9 Mai 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. O ligă seismică (Punctul pe Y)
"Actuala ediție a Ligii Campionilor ne oferă o explicație a motivului pentru care fotbalul este cel mai popular sport de pe planetă și a impactului său economic și social copleșitor. Probabil că „loviturile de teatru” înregistrate în toate edițiile de până acum nu egalează ce s-a întâmplat în cea încă în curs, în care spectacole de cea mai buna calitate au avut finaluri de tragedii antice, cu învingători asupra lor înșiși și învinși de neconceput. Au mai fost niște finale de poveste, vreo două sau trei în care au fost implicate actualele semifinaliste. Dar niciodată surprizele nu s-au ținut lanț, de la un capăt la altul, înroșind tabelele de marcaj și scoțând din minți publicul exaltat de spectacolul care i se oferă, ca până acum. Fotbalul a dovedit și de această dată că are o filosofie în care nimeni nu este învingător sau învins a priori, că șansa se joacă până la capăt, cu alternanțe cuprinse între disperare și extaz și că totul se realizează cu mintea și picioarele unor campioni devotați rolului pe care și-l asumă, de  multe ori pentru grămezi de bani pe care imaginația comună nu le poate reprezenta în condiția lor fizică."

Ion M. Ionita: Bunica din Ardeal şi Parlamentul European (Adevărul)
"Câteva milioane de oameni au vizualizat deja clipul prin care bunica din Ardeal îi cere nepotului, venit să ceară bani pentru o excursie în capitala Franţei împreună cu prietena, să lase Parisul şi să se ducă la vot pe 26 mai. S-a schimbat raportul de forţe? Ce spun sondajele de opinie Clipul ar trebui subtitrat în engleză sau în toate limbile Uniunii Europene pentru că este mai multă nevoie ca niciodată ca cetăţenii europeni să meargă la urne. „Bunica“ ştie extrem de bine ce se întâmplă pe bătrânul continent şi îşi dă seama că singura soluţie este prezenţa europenilor la vot în număr cât mai mare. Parlamentul European, preocupat de asemenea de rata de participare la scrutinul de la sfârşitul lui mai, a realizat un clip cu acelaşi mesaj, dar cu altă abordare. Cele două ar merge foarte bine împreună, fiind şanse foarte mari ca „Bunica“ să ajungă vedeta acestor alegeri. Ce spune „Bunica“?"

Dan Constantin: Șantajista, în locul șantajatului la CCR (Jurnalul Naţional)
"Schimbările celor trei judecători ai Curții Constituționale sunt judecate strict în cheia politică, întrebarea multor comentatori fiind dacă se schimbă orientarea instanței care a devenit arbitrul suprem al legislației. Abordarea partizană a comentariilor uită o realitate constituțională - Curtea nu este o instituție politică și nici nu se află sub control. Lipsa de control nu înseamnă, din păcate, lipsă de supraveghere din partea ochilor albaștri. Chiar mai mult, episoade de presiune directă asupra judecătorilor necooperanți nu au lipsit. Coldea avea lista unor „dosare de cadre” din care putea scoate scheleți din dulapul Aspaziei Cojocaru. Toni Greblă a fost arestat și plimbat în cătușe pentru că nu accepta legile „big-brother” dorite de serviciile secrete. Mai nou, brigada de șoc a unei forțe obscure, bine protejată și coordonată, l-a agresat fizic pe Valer Dorneanu, președintele CCR. Dacă adăugăm și șantajul asupra judecătorului Lăzăroiu, avem un tablou mai clar privind poziția fragilă a judecătorilor constituționali, apărați doar teoretic de statutul lor."

Marius Ghilezan: „Nu vei merge niciodată singur!“ (Romania Libera)
"Poate vă întrebaţi de ce niciodată vreun lider britanic nu ne-a tras de urechi pentru statul de drept, cum o fac alte ţări. Sau v-aţi gândit vreodată de ce progresismul nu a găsit adepţi în insulă? De ce câmpul tactic n-are combatanţi? Nu cred că doar pentru că Orwell l-a creat pe Big Brother, celebrul personaj fictiv inventat de laboratoarele sociale ale unui regim despotic. Fantastica scriere a britanicului a prevăzut prezentul. Poate că l-a gândit pentru 1984, dar a fost să fie un pic după.Puterea înseamnă, conform lui Winston, funcţio­narul care înregistrează documentele şi rescrie istoria în Ministerul Adevărului, să produci suferinţe, nelinişti. El ştia că se caută crearea unei lumi noi, o lume a fricii, a trădării, a neliniștii. „O lume a celor care strivesc și a celor striviți, o lume care, pe măsură ce se va perfecționa, va deveni tot mai nemiloasă. Progresul, în lumea noastră, va fi un progres spre și mai multă suferință. Vechea civilizație pretindea că este clădită pe Iubire și Dreptate. A noastră va fi clădită pe Ură... În lumea noastră nu vor fi alte emoții în afară de Frică, Ură, Triumf și Umilință. Pe toate celelalte le vom distruge, pe toate,“ spunea Winston."

Mihai Petre, director EY România: Originea nepreferenţială - În ce cazuri mai pot fi folosite certificatele de origine nepreferenţială? (Ziarul Financiar)
"La finalul anului 2018, Comisia Europeană a emis noi orientări privind stabilirea şi dovedirea originii nepreferenţiale a mărfurilor ce provin din ţări terţe. Acestea vin atât în sprijinul importatorilor europeni, cât şi al autorităţilor vamale. Originea nepreferenţială reprezintă naţionalitatea economică a mărfii, în timp ce statutul vamal al acesteia atestă dacă în ţara respectivă marfa a fost pusă în liberă circulaţie sau nu. În contextul măsurilor de salvgardare sau a altor tipuri de măsuri comerciale impuse de Uniunea Europeană (de ex. taxe antidumping), importatorii sunt responsabili pentru determinarea corectă a originii nepreferenţiale pentru mărfurile pe care le tranzacţionează. Prin noile orientări, Comisia Europeană atrage atenţia atât importatorilor, cât şi autorităţilor vamale, asupra faptului că la nivelul Uniunii Europene stabilirea şi dovedirea originii nepreferenţiale a mărfurilor se realizează strict în baza regulilor prevăzute în acest teritoriu (şi nu în baza celor din ţara de export către UE)."

Format: 

Topic: