9 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă (Punctul pe Y)
"Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la prânz o coadă de mașini parcate de o parte și de alta a șoselei pe vreun kilometru. Undeva, la mijloc, o mulțime pestriță gravita în jurul unor mese improvizate pe care se aflau băuturi răcoritoare și... șampanie! Pe ambele părți, șiruri lungi de folii negre de plastic acopereau o cultură misterioasă pe lângă care roiau operatori și fotoreporteri. Asistența părea să fie în așteptarea unui eveniment care întârzia să se producă. Nu mult, doar cu vreo oră față de ceea ce se presupune a fi fost deadline-ul ce generase această neobișnuită adunare. La un moment dat apărut o mașină din care a coborât, în obișnuitul său echipament de campanie, actorul principal al acestui show improvizat. Nimeni altul decât ministrul Agriculturii Petre Daea, luat ca deobicei în primire de la primii pași de roiul de jurnaliști. Ministrul a dorit însă mai întâi să salute VIP-urile din asistență, în care se aflau doi ambasadori, mai mulți parlamentari și câteva oficialități locale. Iar în centrul acestora, organizatorul evenimentului: domnul Franz Josef Jakobs, un neamț autentic, de la „Nemția”, în rolul său de promotor al cele mai importante plantații de sparanghel din România."

Ion M. Ionita: S-a schimbat raportul de forţe? Ce spun sondajele de opinie (Adevărul)
"În mai puţin de două luni, alegerile europarlamentare vor decide viitorul Uniunii Europene, dar vor avea şi un impact major în ceea ce priveşte politica internă. Rezultatul alegerilor poate determina trei situaţii pentru următoarea perioadă. A doua, Opoziţia câştigă prin scorul cumulat al formaţiunilor care se opun PSD, dar PSD rămâne cel mai puternic partid. În această situaţie, actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE iese slăbită, dar nu în mod decisiv. Guvernarea va continua cu un PSD care va reuşi tot mai greu să-şi promoveze interesele. A treia, Opoziţia câştigă, dar preia şi primul loc, prin PNL, de pildă. Este scenariul cel mai periculos pentru PSD. Un asemenea rezultat va pune imediat sub semnul întrebării viabilitatea majorităţii PSD-ALDE. Cuplat cu un scor bun al partidului lui Victor Ponta, PRO România, efectul va fi dramatic pentru social-democraţii lui Liviu Dragnea. Tot mai mulţi parlamentari ai PSD se vor gândi la alegerile viitoare şi la modul în care îşi vor putea asigura un nou mandat. Plecarea la PRO România va deveni o opţiune foarte atractivă pentru ei, iar ceea ce s-a întâmplat până acum, migrarea pesediştilor la partidul lui Ponta, va căpăta proporţii de masă, atât la nivel parlamentar, dar şi la nivel local. Pierderea alegerilor nu se iartă niciunui lider care, mai devreme sau mai târziu, va fi pus să achite nota de plată chiar de cei care l-au susţinut până în pânzele albe, dar pe vremea în care îşi spulbera adversarii. Iar aliaţii politici din parlament, se vor retrage şi ei, mai ales dacă au interese majore în alegerile prezidenţiale din această iarnă. Aceste evoluţii ar duce, cel mai probabil, la reconfigurarea unei noi majorităţi în parlament, ceea ce ar implica şi schimbarea guvernului."

Serban Cionoff: Lecția lui N. Iorga pe care nu o înțelege Augustin Lazăr (Jurnalul Naţional)
"Urât a ales Augustin Lazăr să își încheie mandatul de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție! Mă gândesc, în primul, rând la tentativa de a confisca durerea familiilor și prietenilor  celor care au plătit cu libertatea și chiar cu viața lor faptul că s-au aflat pe baricade în acele zile eroice ale Revoluției. Și, deopotrivă, dorința acestora  de a afla adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Făcând, Augustin Lazăr, acest gest absolut incalificabil, în primul rând, din dorința de a deturna atenția opiniei publice de la rușinoasele date  despre perioada în care a condus comisia de eliberare condiționată de la penitenciarul din Aiud. Ani în care numitul Augustin Lazăr s-a comportat ca un torționar, respingând, cu o cinică înverșunare, cererile formulate de Iulius Filip, cel condamnat la ani de temniță pentru curajul de a se opune fățiș regimului politic al vremii."

Laurențiu Mușoiu: Să mai abramburim o dată învățământul (Romania Libera)
"S-a discutat și atunci despre lucrurile bune și despre cele rele pe care le aducea legea și multă lume a fost de acord că trebuie aduse unele amendamente. Dar rezultatul a fost cu totul altul. După pierderea majorității parlamentare de către formațiunea lui Traian Băsescu, Legea lui Funeriu a fost “transfigurată” de amendamente și ordonanțe de urgență. Responsabilă pentru cele mai multe transformări ale Legii 1/2011 este Ecaterina Andronescu, actualul, fostul și foarte probabil din nou fostul și viitorul ministru al Educației. Acum, tot Ecaterina Andronescu vrea să impună o nouă lege a educației, care să înlocuiască Legea Funeriu, șubrezită de atâtea modificări și excepții de la regulă ce au devenit, cum era și de așteptat, reguli. Dar, practic, Andronescu vrea să modifice modificările ei. Dar este un proces cu care ne-a obișnuit ministrul PSD în decursul anilor. Cele mai bune exemple sunt deciziile luate cu școlile profesionale și cu liceele pedagogice, răsdesființate și răsînființate și al căror rol exact nu este clar în acest moment. E nevoie de liceu ca să ai o calificare de mecanic, de exemplu, ceea ce presupune o rută ocolitoare. Dar elevii de la școlile de meserii ajung tot la liceu. Iar în cazul liceelor pedagogice, ele nu mai oferă calitatea de învățător sau educatoare și nu garantează și continuarea studiilor superioare în același domeniu."

Daniel Dăianu, BNR. O corectie inevitabilă: esenţial este cum se va face! (Ziarul Financiar)
"Norii se aduna in lume; economii peste tot incetinesc in conditii de tensiuni comerciale, de nivele inalte ale datoriilor publice si private in numeroase state, de mari imponderabile -intre care si efecte ale Brexit-ului. Unii amintesc ca bancile sunt mai bine garnisite cu capital propriu (plus pasive eligibile drept capital –asa numite MREL (minimum required eligible liabilities) si lichiditati, dar se subestimeaza ponderea in crestere a finantarilor acordate de entitati non-bancare, ce nu sunt reglementate in mod adecvat; riscuri sistemice se inmultesc in sectorul bancar “umbra”, pe pietele de capital. In aceste circumstante, este legitima intrebarea privind capacitatea economiilor de a face fata la socuri. Pentru firme si banci se foloseste conceptul de “capacitate totala de absorbtie a pierderilor” (TLAC –Total loss absorptive capacity), care se masoara prin marimea rezervelor, a tampoanelor de diverse feluri. In mod analog poate fi judecata robustetea unei economii."

Format: 

Topic: