cu încetul vor veni şi oameni competenţi, unii dintre ei şi integri, astfel încât "foamea" să fie domolită, iar efectul de năvălire a "lăcustelor" să fie temperat. Dacă privim, însă, la ce face USL, abordarea pragmatică tinde să se transforme într-una naivă. Valeriu Stoica, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", spunea că miza relansării PDL este de a face electoratul de dreapta, care stă mai degrabă în afara actualului joc politic, să cupleze cu acest partid. Nimic mai greu de făcut! Cel mai mare eşec al actualului sistem politic este că nu a reuşit să îi convingă pe oamenii competenţi şi cu o minimă moralitate să intre în aceste două mari armate de care vorbea Caragiale."

RODICA CIOBANU: Trecutul cu bulină roşie (Gândul)
"Moara lui Assan cuprinsă de flăcări în ultimele zile de dinaintea alegerilor locale este simbolul batjocoririi sistematice a clădirilor româneşti de patrimoniu. Monument al arhitecturii industriale de la jumătatea secolului al XIX-lea, complexul primei mori cu abur de la noi a fost, după 1989, abandonat, devalizat, parţial demolat ilegal, incendiat, transformat în groapă de gunoi, în sursă de fier vechi pentru hoţi şi teren de vânatoare pentru rechinii imobiliari. Toţi primarii au trecut pe lângă ruine în decursul anilor – Piaţa Obor, unde-şi fac campanie, e la doi paşi – şi toţi vorbeau, în programele lor, despre grija pe care o purtau monumentelor istorice.  Şi aşa de mare a fost aceasta, încât sute de imobile, scăpate de buldozerele lui Ceauşescu au fost rase de administraţiile bucureştene, ca să facă loc noilor desfăşurări urbanistice sau investitorilor imobiliari. Iar faptul că, nici până astăzi, clădirile de patrimoniu nu sunt toate identificate şi catalogate, le uşurează misiunea."

DAN CONSTANTIN: Lipă, sub pana prostului (Jurnalul Naţional)
"Un scârţan complexat, ajuns să scrie despre oameni valoroşi, nu va  putea decât să-i înjure. El se hrăneşte de o viaţă din mizeria de sub preş, din negreala unghiilor şi din haznalele de unde îşi înmoaie tocul. Vorbeşte cu lătrături, ai senzaţia că este un maidanez răguşit care nu s-a adăpat de mult. A descoperit târziu săpunul şi îl foloseşte rar şi cu economie. Îşi drămuieşte odicolonul ca pe o poţiune magică. Şireturile le poartă separat de încălţări pe post de brăcinari. Primul costum l-a îmbrăcat mult timp pe dos, cu eticheta la vedere, motiv de fudulie, dar şi de protecţie pentru ştofă. Gumarii i-au fost conduri, nu din sărăcie, ci din zgârcenie. S-a dat om din gloată, dar este mort să stea în prezidiu. I-a urât sincer pe învingători, dar le-a cerşit zâmbetul celor de pe podium. Nu a câştigat niciodată vreun concurs, nu participa la competiţii de frica umilinţei, era perdantul care nu ştia să piardă. S-a agăţat de pulpana celor talentaţi pentru a mânca şi el o pâine. Le jura devotament şefilor, dar era primul lor săpător. Privea pe sub sprâncene nu din modestie, ci pentru a-şi ascunde privirea vicleană şi râncedă."

MIHAI PÂLŞU: Codruţ Marta este sub protecţie totală (Puterea)
"Vă mai aduceţi aminte de cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak?După un timp, preşedintele Traian Băsescu a ieşit în faţa opiniei publice şi a anunţat că ziariştii vor fi repatriaţi vii şi nevătămaţi. Atunci am înţeles că preşedintele Băsescu nu face declaraţii false cu happy-end. Pentru că Băsescu nu şi-ar fi riscat mandatul dacă nu ar fi fost sigur de faptul că, la data când a lansat promisiunea, cei trei răpiţi se găseau deja în siguranţă. Dar, din motive de luptă antiteroristă, ei se aflau sub protecţia unor pseudoterorişti - probabil agenţi secreţi CIA -, iar o perioadă din timpul petrecut de jurnalişti în camerele obscure a făcut parte dintr-o tactică cinică de protejare a surselor serviciilor secrete din Irak. Evident, previziunea preşedintelui Băsescu s-a adeverit: jurnaliştii au fost eliberaţi!"

CRISTIAN CÂMPEANU: Scandalosul caz al domnului Robert Negoiţă (România Liberă)
"Domnul Robert Negoiţă datorează 45 de milioane de euro statului român, motiv pentru care ANAF-ul i-a pus averea sub sechestru. Acest mic amănunt nu l-a împiedicat pe deputatul de Teleorman - fieful lui Liviu Dragnea, să nu uităm, unde mandatul PSD e garantat - să doneze în continuare bani la partid, uneori peste limita admisă de lege, cum a făcut-o în 2009. Poate că există un bun motiv pentru care domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu au acceptat să fie prezenţi alături de domnul Negoiţă pe uriaşele afişe electorale care împânzesc centrul Capitalei, dar reputaţia nepătată a celui din urmă nu pare să fie unul din ele. Pentru că, dacă este vorba de bani pentru partid, trebuie să mai amintim că domnul Negoiţă face obiectul unei cercetări penale pentru spălare de bani alături de Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă pentru modul în care au gestionat fondurile din campania lui Mircea Geoană."

SORIN PÂSLARU: Când elitele României nici indicatoare pe străzi nu ştiu să mai pună, de unde un proiect de ţară? (Ziarul Financiar)
"Mergeţi duminică la vot pentru străzile, spitalele şi şcolile din oraşele voastre"Am fost în toată Europa şi ne-am descurcat în fiecare orăşel, pentru că au indicatoare. La noi însă eşti pierdut dacă nu eşti din zonă." Aceasta este una din multele nemulţumiri pe care clasa de mijloc din România, oamenii care au început să circule prin Europa ca şi cum s-ar duce la Ploieşti, o are când vorbeşte despre administraţia publică locală. Are duminică într-adevăr posibilitatea să schimbe ceva? 12 milioane de români au călătorit în străinătate în 2011, faţă de 6 milioane în 2000. În unsprezece ani, din care opt de creştere economică neîntreruptă, România s-a transformat. Pretenţiile au crescut."