9 Noi 2017 - 10:11

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegramele zilei (Amos News)
"I se umflă pieptul de mândrie, mai ales când adaugă: „Nu orice stat al Uniunii și al lumii are așa ceva!” STOP Perfect adevărat: nu oricine, ci doar cei care sunt dispuși să plătească pentru asta. Și nu puțin STOP Este un club în care poți să intri și cu pantalonii rupți în fund dacă achiți „biletul”: o bagatelă de vreo patru miliarde de dolari! STOP Luați din bugetul care nu ajunge pentru a face suficiente școli care să nu cadă în capul elevilor STOP Ce nu spune ministrul Fifor este cum s-a ajuns să devenim membri ai clubului: ne-a întrebat cineva, printr-un referendum, dacă suntem dispuși să se cheltuiască o asemenea sumă doar ca să fim băgați în seamă? STOP Pentru cine-și mai aduce aminte, anunțul achiziției a fost făcut de președintele Iohannis, și dânsul foarte mândru că l-a convins pe prietenul său Trump să scoată din depozitele US Army niște rachete uitate acolo de pe vremea războiului din Golf STOP Iar faptul că s-a semnat contractul înaintea unui aviz parlamentar face din această operațiune unul dintre marile titluri de mândrie ale României STOP Fostul (pentru scurt timp) ministru al Justiției Corlățean face o declarație șocantă: ambasadorii SUA și Olandei au făcut presiuni nediplomatice pentru numirea  Codruței Kovesi în funcția de șefă a DNA! Ce interese au avut cei doi (ne)diplomați? (Punctul pe Y)"

Liviu Avram: Ce nu spune Guvernul: ne-a micşorat pensiile private şi favorizează fiscal firmele de încasat şpagă (Adevărul)
"Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, responsabili pentru „revoluţia fiscală” de 2 lei. Copleşiţi de scandalul transferului de contribuţii de la angajator la angajat, omitem să observăm alte lucruri grave care se petrec în noul Cod Fiscal, iar Guvernul are tot interesul să tacă asupra lor. Este vorba de reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi despre favorizarea fiscală a firmelor de încasat şpăgi. Imaginează-ţi Doctrina Dragnea - până nu te doboară ea pe tine Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că reducerea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% se justifică prin aceea că acest procent se aplică la un salariu brut mai mare, rezultat din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare, suma în valoare absolută care va fi virată va fi aceeaşi. Aceasta este pur şi simplu o minciună. Ştim acum că mult promisa majorare salarială, cu care s-au câştigat alegerile anul trecut, a fost de fapt un strict contabilă: s-a majorat doar salariul brut, în sensul că s-au majorat cotele de contribuţie datorate de angajat în detrimentul celor datorate de angajator, dar câştigul salarial net rămâne cel prezentat miercuri de ministrul Finanţelor: 2 lei."

Ioan Vieru: Mesaj către scriitorii din România (Cotidianul)
"Uniunea Scriitorilor din România, tot mai accentuat, s-a poziţionat în ultimii ani împotriva vocilor care au criticat conducerea formată din câteva persoane ultracunoscute, care au recurs la măsuri absolut reprobabile, folosind resursele breslei în litigii care să le consolideze poziţiile contestate. Evitarea, prin tot felul de tertipuri, ani în şir, a unei Adunări Generale – adică în acelaşi loc, dată şi oră – a permis cu succes ocultarea constituirii legale. Neavând constituire conform legii, respectiv Legea 21/1924 sau OG 26/2000, din vina celor care în mod interesat au confiscat reprezentarea şi diligenţele necesare, încercând să se legitimeze pe o structură ilegală care să le permită abuzul, Uniunea Scriitorilor din România apelează la un decret, 267/1949, constituit pe unicitatea organizaţiei şi lupta împotriva imperialismului, abrogat de decret-lege 27/1990, care anulează formele de funcţionare din regimul anterior. Denunţ atragerea scriitorilor, în special a membrilor Uniunii Scriitorilor din România, în susţinerea acestei structuri ilegale ajunse tot mai evident şi potenţial, în consecinţă, împotriva lor prin invocarea unui de decret care nu se mai regăseşte în programele legislative actuale. Revendicarea de la o structură a statului totalitar încalcă legislaţia, drepturile persoanelor şi reprezintă o evidentă ameninţare la adresa statului de drept. Implicarea scriitorilor într-o asemenea situaţie îi compromite prin faptul de a fi poziţionaţi împotriva principalei obligaţii, aceea de a susţine statul de drept şi Constituţia ţării, înainte de a fi beneficiarii unor drepturi de la statul actual."

Dan Constantin: Anticorupția, risc pentru suveranitate (Jurnalul Naţional)
"Organizațiile forjate în Piața Victoriei ca un suport pentru revigorarea opoziției politice firave au avut ca obiectiv principal susținerea Codruței Kovesi. Nu neapărat instituția și sensul acțiunilor anticorupție, ci persoana providențială, fără de care s-ar prăbuși statul de drept, trebuie menținută în post. Indiferent de scandalurile pe care le-a declanșat și umbrele în care se scaldă, Codruța Kovesi are un certificat de bună purtare semnat în alb de administrația de la Washington, ce-i asigură o imunitate absolută. Lozinca sub care a fost demolat Guvernul Ponta, ars de incendiul de la Colectiv, i-a folosit președintelui Iohannis pentru plasarea în Palatul Victoria a tehnocraților lui Cioloș, legați ombilical de jocurile lui Soros. Nu s-a dovedit prin nimic că în România corupția a ucis pe cineva, dar sunt multe exemple prin care abuzurile procurorilor DNA au ucis afaceri profitabile. Dosare care au țintit capitalul românesc din industrie, agricultură, IT, media, asigurări, transporturi, farma au avut ca rezultat scoaterea din piață a multor lideri autohtoni. Pe locul lor au apărut firmele din afara țării, considerate ,,curate”; până să ne dezmeticim, procesul de sugrumare a capitalului românesc a fost gata. DNA poate să-și treacă în bilanț și acest ,,succes”, pierderea suveranității economice, pentru care obține aplauze la scenă deschisă din afara țării." 

Marius Ghilezan: Regele Mihai. Ce-ar fi fost dacă? (Romania Libera)
"De Sfinții Mihail și Gavril, gândurile multor români se îndreaptă către Regele Mihai. Aflat pe panta lină a marii treceri, firava sa ființă, vegheată permanent de Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu, de măicuțele atât de dedicate, poate primi doar rugăciunile noastre, ale celor care i-am rămas loiali. S-a împărtăşit unui preot ortodox. Noi, ieri, ca-ntotdeauna, ne-am salutat cu „Trăiască Regele!“. Au trecut 72 de ani de la manifestația din 8 noiem-brie 1945. Tinerii acelor vremuri au organizat atunci nu un miting contra, ci unul pentru susţinerea Monarhiei. Vedeau în Regele Mihai singura soluție de salvare a națiunii ocupate de Armata Roșie. Mulți dintre ei au murit neîmpăcați. Nu l-au putut vedea pe tron. O a treia domnie a rămas neconsumată." 

Cristian Hostiuc: Eu nu-i înţeleg pe patroni şi pe organizaţiile patronale, de ce protestează faţă de revoluţia fiscală a PSD: măsurile adoptate sunt capitaliste, sunt pentru companii, pentru proprietari, pentru acţionari şi poate mai puţin pentru angajaţi. Care este "escrocheria" electorală a PSD (Ziarul Financiar)
"Revoluţia fiscală a PSD este în favoarea companiilor, în favoarea proprietarilor de companii, în favoarea acţionarilor companiei, şi mai puţin favorabilă salariaţilor. Nu înţeleg organizaţiile patronale, de ce protestează! Pot înţelege organizaţiile care reprezintă interesele angajaţilor, ele ar trebui să fie în stradă. Un guvern social-democrat, cum se declară PSD-ul, care mizează pe creşteri salariale pentru a-şi hrăni electoratul, este mai capitalist decât orice partid care se consideră de dreapta şi care ar trebui să apere interesele companiilor şi mai puţin ale angajaţilor. Prin trecerea tuturor contribuţiilor sociale pe angajat, de care beneficiază el, se face o departajare fiscală clară. Un angajat va ştii foarte clar ce plăteşte din salariul lui, 35% contribuţii sociale şi 10% impozit pe venit, şi va fi mai atent la ce se întâmplă cu banii lui. În acest moment, prin această împărţire a contribuţiilor sociale între angajat şi companie, angajatul nu prea îşi bate capul cu brut-ul lui sau cu costul total salarial al companiei, pe el interesându-l doar netul. Pe de altă parte, prin trecerea contribuţiilor de la companie la angajat, firma, patronul, directorii, acţionarii, ştiu mai clar ce plătesc şi de ce."

Format: 

Topic: