Share
8 Mai 2019 - 10:02

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (29 aprilie - 5 mai)
"Bronzat, optimist, în mijlocul fanilor săi, Mazăre a primit cu indiferență vestea că a fost condamnat cu executare la 9 ani și 10 luni. Se întreabă pe bună dreptate dacă nu ar putea executa la locul de muncă, în Madagascar @ Criza migrației în Europa. Eurostat constată că 7,5% din populația Uniunii nu beneficiază de pașaport al țării în care trăiește. România este pe ultimul loc și în acest clasament cu doar 0,6% străini și nu e clar dacă e de bine sau de rău @ Sibiul se pregătește pentru summitul UE de pe 9 Mai. Primăria a organizat o testare a utilităților constatând că în caz de ploaie torențială orașul se inundă @ Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul sibian. Unii găsesc o explicație în faptul că România nu poate fi reprezentată de un bărbat și de o femeie, ci doar de un bărbat. Alții se întreabă dacă nu cumva o situație care nu a mai avut loc, aceea ca summitul să se țină într-o țară care deține și președinția Consiliului, nu ar justifica o dublă reprezentare. Cu atât mai mult cu cât România nu este reprezentată la nivelul Consiliului Uniunii de Iohannis, ci de Dăncilă. Oricum, este o situație delicată pe care Tusk este cel care va trebui să o lămurească. Cu riscurile inerente @ Uite cum se întorc lucrurile: după ce l-a tot amenințat pe Tăriceanu că îl dă afară din ALDE, zgubiliticul de Verhofstadt rămâne el fără grup prin desființarea ALDEeu, în vederea creării unei noi grupări parlamentare. Iar Tăriceanu rămâne cu brandul @ În sfârșit Iohannis are un contracandidat la președinție după modelul ucrainean: actorul Bogdan Stanoevici, directorul Circului de Stat. Cotroceni contra Globus! @ S-a confirmat un zvon care circula de câteva săptămâni: Viorica Dăncilă s-a debarasat de „jandarmul” pe care Dragnea i-l plasase la Victoria în calitate de consilier onorific. Anca Alexandrescu a dispărut de pe ecranul Palatului Victoria, spre marea bucurie a celor pe care îi lucrase... ."

Vlad Epurescu: De ce securitatea energetică a Europei de Est ar trebui dezbătută la Summit-ul de la Sibiu, ce joc cameleonic fac ruşii şi  moştenirea Summit-ului NATO din 2008 (Adevărul)
"În 2008, NATO era mandatată la summit-ul de la Bucureşti să aibă un rol clar în domeniul securităţii energetice. Azi, la 11 ani de la acel moment simbolic, securitatea energetică a Europei de Est este pusă din nou la grea încercare. Ar trebui ca la Sibiu, Comisia Europeană să primească un mandat ferm pentru a găsi o rezolvare rapidă în negocierile dintre Naftogaz şi Gazprom, pentru a evita o potenţială criză în aprovizionarea cu gaze naturale? Neînţelegerile dintre ucraineni şi ruşi, de la începutul anului 2006, provocau în Uniunea Europeană prima mare criză a importurilor de gaze naturale. Printre cele mai afectate state, la acea vreme, a fost şi România, care s-a chinuit să compenseze un deficit de aprovizionare de vreo 20% din necesarul de gaze naturale de care avea nevoie pentru a-şi acoperi nevoile de consum. Au trecut 13 ani de la acel moment, dar ne învârtim într-un cerc vicios. La finalul acestui an, contractul de tranzit al gazelor naturale încheiat între Naftogaz şi Gazprom va expira iar între cele două părţi pare să nu se întrevadă, deocamdată, un consens."

Dan Constantin: Summitul de la Sibiu bagă eșecul sub preș (Jurnalul Naţional)
"În draftul de program al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu, Donald Tusk menționează că discuțiile se vor concentra pe agenda strategică UE 2014-2019 și liniile directoare ale perioadei următorului mandat. Se impune o minimă analiză a mandatului instituțiilor UE - șapte la număr - care expiră odată cu alegerile europarlamentare. Agenda strategică asumată în 2014, asupra căreia ar urma să se prezinte un bilanț, are cinci mari direcții. Prima vizează locurile de muncă și creșterea competitivității, care urmau să fie asigurate printr-un pachet de măsuri cu șase domenii prioritare. Investițiile pentru crearea locurilor de muncă, în special pentru tineri, bugetate de la Bruxelles, nu au o evidențiere specifică în datele Eurostat. Propaganda pentru start-up arată ca bulele dintr-un pahar de băutură gazoasă -vorbă multă, poleială, senzație de dinamism -, dar nu prea rămâne nimic în urmă. Alt punct, piața unică digitală, avea ca termen 2015, dar impulsul real a apărut abia după președinția Estoniei, din 2017. Europa digitală este creionată, dar următoarea bornă a fost pusă pentru 2021. Accesul IMM la finanțări și investițiile în infrastructură pot fi judecate cel mai bine în România, subiect sensibil care nu ia notă de trecere."

Laurențiu Mușoiu: Cioclul RADET, șef peste aeroporturi (Romania Libera)
"Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, continuă să mimeze gesturi eroice, eliminând directori, care nu își fac datoria, de la conducerea companiilor naționale aflate în subordinea sa. De fapt, fiind vorba doar de obiectivul ministrului Cuc de a-și plasa „oamenii de încredere“ la cârma acestor companii, adevărate „mine de aur“ pentru clientela politică, de ani buni. După îndepărtarea directorului CFR Călători, după scandalul legat de deraierea unor vagoane și înlăturarea managerului privat al TAROM, Werner Wolff, a venit timpul ca Răzvan Cuc să-și instaleze o „mână ­dreaptă“ și în fotoliul de șef al Companiei Naționale ­Aeroporturi București (CNAB). Într-adevăr, pentru managementul dezastruos și aroganța de care au dat dovadă, directorii generali de la CFR Călători și TAROM trebuiau înlăturați, chiar de multă vreme. Dar nu cu scopul de a înlătura un rău pentru a aduce un potențial rău mult mai mare, așa cum a procedat ministrul Cuc. După ce și-a pus, recent, purtătorii de valiză în Consiliul de Administrație al TAROM, șeful Transporturilor a realizat o mică vizită, acum două săptămâni, în toaletele Aeroportului Băneasa. Cuc și-a făcut câteva selfie-uri cu mizeria și faianța spartă din toaletele de pe aeroport și a decis că șeful CNAB trebuie să decoleze de la conducerea companiei. Corect, doar că sunt mult mai multe motive pentru care directorul aeroporturilor bucureștene trebuia schimbat, ca de exemplu calitatea pistei de pe Otopeni și incapacitatea de a redeschide Băneasa. Asta ca să menționăm doar două dintre cele mai importante."

Cristian Hostiuc: O nouă temă de discuţie: Ce-ar fi dacă şi cursul valutar afişat de BNR s-ar calcula pe baza tranzacţiilor efective din piaţă şi nu doar pe baza cotaţiilor afişate de bănci, aşa cum s-a întâmplat cu IRCC şi ROBOR? (Ziarul Financiar)
"O discuţie duminică seara cu un dealer: Cum calculează BNR cursul valutar leu/euro, pentru că văd că nu scrie nicăieri? Nu ştiu, pentru că BNR nu a făcut  niciodată publică metodologia de calcul. Probabil că ei au un calcul intern, dar nu ne-au spus niciodată cum este el. Deci nu ştiţi care cotaţii valutare sunt luate în calcul, de la ce bănci, de la ce oră, dacă sunt cotaţii de cumpărare (BID) sau cotaţii de vânzare (ASK)? Nu ştiu care bănci sunt luate în considerare, presupun că sunt cotaţiile afişate aproape de ora 13.00 (BNR anunţă cursul valutar la ora 13.00 şi câteva minute). Cursul dat de BNR este ceva orientativ, nu este un curs de tranzacţionare, e mai mult un curs contabil. Este o cutumă, ca lumea să se raporteze la cursul de la BNR, dar el nu este un curs stabilit pe baza unor tranzacţii efective."

Format: 

Topic: