Share
8 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Dragnea și „factorii exogeni” (Amos News)
"Până la urmă nu a mai fost nevoie de „medierea” prezidențială pentru ca Guvernul și BNR să se întâlnească și să analizeze cauzele creșterii inflației și a năzdrăvanului de ROBOR. A fost suficientă invitația lui Dragnea, care a pus la dispoziție propriul său birou de la Cameră unde, față în față, Mugur&Florin și Viorica&Orlando (asistați discret de Vâlcov) au trudit pentru a lămuri, preț de patru ore (Isărescu doar trei) ce se întâmplă în piață STOP  La final, șeful Camerei a dat o declarație cel puțin interesantă: „Nu există nici o intenție a PSD de a prelua conducerea BNR. Ba dimpotrivă!”. Adică cum? Vrea BNR să preia conducerea PSD? N-ar fi o idee rea...STOP  DNA a ajuns în faza în care nu dă, ci primește lovituri în serie: după patru ani, judecătoarea de la Înalta Curte Gabriela Bârsan, a fost achitată definitiv într-un dosar de corupție lucrat cu mult talent de câțiva dintre cei mai destoinici procurori ai Codruței, în frunte cu celebrul Papici. Incredibilul șir de abuzuri și ilegalități (între care și o percheziție neautorizată la domiciliul unui judecător CEDO) la care s-au dedat aceștia pentru a o scoate vinovată pe judecătoare a fost aspru sancționat de o instanță ieșită de sub teroarea protocoalelor. (AMBIDEXTRU)"

Dan Ionescu: La noi, cerşesc cei care au (Adevărul)
"Am crezut toată viaţa că învăţăturile din copilărie nu înseamnă mare lucru. Doar nişte sfaturi de bun-simţ pe care le primeşte oricine: nu e frumos să cerşeşti, nu e demn să te prefaci şi nu e bine să fii lacom. Am greşit. Se pare că nu au primit toţi aceleaşi sfaturi. Pentru unii, mâna întinsă nu e o ruşine. Pe proştii care muncesc nu îi venerează nimeni La Căcâna s-au călcat în picioare după mici, la supermarketuri, după conserve cu telemea la preţuri de nimic, la televizor salivează după Dragnea, Steer, Firea şi alţii ca ei. Toţi cer să li se dea. Am tot ezitat să spun că sunt cu toţii nişte cerşetori îngrozitori, de o lăcomie care o egalează pe cea a stăpânilor lor. Şi unii, şi alţii, nişte prefăcuţi. Am ezitat pentru că în jurul nostru e multă sărăcie, oameni care nu îşi pot trimite copiii la şcoală pentru că nu au bani, părinţi care nu au cum să le dea copiilor jucării sau, şi mai rău, mâncare.    Statisticile spun că un sfert dintre copiii din România nu merg la şcoală din cauza sărăciei. Un studiu din 2016 susţine că 51% din copii trăiesc sub spectrul sărăciei, iar 225.000 dintre ei merg la culcare flămânzi. Nu îi poţi condamna şi nu poţi să îi acuzi pe aceşti copii. Dar pe adulţi, da. Când Dragnea se plimbă cu maşina ultraluxoasă a fiului său şi părinţii copiilor flămânzi se uită cu jind la maşină, poţi să îi condamni pe adulţi. Pe toţi."

Sorin Avram: Profesorul de la Sibiu care tace şi face (Cotidianul)
"La o şcoală din Sibiu e vâlvă mare după ce profesorul de fizică s-a supărat pe colegii săi, în frunte cu profesorul de matematică, pentru că vor să mute clasa a XI-a B de la etajul I la etajul II fără să-l consulte.
Jurnalist: Domnule profesor de fizică, aţi văzut memorandumul pentru mutarea clasei a XI-a B?
Profesorul de fizică: Da, ştiu ce conţine, dar nu este cazul să discutăm despre aceste lucruri. Părerea mea a rămas aceeaşi. Profesorul de matematică nu trebuia să se apuce de o temă care este a profesorului de fizică fără să discute cu profesorul de fizică. Acum trebuie să o reparăm. Şcoala noastră nu are niciun interes să strice relaţiile cu clasa a XI-a B pentru nişte profesori care n-au înţeles care este rolul lor.
Jurnalist: Protocolul încalcă atribuţiile profesorului de fizică?
Profesorul de fizică: Este secret, nu vreau să vorbesc despre el, pentru că legea aşa spune. Doar unii care s-au considerat puţin mai importanţi au fugit la postul local de televiziune şi au vorbit despre acest lucru.
Jurnalist: Dar acceptaţi o discuţie despre mutarea clasei a XI-a B?
Profesorul de fizică: Cu siguranţă acest lucru se poate discuta şi se tot discută. În cancelarie se discută de 20 de ani această chestiune, însă discuţia rămâne una prospectivă, atâta vreme cât condiţiile cerute de părinţi şi elevi nu sunt îndeplinite. Sunt chestiuni extrem de complicate legate de clasa a XI-a B. Dirigintele m-a sunat atunci (în ianuarie – n.r.) pe această temă, iar eu i-am spus că înţeleg dorinţa de a avea clasa acolo, la etajul II, dar mutarea clasei ţine mai degrabă de finalizarea procesului de văruire a încăperii decât de voinţa unui profesor de matematică."

Sabina Iosub: După Pensionari, Decrețeii! (Jurnalul Naţional)
"Nu m-am simțit niciodată decrețel. Pe cuvânt! Conform definiției ar fi trebui să fiu născută din frica părinților de a respecta un decret aberant. Ceea ce, să mă scuze onorata audiență, nu e cazul! Am fost născută din dragostea părinților mei și crescută cu și mai multă dragoste de întreaga familie extrem de indiferentă la linia partidului care conducea România la nașterea și-n copilăria mea. Așa că, atunci când am văzut că-n țară era lumea supărată de prostia celor de la TNL, sincer, m-am amuzat! Nu pentru ce au scris - o mai mare prostie din toate punctele de vedere cu greu poate să facă un partid, fie el și de tineret - ci pentru graba cu care și-au ascuns prostia. Niște reflexe mai comuniste - hai, repede, să scoatem că poate nu a văzut lumea - mai rar am văzut. S-au comportat, să o luăm pe scurtătură, ca niște activiști ai PCR!” 

Petre Mihai Bacanu: NU-I AȘA, DOINA CORNEA? (Romania Libera)
"Nu-i așa, domnule Brucan, că în decembrie 1989 v-ați folosit de notorietatea Doinei Cornea, dar și de a Anei Blandiana pentru a le “trece pe listă”, să dea bine pentru noua putere instalată? (“Nu-i așa…” era un tic verbal al lui Silviu Brucan, pe care-l folosea cinic la fiecare două fraze, ca să accentueze că “așa este!”.) Nu-i așa, domnilor Brucani, că Doina Cornea era  potrivită să vă legitimizeze, dar nu ați reacționat niciodată când era maculată, ba o persiflați? Doina Cornea a avut parte încă din ianuarie 1990 de izolare socială și denigrare, orchestrate de calomniatori profesioniști. Propaganda postdecembristă a căutat, la fel cum a procedat și Securitatea, s-o transforme într-o persoană irelevantă pentru noile structuri instalate la București.  A fost ridiculizată, respinsă, dar nu zdrobită. Încă din primii ani de după Revoluție am suspectat SRI că începe să decidă în societate. La începutul anului 1993 Doina Cornea a fost acuzată de complicitate la subminarea puterii de stat și a fost audiată la Procuratura Cluj, pe baza unor informări de la SRI."

Cristian Hostiuc: Există vreo legătură între creşterea economică a judeţului Alba şi performanţa extraordinară a echipei de volei Alba Blaj, care a ajuns în finala Champions League? Există vreo legătură între businessul local, care este împărţit între ambiţia antreprenorilor români şi multinaţionale, şi echipa de volei globalizată condusă de un sârb? A cui a fost ambiţia de a ajunge sus? (Ziarul Financiar)
"La ora la care scriu acest articol, duminică 19.45, se desfăşoară finala Champions League la volei feminin între cea mai titrată echipă, VakifBank Istanbul şi Alba Blaj, revelaţia turneului. CSM Volei Alba Blaj, o echipă fondată în 2011, a reuşit o performanţă extraordinară: în primul rând să ajungă în Final Four şi apoi în finală. Deci o echipă de nicăieri, antrenată de un sârb, Darko Zakoc (care vorbeşte româneşte) a reuşit o performanţă istorică pentru România şi o surpriză imensă pentru voleiul feminin european. Mă întreb cine a construit această echipă la nivel administrativ şi de unde a avut această ambiţie? Că a fost primarul, că a fost un iubitor de volei sau de sport, în spatele echipei este determinarea şi energia cuiva. Blaj, oraş cu 20.000 de locuitori, joacă o finală europeană, după ce în semifinală a învins-o pe Galatasaray Istanbul. Gândiţi-vă că de fapt Blajul joacă de două ori cu Istanbulul, un oraş care are puterea economică a întregii Românii. Uitându-mă la componenţa echipei din Blaj, am văzut că alături de trei românce joacă o braziliancă, o cubaneză, sârboaice, ucrainence, două turcoaice, o bulgăroaică, o germană, o portoricancă."

Format: 

Topic: